Theol-p's forside - Oversigt søn- og helligdage -



















Søgeord:
#



Teksten denne uge's Prædikensamling
Især egne prædikener, men andre optages også - når de ikke findes offentlige tilgængelige (med link) andre steder.
 De bringes på det sprog, de er holdt på. Ledsagekommentarer -- mm. er oftest på dansk.
Man er velkommen til at bringe prædikener i forslag. Kristen Skriver Frandsen.








  Knut Grønvik - eget bilde fra 1970-årene




Knut Grønvik

3. s. i påsketiden

Preken til Johannes 10,7-10  Vårt Land 2023

Ut i det fri

Stikk i strid med manges fordommer åpner Jesus døra til et friere, utvidet, liv.
UT I DET FRI!
Vi drar inn i Guds rike og kommer ut i det fri! Smak på den setningen der. Jeg fikk den servert av ei jente på tolv. Den fant veien helt opp på prekestolen.
Det var en onsdags ettermiddag. En håndfull voksne og noen store barn og presten var samlet til gudstjenestegruppe i Lommedalen kirke. Vi fordelte oppgaver til høymessen på søndag: bære lys, lese tekster og bønner, dele ut nattverd og mer til. Og så snakket vi sammen om evangeliet der Jesus erklærer:
«Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Jeg er porten inn til sauene … Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst og fritt gå inn og ut og finne beite.»
Eller som det het i tidligere oversettelser: Jeg er døren.
Som så mange andre menigheter har også vi i Lommedalen en visjon for hva vi ønsker å være: En åpen dør – inn til det hellige og ut til mennesker. Det lyder jo ikke så ulikt Jesu ord om seg selv, og i gudstjenestegruppa forsøkte vi å finne sammenhengen.
Det kom flere gode innspill, men tolvåringen tok prisen:
Vi drar inn i Guds rike og kommer ut i det fri!
Stikk i strid med manges fordommer åpner Jesus døra til et friere liv. Tilværelsen får flere og større dimensjoner vi kan utforske og bevege oss inn i og ut av.
Livet som en av Jesu sauer blir ikke trangere, det utvider seg. Han gir oss så å si større beitemarker, mer å tygge på og nære oss av: «Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod.»
Jeg vet at ikke alle opplever det slik. I strenge kristne miljøer har de møtt portvoktere som har hindret deres livsutfoldelse og tatt trosgleden fra dem. «Tyver og røvere», er Jesu krasse karakteristikk.
Men for min og manges del har det vært motsatt: «Han tek ikkje glansen av livet, den Frelsar som kallar på deg. Først då kan for alvor du leva, når han får deg fylgja på veg.»
Jeg ble født i naboleiligheten til Trygve Bjerkrheim, som skrev den sangen. Over seksti år senere hørte jeg samme tone hos ei jente i der jeg nå bor:
Vi drar inn i Guds rike og kommer ut i det fri!
– – –
Ettertanke i Vårt Land lørdag 25. november – til Johannes 10,7–10:

 

 






























Suppl tekst