Theol-p's forside - Oversigt søn- og helligdage -



















Søgeord:
#



Teksten denne uge: Prædikener og refleksioner
Især egne prædikener, men andre optages også - når de ikke findes offentlige tilgængelige (med link) andre steder.
 De bringes på det sprog, de er holdt på. Ledsagekommentarer -- mm. er oftest på dansk.
Man er velkommen til at bringe prædikener i forslag. Kristen Skriver Frandsen.








  Teksten:




Jon Aalborg

   Såmannssøndag

Såmannssøndag III

Skøyten kirke 2025 Matt 13,24-30

Kjære alle sammen!

Gjennom hele historien har det vært mange forsøk på å fjerne de man ikke liker fra kristne forsamlinger, kirker og menigheter. Mange har ønsket å skape «rene» menigheter, der bare de som tror «rett» er med. Det fins mange slike menigheter den dag i dag, som mener at de og bare de, står for det rette. Ser man bakover i historien, så var det allerede i den aller første kristne tida slik at man kranglet om hvem som var innenfor og utenfor. Og vi gjør det i alle slags sammenhenger, ikke bare i kirke og menighet.

I dagens tekst snakker Jesus om dette. Han beskriver, i en lignelse, en fortelling, den frustrasjonen som oppstår når det man trodde var rent, fruktbart og godt – hveten – plutselig er blandet opp med alt mulig annet – ugraset. Da får man lyst til å renske opp og fjerne det man kaller ugras, så åkeren blir ren igjen.

Slik har kristne og andre troende alltid holdt på. Det samme kan en se i en del politiske grup­pe­rin­ger også. Vi forsøker så ofte å skille ut de som ikke tror som oss, ser ut som oss, eller mener det samme som oss, så vi kan stå igjen bare med de som er like troende som oss sjøl, som ser ut som oss, eller mener det samme som oss.

Advarsel: Det blir svært få igjen på den måten!

Sånn vil ikke Jesus at vi skal gjøre heller.
Og det har jo alltid gått galt også – hver gang.

I lignelsen i dag får vi høre om tjenere som ville renske ut ugraset med en gang. Bonden, her vil det si Jesus, sier at nei, det skal dere nettopp ikke, for da tar dere med dere av hveten også. Da bli jo det vil ha, også tatt med i dragsuget.

Det vil han ikke. Jesus vil berge alt. Og alle!

Jesus viser oss at det krever tålmodighet og venting å være bonde. Det krever vilje til å ta vare på alt, når ressursene er små og avlingen verdifull. En må ikke kaste hvete på bålet sammen med ugraset. En må vente til alt er modent, så en ser klart hva som er hva.

Og: det er uansett ikke de ivrige tjenernes jobb å gjøre det, her og nå, men det slåttefolket som en gang skal høste inn. Vi har ikke noe med å ta den plassen.

På samme måte er det inni hver enkelt av oss også. Vi er satt sammen av gode og onde ting, av lyst til det ene og lyst til det andre, av omsorg og godhet på den ene sida, og egoisme og egennytte på den andre. Og alt annet, mellom ytterlighetene. Alt har vi alle i oss.

Ingen er nemlig «rene». Det er derfor det heller aldri har lyktes å lage «rene» menig­heter, partier eller for­en­inger. Slike partier eller menigheter blir enten veldig små, eller så må en bruke tvang for å holde folk på plass (eller begge deler, ofte).

Dette ureine kalles ofte «synd», og det er egentlig et frigjørende begrep. For er vi alle syndere, da er ingen feilfri. Og da stiller vi på like fot i livet, og ikke minst overfor Gud selv. Ingen er mer verdt enn andre, fordi alle på en og samme tid både er en synder, og er uen­delig mye verdt. Derfor er heller ingen mindre verdt.

En gammel vits som sikkert mange har hørt, er om hun som sier til mannen sin «Jeg synes hele verden er gått av hengs­lene, jeg. Snart er det bare vi to normale igjen. Og av og til lurer jeg jammen litt på deg også.»

Ja, for det er jo bare jeg som ser ting akkurat slik som meg. Hvis ingen uenighet skal tåles, blir vi veldig få. Hvis jeg ikke en gang skal tåle at jeg kan ha noen ulike stemmer i meg selv, som alle mennesker har, blir jeg utslitt og mister trua på at jeg er verdt noe.

Det er i det hele tatt ikke vår jobb å sortere, verken mellom men­nes­kene rundt oss, eller i oss selv. Det er Guds jobb. Og Gud har god tid. Han vil heller la alt det rare, alt det ureine, alt det som ser ubrukelig ut, få vokse opp, enn at noe godt skal bli ødelagt. Og hvem vet om det ikke kan skjule seg noe godt i det ugraset? Jeg kjenner noen som har spesialisert seg på å lage noe de kaller «ugresspai», og la meg bare si det klart og tydelig: den er skikkelig god!

Helt i begynnelsen av disiplenes arbeid var det altså uenighet om hva som var rett tro og rett måte å være en av Jesu venner på. Fortsatt dukker det opp selv­erklærte profeter, apostler eller pastorer som mener at det er de, og bare de, som vet hva Gud egentlig vil oss. Og når noen gjør det, vet vi egentlig med det samme at de tar feil. For Gud er tålmodig. Han har ikke dårlig tid. Han vil selv dømme om hva som er rett og galt en gang. I mellomtiden er det ikke men­nes­kenes plass å forsøke seg på det. Det bærer galt av sted, hver gang. For den tålmodigheten har ikke vi.

Men det er den som trengs.
Det må vi minnes om, igjen og igjen.

Samtidig kalles vi til å gå ut og være med i arbeidet som såmenn. Vi er kalt til å så ut ordet, fortelle om Jesus, til å døpe og lære opp våre barn og unge. Det forteller også denne lignelsen om. Jesus er den som sår. Leseteksten vår fra Femte mosebok forteller også veldig tydelig om det: «Disse ordene som jeg på­legger deg i dag, skal du bevare i ditt hjerte. Du skal gjenta dem for dine barn og snakke om dem når du sitter i ditt hus og når du går på veien, når du legger deg og når du står opp.»

Vi er kalt til å være med i arbeidet med å så og med å dyrke og bevare fortellingene om Jesus hos oss. Men vi er like tydelig ikke kalt til å høste inn og sortere. Det er ikke vår jobb. Det kan vi i stedet overlate trygt til Gud. I mel­lom­­tiden er han den tål­modige bonden, han som bærer over med oss alle.

Det skal vi nok alle være glade for.

Guds nåde og tålmodighet er det som redder oss. Hadde Gud tenkt slik som tjenerne i lignelsen, hadde det vært ute med oss alle, for lenge siden. Gud viser tålmod. Han viser nåde. Han lar oss leve, selv med våre svakheter og våre uenigheter. Det er utford­rin­gen til oss også, å la hverandre leve, og å tillate at vi er forskjellige. Jesus viste oss det. Vi kan bli over­rasket over hvem vi møter i himmelen, tror jeg.

Noen andre kommer helt sikkert også til å bli over­rasket over at vi er der også. Men sammen skal vi glede oss over at vi får være sammen, og over at Guds tålmodighet og rettferdighet vant til slutt.

I dag har vi døpt XXX og YYY. Sammen skal vi sørge for at de får vite hva de er døpt til. Slik er vi med på å så, og å stelle, i Guds åker. Så skal en helt annen høste inn en gang.

Men det er ikke vår jobb.

 

 

 

 

 

 

 

 






























Suppl tekst