Forside - Hvordan bruges materialet - Arbejdspapirer - Pilotprojekt - Supplerende undervisning
- Konsulent / kontakt - Oversigt over hele materialet - Credits

Nedenstående er en let redigeret udskrift fra Elementer til Kateketik.
Arbejde med opgaven skaber forudforståelse for Øjet i At åbne en Verden
Hvad påvirker os? - Collageklip
praksis, collage identitet

Indhold: Samtale om hvad og hvem, der påvirker os til at være dem, vi er, og mene det, vi gør. Dernæst fremstilling af collager i 7-8 felter, hver med sin kategori af påvirkende faktorer, klippet fra aviser ol.

Mål:
at få eleverne til at overveje, hvad og hvem der former vores identitet, eventuelt (også) for at få et udgangspunkt for at tale om evangeliske modbilleder.

Hvordan:
Eleverne spørges om, hvad de mener, der påvirker dem til at være den, de hver især er. Man laver en liste på tavlen i blandet orden. Derefter deler man forslagene ind i kategorier. Som regel svarenesig som regel ordne i fx. 7-8 kategorier: 1)nære autoriteter: forældre, kammerater, familie, 2)Fjenere autoriteter: politikere, skole, lærere, (præster!). 3) Boligmiljø, natur, fritidsinteresser, sport ol. 4) arbejdsmarkedets krav, fremtidsmuligheder 5) massemedier: aviser, TV, bøger, video, tegneserier. 6) reklamer. 7) Idoler. 8) (angst for) krig, vold, ulykker - storpolitik.
Dernæst klipper holdet gruppevis collager, hver gruppe én collage til én kategori, til en samlet collage (Størrelse når enkeltcollagerne er samlet mindst 2 A3 ark). Hver gruppe skal lave deres udsnit - fx et fliget "lagkagestykke" - af collagen, som med tekst, enkeltord, billeder giver udtryk for påvirkningen fra den givne kategori. Det er klogt at skrive kategori og eventuelt eksempler på hvert "lagkagestykke" (skrevet systematiseret på de enkelte collageudsnit forud). Husk at give nøje instruks: sådan at collagen ikke kommer på bagsiden, er orienteret rigtigt op-ned osv. De skal pga. collagens relativt lille størrelse især finde mindre og mange enkeltdele.
Det kan formes så det ligner et øje, med individet, som faktorerne påvirker, i pupillen. Mt. 6,22-23 findes og læses - derefter pointen: få nye billeder (modbilleder) at se verden igennem.

Klik på billedet for at se eksempel i større udgave.

| Mt. 6, 22- Teksten | Mt. 7, 1-5 Teksten


Hvad påvirker os? collage fra net
praksis, collage identitet

Indhold: Collage fremstillet som ovenfor - men med billedmateriale fra nettet.

Hvordan:
Forberedelse er som ovenfor.

Til forskel fra collagearbejdet ovenfor fremstilles collagen ikke ved klippe-klistre fra aviser og blade, men af billeder og logoer hentet på nettet. Slutredaktøren skal helst have et rimeligt godt billedbehandlingsprogram - (jeg anvender "Fireworks"). Med det kan man trække og tilpasse enkeltbilleder ovenpå et grundbillede (det opdelte øje). Man kan trække billederne direkte fra en ene åbne billedfil til den anden, og man kan vride og vende dem - alt sammen praktisk, når man skal lave en collage. Det ligner meget at klistre og klippe - og så kan man tilmed forstørre og formindske.

Udover at have aftalt kategorierne for lagkagestykkerne i øjet skal man også tale med eleverne om søgeord - det er her fårene skilles fra bukkene på nettet. Søg med den rigtige ordkombination, og du skal finde - og der skal anvendes engelsk (tysk og fransk giver også resultater).

Det at finde billederne kan være hjemmearbejde - hvis hjemmet har pc og netforbindelse. Hvis der er tale om hjemmearbejde, kan man ikke regne med at eleverne selv kan lave billedredaktionsarbejdet. Opgaven kan være for en gruppe eller en enkelt elev at finde 5-7 billeder og/eller logoer, som de/han/hun mener dækker kategorien. Disse skal så mailes til underviseren, som enten selv må redigere - eller man kan med eleverne redigere enten alene eller sammen med en edb-kyndig /billedarbejdekyndig kollega/medarbejder i en fælles undervisning på pc'erne.

Praktisk vedrørende billedsøgning. Anvend Google (www.google.com) eller Altavista (www.altavista.com) - deres funktion for billedsøgning. Den er tilgængelig fra åbningssiden. Brug thumbnail billederne, som fremkommer umiddelbart på skærmen, når man har indtastet de relevante søgeord. Højreklik på billedet, brug funktionen "Gem billede som.." Gem i en mappe, som kan findes igen og hvor der ikke er en masse uvedkommende billeder. Thumbnail billederne fra søgemaskinen har en passende størrelse til en collage, som den her anvendte - måske skal de endda formindskes lidt. Man behøver altså ikke at åbne siden, hvor billedet forekommer - det sparer meget tid.

Samarbejde mellem flere elever er en fordel. Det er vigtigt at opgaven medfører samtale om, hvad der påvirker - så man bør tilskynde at eleverne diskutere hvilke ting der skal indgå i collagen. Der er uden tvivl større fare ved arbejde ved nettet for at man bare tager de hurtigste løsninger - så snart man bare har fundet noget, plottes det ind. Sidder man med aviser og har samlet sig en stak billeder og overskrifter er der nok større chance for refleksion.

Det er oplagt at en collage kan lægges på en hjemmeside - kirkens eller skolens - og linke til opslagstavlen.