Juleevangeliet - teksten - med lidt historisk kontekst og billeder

Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Det var den første folketælling, mens Kvirinius var statholder i Syrien. Og alle drog hen for at lade sig indskrive, hver til sin by. Også Josef drog op fra byen Nazaret i Galilæa til Judæa, til Davids by, som hedder Betlehem, fordi han var af Davids hus og slægt, for at lade sig indskrive sammen med Maria, sin forlovede, som ventede et barn. Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle føde; og hun fødte sin søn, den førstefødte, og svøbte ham og lagde ham i en krybbe, for der var ikke plads til dem i herberget. I den samme egn var der hyrder, som lå ude på marken og holdt nattevagt over deres hjord. Da stod Herrens engel for dem, og Herrens herlighed strålede om dem, og de blev grebet af stor frygt. Men englen sagde til dem: »Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe.« Og med ét var der sammen med englen en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:
Ære være Gud i det højeste og på jorden!
Fred til mennesker med Guds velbehag!
Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden: »Lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket, og som Herren har forkyndt os.« De skyndte sig derhen og fandt Maria og Josef sammen med barnet, som lå i krybben. Da de havde set det, fortalte de, hvad der var blevet sagt til dem om dette barn, og alle, der hørte det, undrede sig over, hvad hyrderne fortalte dem; men Maria gemte alle disse ord i sit hjerte og grundede over dem. Så vendte hyrderne tilbage og priste og lovede Gud for alt, hvad de havde hørt og set, sådan som det var blevet sagt til dem.

Lukas 2,1f

Juleevangeliet
Under kejser Augustus var det romerske rige enormt stort. Der herskede en slags fred - stort set da . PAX ROMANA. Den romerske fred.
Hvordan man end ser på det, var der stærke momenter af undertrykkelse og vold bag. Som der vist altid er bag verdensmagters fred.

Men i et hjørne i Augustus' kejserrige skete der noget, som handlede om fred på andre vilkår end vold og undertrykkelse.

>>>> Læs mod højre >>>
F11 giver fuld skærm

>
>
>
I et lille, bitte besat land - i en lille by - i en stald kom en annen slags fred til jorden.

"Og det skette i de dage .."

>
>
>
Og det var ikke kejserens historieskrivere eller topjournalister, der var vidner. Det var nogle ganske almindelige, ikke særlig velansete, hyrder... >
>
>
Norsk version