.......

Kvinder vældige i strid - gennem historien
Mathilde, Tilde
20 år gammel udgav hun sin første bog. Den handlede om en kvinde, som havde sat sig kvindernes frigørelse som sit mål. Ikke alle var lige begejstrede for hverken bog eller sag. Men Grundtvig tog Clara Fibiger til sit hjerte og så hende som tegn på håb om den kvindernes lige agtelse med mænd, som han havde sat højt hele sit liv.

Hun blev medlem af Dansk Kvindesamfunds styrelse. Den dag i dag uddeles "Mathilde-prisen" til mennesker, som har gjort en særlig indsats for kvinder

Det var vigtigt for Fibiger at være selvstændig og have noget at leve af. Hun fik støtte fra kongen til sin forfattervirksomhed - og hun fik også job - som den første kvindelige tjenestemand(!) - som telegrafist.

På billedet: Københavns telegrafkontor.

Dronning og sankt Mathilde 897-967

Sjovt nok er der rigtig mange dronninger, der har båret navnet Mathilde, og de har jo i forskelligt omfang haft magt. En af de første er Mathilda af Ringelheim (894/97 - 14 Marts 968), som var gift med Henrik I af Sachsen.

Deres søn, Otto, blev den første tysk-romerske kejser, middelalderens storstilede forsøg på at forene den kirkelige magt og den verdslige i en slags balance mellem kejser og pave.

Mathilde Fibiger 1830-1872
Marianne - den franske revolution 1789. Hun hed ikke Mathilde men blev et stærkt symbol på at kvinder kunne være med i kampen for frihed, lighed og - søsterskab
Ungdomsbillede - måske ca på den tid hvor hun skrev "Clara Rafael".