.......








































Niels -Nils - Nis





























Tre danske videnskabsmænd - internationalt kendte -

Fysik og matematik - og på hver sin måde havde de lidt med teologi at gøre





















Tilbage til navnesiden







































Han kom til USA og deltog i deres atomforskning. De havde kunnet lave atomvåben uden ham, mente han dog. Men han var klar over hvordan verden ville komme til at se anderledes ud med atomvåben - og foreslog Churchill, den engelske statsminister og på mange måder lederen af krigen mod Nazityskland, at al viden om at atomproduktion skulle deles med Sovjetunionen. Churchill mente han burde kastes i fængsel med den holdning.

Niels Bohr gik meget aktivt ind i arbejdet for fred I 1950 - efter at Sovjetunionen havde sprængt den første atombombe fik Niels Bohr oprettet "International Atomic Energy Agency" - skal arbejde på at atomerngien ikke bliver brugt til krig. I 1957 fik han en pris (Atoms for peace award) for dette fredarbejde.


Troede Niels Bohr på Gud? Der opstod en diskussion om det på et tidspunkt da ministeren for forskning påstod det (i 2015).

En Bohr-kender, Finn Aaserud, svarede:

"Niels Bohr mente ikke, at man kunne sige noget som helst om, hvad Gud gør eller ikke gør. En mulig Gud ville i Bohrs optik være uden for vores rækkevidde og forståelse, og derfor kunne vi mennesker heller ikke sige noget om ham. Dermed holder han en dør på klem for, at der kan være noget større, som vi ikke forstår, en mulig guddommelighed.

Men det er ikke noget, som man kan finde særligt meget om i de skriftlige kilder"


Er tro og videnskab uforenelige?

Tydeligt nok ikke. Der er mange naturvidenskabsmænd og kvinder der tror på Gud - eller noget guddommeligt.

Jesus siger mange ting - men blandt andet om sig selv som den, der åbenbarer Gud, siger han: "Jeg er vejen, sandheden og livet."

Videnskab skal altid arbejde med at finde sandheden. Ethvert arbejde med at søge sandhed er en del af Guds virkelighed.

Men Bohr kan have ret i at Gud er i og for sig uden for vores rækkevidde - videnskaben vil aldrig aldrig kunne vise eller bevise Gud.

Men selv om Gud, dette "større" er uden for vores rækkevidde - al vores videnskab kan ikke "fange" Gud - så kan Gud godt række ind til os.

Gud, skaber, magten bag alting, kan have bestemt at vi skal have et apparat til at forstå ham.

Mennesker kan se en solopgang - og tro.

Han kan række ind til vores forståelse ved at åbenbare sig. Den kristne tror at han åbenbarer sig i Jesus.

På en måde tror jeg det var det muligt "større" som kan række ind til os, som videnskabsmanden Niels Steensen prøvede at udtrykke med "men langt det skønneste er det, vor forstand ikke kan rumme".

Kan vi udtrykke forholdet mellem det vi kan erkende og forstå videnskabeligt og det vi kan erkende og forstå i tro med Niels Bohr-begrebet komplementaritet?

Redaktøren, Kristen Skriver Frandsen

















Han nåede kun at forske i matematikken i en 6-7 år - men som en senere fransk matematiker sagde, nåede han med sin klare tænkning at rejse matematiske problemstillinger, så der er nok til 500 års videnskabeligt, matematisk arbejde med dem.

Hans var var præst og Niels havde nok fået noget af den rationelle tilgang til verden med hjemmefra. For faren kunne der ikke være modsætning mellem fornuften og tro. Han udgav en katekismus "Religions-spørgsmaal med Svar" - Han kom i vældig strid med en toneangivende biskop, som var mere bibelfundamentalist, og selv om faren var ikke bare præst, men også stortingsmand i Norges første stortingsforsamling, led han nederlag og blev bitter. Sønnen Niels Abel slog efter sigende en høj latter op, da han læste om striden, han mente at faren havde så indlysende ret. Men faren tog det tungt.


























Joh. 1





>Skønt er det, vi ser

>skønnere er det, vi forstår

>men langt det skønneste er det, vor forstand ikke kan rumme

Forelæsning Københavns anatomiske Teater 1673


















Ørespytkirtelens udgang var noget af det første han fandt. Han beskrev hjertets funktion, lavede kort over kroppens muskler


















Niels Abel - matematiker - søn af præst
1802-1829

Dansk-norsk
















Han kastede sig også over geologien. Analyserede jordlagene. Så de forstenede levninger af dyr - og erkendte på mange måder livets udvikling - længe før Charles Darwins Arternes oprindelse" (1859)













Niels Steensen - anatom - geolog - præst 1638-88





Niels Bohr - atomfysiker

1885-1962

Fik Nobelprisen i fysik 1922

Både tyskerne og amerikanerne var interesserede at have ham med sig under 2. verdenskrig - til udvikling af atombomben.

Hans mor var jøde og han blev advaret om at han kunne blive arresteret af den grund af nazisterne. Han flygtede til Sverige. Der mødtes han med den svenske konge. Man mener at dette møde medvirkede til at Sverige erklærede at ville give flygtede jøder asyl - og 7000 flygtede fra Danmark til Sverige og blev reddet.












Mange af hans opdagelser bærer den dag i dag hans navn.

Han var en enestående dygtig forsker, - men en dag bestemte han sig at ville hellige sig det vigtigste: Gud - og blive præst. Han var i mellemtiden også konverteret fra den lutherske kirke til den katolske.

Han så aldrig en modsætning mellem tro og det at søge sandheden -også som videnskabsmand



























Niels Bohrs skjold. "Contraria sunt complementa"




















Modsætninger er komplementære - modsætninger fuldender hinanden. Hans brug af det kinesiske yin og yang tegn skal illustrere det. Han er ikke taoist af den grund. En af de ting han fandt frem til var komplementaritetsprincippet.

"En fuldstændig beskrivelse af fx en elektron eller en foton kan ikke ske ved enten kun at betragte bølgeegenskaber eller kun partikelegenskaber. Begge egenskaber hører med til en fuldstændig beskrivelse, men de kan principielt ikke iagttages samtidig. Valget af eksperiment afgør, hvad man observerer".

















Fossile hajtænder kan fortælle meget. Om livets og om hvordan geologien gennem tiderne har ændret sig