...........

Tristan Riddere og myten om den hellige gral
Ridderlivet omkring kong Arthur er udtryk for søgen efter gralen. Den ældste gralsfortælling handler om hvordan en af ridderne drager ud i mørke, dunkle skove. Han når frem til at se gralen flere gange, men begår den fejl ikke at spørge til det, han ser. Og så går han glip af den. Og vender hjem uden - men med den vigtige indsigt: man skal spørge til det hellige, når man møder det, det er forudsætningen for at få del i det.

Et vers i en dåbssalme handler om at spørge til det hellige:

Spørg, hvad skabermagten vil,
vi skal bruge livet til.
Spørg om Jesu hjertesag,
julenat og påskedag.
Spørg om lykkens rose rød,
som er din i liv og død.

Fra Hans Anker Jørgensens: "Sov du lille, sov nu godt"

Ridderne om det runde bord

Når gralslegenden blev så populær på de britiske øer, kan skyldes en keltisk legende om en gryde med magiske evner. Et eksempel på kelternes hellige kar er måske Gundestrupkarret, fundet i Danmark.

Og gryden med trylledrik i Asterix er nok også en slags tegneserieudgave af gralen!

Til det mere skøre hører at den danske journalist og historiker Erling Haagensen mener, at gralen kan ligge gemt på Bornholm på baggrund af ærkebiskop Eskils besøg hos Bernhard i Clairvaux, hvor han senere opholdt sig i sit eksil. Flere historikere har afvist Erling Haagensens hypoteser som rene fantasier. Men det viser at gralsmystikken bliver ved at fascinere.
Den hellige gral er i kristen mytologi det bæger, som blev brugt af Jesus ved den sidste nadver. Ifølge legenden benyttede Josef fra Arimatæa den til at opsamle noget af Jesu blod ved korsfæstelsen, hvad der gav gralen mirakuløse egenskaber. (Den som drikker af den får del i det gode, det sande det evige). Josef af Arimatæa tog gralen med til England, hvor han grundlagde en orden af gral-vogtere.

Alterkalken, som i gudstjenesten repræsenterer bægeret med vin, som Jesus delte ud til disciplene med ordene "Dette er mit blod" er på en måde den hellige gral