Kommentarsider til KirkenUpdate - den månedlige nyhedsoversigt.

Sat7 Tyrkiet får ny direktør - vilkårene i Tyrkiet

Månedens kommentar (Juni 2012) - se KirkenUpdate juni 2012

Af Kurt Johansen, generalsekretær for Sat7

Næst efter Afghanistan er Tyrkiet det land i verden med færrest andel kristne. Af Tyrkiets befolkning på godt 70 mio. indbyggere er der i dag kun højst 260.000 kristne. Dette svarer til 0,4 procent. Flertallet af de kristne i Tyrkiet er ortodokse, men der findes også katolikker og et mindre antal protestanter.

At der blot er få kristne i Tyrkiet er faktisk en ny situation. Tilbage i 1881 var der 20 % kristne i det område, der i dag betegnes som Tyrkiet. Denne store andel blev fortrinsvis udgjort af grækere og armenere. Istanbul, det tidligere hovedsæde for ortodoks kristendom, var på dette tidspunkt en meget blandet metropol med over 40 % kristne.

I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet oplevedes forskellige massakrer på armenske kristne som følge af en gryende nationalisme. Dette fandt særligt sted omkring i 1914. Der er usikkerhed om det reelle antal ofre, men det anslås at være omkring 700.000, der måtte lade livet, og et meget stort antal, der måtte flygte. Samtidig emigrerede mange grækere.

Situationen for de kristne i Tyrkiet i dag er ikke særlig gunstig. Der er generelt ikke tale om decideret forfølgelse, men der opleves hele tiden mange former for diskrimination. I løbet af det seneste år har diskriminationen udviklet sig til vold. Angreb mod kristne kommer fra dem, som - i moderate tilfælde - stiller spørgsmålstegn ved "tyrkiskheden" af kristne statsborgere, eller som - i ekstreme tilfælde - ser kristne som spioner, der er ude på at ødelægge landet indefra. Mange af de mere rædselsvækkende angreb, sådan som det i 2007, hvor tre kristne i Malatya blev tortureret og dræbt, har været kædet sammen med medlemmer af nationalistiske bevægelser. Det samme gælder drabet på den katolske biskop, Luigi Padovese, i 2010.

På den baggrund er det ikke enkelt at starte en kristen Tv-station i Tyrkiet. Ikke desto mindre er det, hvad SAT-7 Türk har gjort. Ganske vist er det vanskeligt at finde udlejere, der vil leje studier til kristne, det er svært at få lov at sende på de tyrkiske satellit-platforme og det er svært at finde kvalificerede kristne medarbejdere, der er villige til at blive eksponeret på et så åbent medie som TV– men lidt efter lidt er SAT-7 Türk vokset frem – godt hjulpet af SAT-7s erfaringer i det arabiske område.

SAT-7 Türk er placeret i Istanbul og har 18 medarbejdere, der alle er tyrkere. Lige nu har medarbejderne travlt med at flytte til et nyt studie, der både er billigere og langt større. Faktisk får SAT-7 Türk nu rådighed over 1.400 kvm. studieplads. Foreløbig har man ikke meget udstyr, men alligevel lykkes det at få produceret fire timers program hver dag. SAT-7 Türk har fået ny direktør, Melih Ekener, der har over 25 års erfaring med TV og er en kendt skuespiller fra tyrkiske film og tv-serier.

Indkomsten per indbygger i Tyrkiet er seks gange så høj som i Mellemøsten og Nordafrika. Denne økonomiske succes – trods udsættelsen af medlemskabet af EU - har givet Tyrkiet stor selvtillid. Præsident Recep Tayyip Erdoğan rejser efter ”Det arabisk forår” rundt i Mellemøsten og proklamerer, at de arabiske lande bør overtage ”den tyrkiske demokratimodel”. Det sker samtidig med, at der er langt højere kulturudveksling mellem Tyrkiet og de arabiske lande. Bl.a. viser arabiske tv-kanaler nu – som noget nyt – en række populære tyrkiske soap-operas. Derfor kan SAT-7 Türk også i langt højere grad udveksle programmer med SAT-7s tre arabiske kanaler; SAT-7 Arabic, SAT-7 Kids og SAT-7 Plus.

Tyrkiet har en langt større internet-dækning end den arabiske verden. Det har SAT-7 Türk udnyttet ved at investere i sociale medier som Facebook og Youtube og ved at have en 24/7 web-streamkanal.

SAT-7 Türks programmer er meget varierede – fra børne- og ungdomsprogrammer over tv-køkken med indbygget bibelsk undervisning, drama, kirkenyt, kirkelig voksenundervisning og programmer om Tyrkiets rige kristne rødder.

SAT-7 Türk drives i et unikt samarbejde mellem ortodokse, katolske og protestantiske kirker – og har således været med til at forene den lille tyrkiske kristenhed. Som den myrdede biskop Luigi Padovese skrev til SAT-7 Türk få dage før han blev myrdet:

I mange år har vore kirker fortsat deres liv ved at gå deres egne, separate veje. Vi har været som små bække og vi kunne ikke blive stærke som en flod. Jeg opfatter SAT-7 Türk-samarbejdet for at opmuntre de kristne som et vidnesbyrd til verden om, at vi kun har en Fader og Mester. Jeg råber til Herren om gode resultater og en velsignet høst.

Kurt Johansen