Hvis du har kommentarer
så skriv til
Michael Rønne Rasmussen

Hvis du vil printe siden ud
se her
21. søndag efter trinitatis 2004 i Jersie Kirke
GT-læsning: Ez. 18, 1-4a Evangelium: Lukas 13, 1-9 Salmer : DDS 336, 289 - 487, (448/474), 108
Den 31. oktober 1517 lød der hårde slag på den tunge dør ind til Slotskirken i Wittenberg. Der var imidlertid ikke nogen, der skulle ind. Det var derimod den unge augustinermunk, Martin Luther, der slog sine 95 teser til diskussion om afladshandlen op, netop på det sted, hvor han vidste, at alle byens borgere uværligt ville komme til at se dem. (Teserne rulles ned fra prædikestolen)
Disse 95 sætninger var som tændstikker, der endte med at sætte hele verden i brand! Og dog var det bare ord skrevet på papir. Formuleret på den tids akademiske sprog, latin, lynhurtigt oversat til løbesedler på tysk, fransk og dansk, der som en steppebrand bredte sig ud over Europa og satte den revolution i gang, vi kalder for "reformationen". Dagen i dag - d. 31. oktober - kaldes reformationsdagen. Ikke for at antyde, at den blev gennemført på én dag, men at det var på denne dag det hele begyndte. Det som vi stadig lever i og lever af.
Men hvad var det, reformationen handlede om? I filmen "Luther", som havde premiere sidste weekend, bliver den unge Luther af sin skriftefader og åndelige vejleder Staupitz spurgt: "Martin, hvad søger du?" Og svaret lyder desperat: "En barmhjertig Gud!"
I dette udsagn er reformationens anliggende kogt ind til sin inderste essens: nemlig en spøgen efter en Gud, der ikke straffer og dømmer og sender alskens forfærdende ting i hovedet på mennesker, men derimod tilgiver og elsker betingelsesløst.
Så på en dag som i dag, hvor vi i kirken fejrer både gudstjeneste og reformationsdag og mens Lutherfilmen kører på højeste gear i landets biografer, må det være på sin plads at minde om reformationens og Luthers betydning - og måske selv tænke lidt videre i de baner, den unge Luther lagde grunden til for snart 500 år siden.
Nu var det ikke var Luthers mening at bryde med den katolske kirke - selvom det i længden blev resultatet. Luther ønskede at påpege fejl og misbrug i kirkens liv: ikke mindst afladshandelen og optagetheden af relikvier, men han lagde også afstand til den pengemaskine, kirken havde udviklet sig til, hvilket inkluderede en kynisk udnyttelse af almindelige menneskers angst for fortabelse og enkle religiøsitet. Med aflad og tilbedelse af relikvier dvs. hellige ting - som splinter af Kristi Kors og Johannes Døbers hoved - forstod man en kirkelig opdragelsespraksis, hvor man fik eftergivet en del af den bod, som fulgte af synden. Tankegangen var, at når et menneske syndede, blev Gud krænket, vred og havde ret til at straffe. Bad man om tilgivelse, så fik man det naturligvis, men tilbage var der stadig noget, nemlig følgen og konsekvenserne af den syndige handling.
Man skulle derfor "gøre bod" - hele det brudte igen. Havde man snydt andre, måtte de have deres tilgodehavende igen - en form for "skadeserstatning", som vi jo også kender og praktiserer det den dag i dag. Havde man syndet mod Gud i himlen, måtte man vise at man virkeligt mente sin anger ved at ydmyge sig selv og gøre noget uegennyttigt. Gud måtte så at sige have noget igen for "svie og tort". Og denne erstatning kunne man så - ved kirkens mellemkomst - så at sige trække fra den himmelske banks konti for de overskydende gode gerninger, som Kristus og alle helgenerne havde optjent. Med andre ord: Overskudet på en konto udligner underskuddet på en anden - og paven bestyrer butikken! Ved at bede eller opsøge de hellige steder og krybe på sine bare knæ op af en hellig trappe osv. fik man "aflad" dvs. blev løst for at brænde i skærsildens luttrende luer. Kun fantasien satte sine grænser hvordan et menneske kan vise sine reelle hensigter - og i den henseende: når boden blevet parret med pavestolens umættelige behov for kapital og penge, savnede hverken pave eller biskop fantasi til at produktudvikle afladsinstitutionen.
Den første af Luthers teser var derfor udtryk for et principielt opgør med selve bodstanken: at man ved at gøre noget bestemt på nogen møde var nødt til eller kunne påvirke Gud i nogensom helst retning: "Da vor Herre og Mester" hedder det, "Jesus Kristus sagde: Gør bod! ville han at hele de troendes liv skulle være en bod!". Videre lyder det i den femte tese: "Paven vil ikke og kan ikke eftergive nogle straffe, undtagen dem, som han selv har pålagt..." Og i sjette tese slås det fast, at "Paven kan ikke tilgive nogen skyld, han kan kun erklære og stadfæste, at den er tilgivet af Gud...".
Med andre ord: Væk med alle personer og institutioner, der stiller sig mellem den enkelte og Gud! For kirken drejer det sig alene om én ting, nemlig at forkynde budskabet om, at Jesus Kristus ved sit liv og sin død havde gjort alt, som Gud kræver af os. Eller som han udtrykker det i tese 6: "Kirkens sande skat er det højhellige evangelium om Guds ære og Nåde". Nu var Luther imidlertid så naiv at tro, at Pave og biskopper var parate til frivilligt at tilsidesætte deres egne interesser og rette sig efter det Bibelens ord, som Luther fremførte som al sandheds prøvesten.
Afvist og kætterdømt blev han - og så rullede lavinen. Luther blev siden talsmand for at de troende skulle kunne læse biblen på deres eget modersmål, at gudstjenesten skulle foregå på modersmålet og ikke på latin, og at messerne skulle indeholde en prædiken, som almindelige mennesker kunne forstå.
Som tiden gik fik Luther mange tilhængere. Det var imidlertid ikke så enkelt, når hans gamle lærer forstod ham på én måde, bønderne på en anden og hans klosterbrødre på en tredje. Snart blir han hyldet og set op til - måske også idylliseret. Denne hyldest belyses også i Lutherfilmen, hvor den til sidst får ham til at udbryde: "De forsøger at gøre mig til en fiksstjerne, men jeg er kun en vandrende planet!"
Luther ønskede ikke at være en stjerne, som man styrede og navigerede efter. Det var jo ikke ham selv, der var det centrale. Nej, han ville netop ses som en vandrestjerne, en komet, en planet en kredsen om noget andet, et menneske, der er på vej i sin søgen efter sandheden og en barmhjertig Gud. Selv om Luther altså ikke ville det, står vi i dag alligevel og på mange måder i gæld til ham og han tanker. Luther lagde grunden til skolevæsenet, fordi han mente, at skulle børnene lære kristendom, så kunne man i samme omgang også lære dem at læse, skrive og regne. Han gjorde op med tanken at det ikke var fint at arbejde, men lagde derimod vægt på at man netop ved at passe sit arbejde skulle tjene både Gud og sin næste. Adskillelsen af religion og politik, som vi kender det fra de protestantiske lande, har sine rødder hos Luther. Vores gudstjeneste med salmesang, prædiken og ritualer på forståeligt dansk, skylder vi også Luther. Ikke blot at vi synger, men også de fire salmer, vi synger i dag, stammer fra Luthers pen. Ja, endog det moderne menneske, tanken om det enkelte individs ret og selvstændighed udspringer af hans liv og værk.
Ja, og netop derfor har Luther måske stadig noget at sige os i dag, netop fordi vi lever i en selvoptaget tid, hvor vi har mistet troen på autoriteterne og sidder fast i forestillingen om, at vi hver især og hver for sig må klatre ensomt op ad selvudviklingens stige. Vi, der er fanget ind i troen på, at enhver sørger for sin egen livskvalitet, sundhed og frelse. Og hvis ikke det går en godt i tilværelsen, materielt eller åndeligt, ja, så er det ens egen skyld. Det er måske lidt firkantet sagt, men dette var egentligt den samme logik, Luther havde levet efter som munk. Også han troede nemlig, at han skulle være særlig god og from, før end Gud ville kendes ved ham. Men gennem sin personlig søgte og fandt han på forunderligvis frem til en helt anden Gud, den nådige Gud, der hellere tilgiver end straffer. Han erfarede på sin egen krop, at et menneske ikke er, hvad det gør, men er, hvad det får givet! At nåde, barmhjertighed, lykke og liv ikke er resultat af individuel præstation, men en ren og skær gave fra Gud. Og det er vitterligt en indsigt, vi stadig har brug for i dag!
Det havde Jesu tilhørere åbenbart også. For gik det mennesker skidt - som de mennesker, Pilatus åbenbart havde fået dræbt under en ofring, eller som de, der var dræbt af et tårn, der var styrtet ned, - ja, så var det ikke fordi de mennesker er større syndere, havde gjort noget specielt forfærdeligt og var skyldige, eller længere væk fra Gud, sagde altså Jesus! Nej, alle er lige skyldige, fordi alle skylder Gud deres liv. Ingen kan ved særlige vilkår hæve sig op over det dette. Hverken ved at være et særligt moralsk menneske, handle politisk korrekt eller leve specielt sundt, så alderdom og tidlig død udsættes. Nej, livet vinder man kun ved at vende sig til Gud. Kun i fælleskabet med Ham bliver livet større end døden.
Går vi videre til figentræet, der egentlig burde hugges om, fordi det ingen frugt giver - så møder vi her den samme tanke om, at det vigtigste er Guds holdning mod os, ikke vore handlinger overfor ham! For heldigvis er gartneren både langmodig og tålmodig. Den gartner, hvis sindelag fuldstændigt svarer til Jesus, når han i mødet med synderen lader nåde gå for ret og overfor sin Far går i forbøn for os. Derfor - hvilket var, hvad også Luther selv klamrede sig - kommer frelsen alene af tilliden til Jesus Kristus. Figentræet får en chance til, og endnu en - fordi gartneren går i forbøn for det.
Også vi er skabt til at lade livet bære frugt. Det går ikke af sig selv og vi kan ikke af os selv, om vi tror det nok så meget. Håbet er derfor, at der er en, der går i forbøn for os. Ikke fordi det nødvendigvis er ret og rimeligt, men fordi sådan er Jesu Kristi kærlighed og trofasthed.
Alt dette er sammenfattet i Luthers seglmærke, den såkaldte Luther-rose, som ligger på jeres plads. Den har i midten et sort kors i et rødt hjerte, som betyder at hjertet må tro på den korsfæstede Kristus. Luther skal selv have fortalt, at hjertet skal være i rosen, for at vise at troen giver glæde. Rosen er ikke rød, men hvid, fordi det er englenes farve, og fordi glæden ikke er verdslig. Rosen står i et himmelblåt felt, fordi glæden er begyndelsen til den himmelske glæde og indeholder et himmelsk håb. Rundt om det hele er en gylden ring, fordi glæden i himlen ligner ringen uden ende og er værdifuld som guld, mere værdifuld end alt andet. Og bogstaverne i det blå "Vivit" betyder "han lever". Det var dette symbol og denne forkyndelse, Luther ville kendes på både i sin tid og til alle tider. Budskabet om at alene fordi Jesus Kristus er opstanden, er der håb om, at vi, trods dom og død også skal leve.
Eller som han udtrykker det i den salme, vi skal synge: "Nu siger han: Kom hid til mig, tag evigt liv til gave! Jeg led den bitre død for dig, at du den arv skal have: nu er jeg din , og du er min, min bolig skal og være din, os skal ej fjenden skille".
Det betyder, at for Jesu Kristi liv, død og opstandelses skylde er der intet i verden, som kan skille os fra Guds kærlighed. Måtte dette budskab være det, som dagen i dag både minder os om og holder os fast ved!
Amen!

Sat på Præstesiden
http://home3.inet.tele.dk/agerbo/
af præst Mogens Agerbo Baungaard email