Hvis du har kommentarer
så skriv til
Majbrit Daugaard
MD@km.dk

Hvis du vil printe siden ud
se her
17. trin. Kollund
392, 29, 494, 321, 473, 474, 754,3-4
Jeg fik min mor og min moster til at pjække forleden dag.
Jeg kan ikke huske, hvad det var, jeg foreslog, at vi skulle gøre, -men det må have været lidt vildt, -for de svarede i munden på hinanden: "Da ikke på en hverdag!"
Hele vores samtale var nu lidt komisk, for de er begge pensionister...og nok ved jeg at pensionister er dem her i landet der har travlest, -men det er jo ikke sådan at de skal op næste dags morgen kl. 6 og passe deres arbejde i 8 stive timer.
Så med et smil på læben og en anelse kvik i bemærkningen kunne jeg ikke lade være med at udfordre dem: "Jamen, kan I ikke bare pjække? -eller tage en løs feriefridag?"
Jeg tror nok at de blev enige om at de kunne tage en fridag.
..ud over det, så har jeg stor respekt for at pensionister forsøger at skabe sig en hverdag med weekender og ferie, -for jeg tror det er vigtigt for os mennesker at hver dag ikke bare ligner hinanden, -men at der er forskel på hverdag og fest.
-og det er jo ikke bare noget jeg har fundet på. Der findes adskillige kurser og foredrag med titler som: "Hvordan får du dit seniorliv til at fungere." eller "Det levende pensionsliv." "Livet efter de 62", -og de fortæller alle bl.a. at det er en god ide at dele sit liv op med hverdage og weekender og ferier.Men der er også et andet sted, hvor det anbefales, -det er godt nok et gammelt gammelt skrift, -men det anbefales altså stadigvæk.
De 10 bud, -hvoraf det 3. lyder: Kom hviledagen i hu, at du holder den hellig.
-den hviledag, der stammer helt tilbage fra skabelsen, -hvor Gud hvilede på den 7. dag.
Gør vi det? -kommer hviledagen i hu.
Farisæerne fra vores fortælling, -de kom hviledagen i hu. De lavede intet på deres sabbat, -de lavede maden dagen før, -der var endda regler for hvor langt de måtte gå sådan en dag.
De var jævnligt efter Jesus fordi han i deres øjne arbejdede på helligdagen. Men som han siger, -så ville heller ingen af dem gå så vidt som at lade deres okse eller søn ligge i brønden til mandag morgen, hvis han skulle være så uheldig at dratte i den om søndagen, -og det kunne da heller ikke falde os ind at lukke skadestuerne i weekenden, -eller plejehjemmet, -eller dem, der laver mad til at bringe ud i hjemmeplejen.
Men kommer vi hviledagen i hu?-eller er det kun for "de hellige" og pensionisterne?
Det er for øvrigt lidt sjovt det der med "de hellige".Hvem er det?
Ja, det er selvfølgelig Søstrene, præsten, menighedsrådet og så de der gamle, der kommer hver søndag.
-ellers kan man i hvert fald tydeligt se det, -for det er dem der går op til nadveren, -eller er det?
Vi var faktisk ude hos Søstrene i onsdags, -ja, altså nogle af os...præsterne og menighedsrådet...og da fortalte en af Søstrene os at hun inden hun blev søster ALDRIG kunne drømme om at skulle leve som dem, -for det var kun for de "hellige".
På en eller anden måde er det der med at være hellig, -det er noget de andre er.
Når man vælger at blive Søster, -eller præst, -eller blive aktiv i menighedsrådet, -så er det jo ikke fordi man indser, at man er hellig, -eller fordi man pludselig føler sig hellig, -eller som en af de hellige.
Det er fordi man opdager at det man troede var "helligt", -det man troede var ...ja, hvad tror man det hellige, -eller de hellige er?-Det hellige er noget særligt, -det er også noget gammeldags og kedeligt.De hellige går fint ind under den kategori, -for det meste i hvert fald, -men "de hellige" er på en eller anden måde bedre, -eller burde i hvert fald være det.
Det er sådan nogle, der gør som vi fik læst før fra alteret, -sådan nogle, der er ydmyge, milde, tålmodige, overbærende og kærlige, -de er altid gode og glade, -måske lidt enfoldige.
...Er det vrøvl, det jeg står og siger? -er det ikke sådan vi opfatter "de hellige"??
...men ...hvis vi kommer lidt tættere på "de hellige", -så opdager vi at de faktisk både er dumme, sure, hidsige, hovmodige, egoistiske og selvkærlige...-og de kommer ikke altid hviledagen og bedetiderne i hu.De holder heller ikke hviledagen hellig.
De er helt almindelige. De er ikke særlige, -de er ikke særligt udvalgte eller særligt glade, eller særligt søde og rare.De er ligesom alle andre, -almindelige.
-altså så almindelige som vi nu engang alle sammen er, for vi er jo alle samme noget særligt, -med hver vores udseende, væremåde og særheder.Faktisk er der lavet undersøgelser, der viser, at flertallet mener at de og deres familie skiller sig ud fra alle andre, -de har en særlig tankegang, væremåde eller livsindstilling.
Men det er helt almindelig at mene det, -det er helt almindelig at være noget særligt.
Men der er ikke ret mange der er særligt hellige, -i betydning af at være bedre mennesker bare fordi de er kristne.
Det hellige, -at holde søndagen hellig. Hvad vil det sige?De her pensionistkurser har i hvert fald forstået, at det er noget med at skelne mellem hverdag og fest, -eller at holde en pause i sit arbejde, -at bryde hverdagens trummerum.
Gør vi det? I weekenden ordner vi jo vasketøj, slår græs, kører på losseplads, handler ind, -om søndagen skal vi lige have lavet lektier færdige til ugen der kommer, -og gjort klar til den næste uges ræs, -så det er jo ikke sådan, at vi laver ingenting i weekenden, -at vi laver ingenting om søndagen.
Men vi har alligevel forstået at lave en pause i vores hverdagsliv, -især hvis vi vil lade være med at tjekke firmamailen i weekenden, -og hvis altså ikke lige arbejder i butik, -for så har vi rigtig travlt i weekenden.
Men er det alligevel ikke sådan at vi ordner vasketøj og kører på losseplads om lørdagen og om søndagen går vi ture og tager ud til Annies iskiosk.
Så det gamle budskab med at holde pause fra hverdagen, -som jøderne gik meget højt op i, -det har vi fået fat i.
Men at hellige søndagen?Det hellige, det er noget, der er Guds, -noget, der hører Gud til. Det tænker vi nok ikke så meget over sådan en almindelig søndag.Men at hellige noget er at gøre det til Guds.Det vil sige, at vi skal holde søndag, -holde fri for Gud (ikke fri fra Gud, -men til Guds ære).
Vi skal holde fri, fordi ellers bliver vi trætte og kører surt i det, -men også fordi afveksling spreder glæde. Weekenden giver en glæde for hverdagen og hverdagen giver en glæde for weekenden.Nu sidder konfirmanderne måske og tænker at det ville da være OK med weekend altid.
Men det har pensionisterne, -og alligevel anbefaler man dem at dele deres liv op i hverdag og weekend, -i hverdag og ferie.
For hvis alt løber ud i et og der ingen pauser er, -så intet noget værd, -det vil I konfirmander opdage, når I nu har festet fra jeres konfirmation og op gennem jeres ungdom til I engang bliver voksne, -så finder I ud af det der med at holde fest hele tiden, -det er faktisk ikke festligt!Men lad os snakkes ved om det om 10-20 år.
At hellige søndagen handler om at sætte pris på søndagen, -og dermed på hverdagen.At fastholde at hver dag har værdi sådan som den nu er, -at fastholde at hver dag i vores liv har værdi uanset hvordan den former sig. Uanset om det er en hverdag eller en søndag. Uanset om alting lykkedes for os, -eller om alting falder fra hinanden.Fordi vores liv har værdi, -fordi hver enkelt af os har værdi.
Gud har skabt og villet os alle, -og vi bliver døbt til at tilhøre ham, -hov, -det der tilhører Gud er helligt.Ja, vi bliver døbt til at være hellige.
Når vi helliger søndagen, -giver den til Gud, -er det netop i erkendelse af at vi ikke her Herrer over alting, -vi er ikke Herrer over hvordan vores liv eller hverdag bliver, -vi har ganske vist en stor indflydelse og medansvar, -men der er ting, vi ikke selv kan bestemme.
Det er det vi holder os selv og hinanden fast på om søndagen, -i taknemmelighed over det vi faktisk har fået, -det vi kan og det vi har.
Vi bliver døbt på trosbekendelsen, hvori vi bekender os til den hellige almindelige kirke, -det er den kirke, hvor der netop er plads til alle, -til alle os almindelige mennesker, -der ikke er særlige hellige i betydningen af at vi skulle være mere ydmyg, tålmodig, overbærende og kærlige end gennemsnittet, -men i betydningen af at vi er Guds, -på den måde, at vi med alle vores særheder og specielle væremåder alle har stor værdi og betydning, -sådan som hver eneste af vores dage har stor værdi.Amen.

Sat på Præstesiden
http://home3.inet.tele.dk/agerbo/
af præst Mogens Agerbo Baungaard email