Hvis du har kommentarer
så skriv til
Kirsten Kruchov Sønderby
KKS@KM.DK

Hvis du vil printe siden ud
se her
4.s.e.trin'08 (4-323--325-439v1-685-697)
Had din far og mor. Giv afkald på alt dit eget. Vær gavmild og god mod enken, den fremmede og den faderløse.Vend den anden kind til. Elsk din fjende og bed for dem der forfølger dig.
Jeg talte med en kollega som var i gang med at uddanne sig som feltpræst. Han var af hæren blevet udstyret med alt, lige fra uniform til hverdag og fest til badetøfler. Bortset fra geværet så havde han, som kommende feltpræst, alt i udstyr, tilmed en bajonet.Træningen var god og spændende fortalte han. Man lærte rigtig meget om alt muligt. Så selv om han havde været militærnægter som helt ung, så befandt han sig nu ret godt i Cirkus Mili, han var ungkarl og skyldte ikke nogen sin tid derhjemme og han syntes det var så vigtigt at kunne være der og hjælpe soldaterne som jo var langt fra alle dem de holdt af og udsat for frygtelige ting og oplevelser.
Men på det sidste var han kommet i tvivl om det at skulle udsendes. For han var kommet til at tænke over det med bajonetten. Hvad den skulle bruges til. Det var jo ikke ligefrem fredelige steder man blev sendt til, det var jo feks Irak og Afghanistan og som feltpræst sad man ikke bare i en eller anden sikker lejr og puttede sig, nej, man skulle med ud og kunne komme til pludseligt og ubeskyttet at stå overfor en fjende.Ville han så kunne bruge bajonetten. Ville han kunne slå ihjel hvis det stod mellem ham selv og en anden.Når fjenden stod der og ville slå ham ihjel, kunne han så være parat til at dræbe ? Og hvad så med det kristne bud om fjendekærlighed ?
En fjende , det er en som vil gøre ondt mod dig, det er ikke bare en du ikke bryder dig om eller en du ikke gider være sammen med mig. Det har ikke så meget med følelser at gøre. Det er et menneske som vil dig ondt, som måske allerede har gjort dig ondt. Det er et menneske som du vil gøre ondt. Det menneske er den fjende som du skal elske.
Og det at elske har igen ikke så meget med følelser at gøre, men handler om din handling overfor dette andet menneske. Vælger du at dræbe eller vælger du at lade armen synke. Er du lige så høflig, venlig og hjælpsom overfor din fjende som overfor din ven.Det er nemlig det som Jesus taler om. Vi skal være fuldkomne siger han ligesom Gud er fuldkommen. Det betyder at vi skal komme fuldt tilstede med hele vores gudbilledlighed.For Gud i hvis billede vi er skabt og som vi skal ligne, lader det regne og solen stå op over alle, både dem der bruger gift mod den jord han har skabt og dem der ikke gør.
Nu skal vi et helt andet sted hen for en stund :Julenat 1914 havde 1 verdenskrig varet godt fem måneder. Soldaterne sad i skyttegravene på hver sin side af fronten. I ingenmandslandet mellem dem lå ligene af deres kampfæller i tusindvis. Den aften bliver det helt vindstille og frosten sætter ind.Da fortælles det at man fra engelsk side får øje på levende lys ovre på den tyske side. Vantro øjne kan i kikkerter se at det er juletræer med lys på som bliver holdt op over kanten på skyttegravene. Nu lyder en stemme gennem stilheden, efterhånden synger flere med, stille nacht, heilige nacht, synger de. Pludselig lyder ordene også på engelsk. Forsigtigt kravler man op af skyttegravene og nærmer sig hinanden fra begge sider. Man taler sammen, ønsker glædelig jul, udveksler små gaver.
Næste morgen er freden forbi. Krigen begynder på ny. Sådan som den vil gøre det hver eneste dag de næste fire år. Da der to år senere, julenat 1916, er nogle tyske soldater som forsøger sig med en ny julenats fred, de begiver sig op af skyttegravene uden våben og prøver at ønske glædelig jul, så ser den engelske befalingsmand bare koldt til inden han giver ordre til at skyde dem ned. 9 millioner mennesker dør i løbet af de fire år krigen varer.Siden følger Versaillesfreden i 1919, krigen er Tysklands skyld. Grunden er lagt til 2 verdenskrig. Det er så nemt at puste til mindet om krænkelser. Så hadet blusser op på ny.
Og vi skal jo slet ikke så langt tilbage i historien eller så langt væk for at finde rigtige fjender. Når pigerne i banden fra 6715 Esbjerg N har fået tæsk af dem fra 6710, så er det næste der ligger for at få samlet flere folk, så dem fra 6710 kan få tæsk næste gang de mødes.
Man kan ikke vide hvad fjenden vil og hvor farlig han eller hun egentlig er. Måske er det bedst selv at slå først ?
----
Men Jesus siger at vi skal elske fjenden og bede for dem der forfølger os.
-----
Hvad så når man med en forholdsvis lille magtanvendelse ville kunne forhindre en meget større katastrofe ? Kunne man med magt og våben have grebet ind i Rwanda og forhindret 800.000 menneskers død ? Ved at dræbe forholdsvis få ?
Eller hvad med en helt anden sammenhæng, en ung kvinde jeg har hørt om, som siden hun var 6-7 år har fået tæv og er blevet misbrugt af sin far. Nu er hun 21 og tror stadig at det nok er bedst bare at finde sig i det. Hun hader ikke andre end sig selv for det. Er det ikke en hån at sige til hende at hun skal elske sin fjende, at det menneske som gør hende ondt skal hun bede for ?
Det er ikke så ligetil.Men Jesus gradbøjer ikke sine ord. Han kommer ikke med detailregler og forslag til hvordan man skal handle i den og den situation. Kristendom kan ikke gøres til system.
I Sydafrika forsøgte man efter ophævelsen af Apartheid at systematisere tilgivelsen. Den såkaldte kommission for Sandheds og forsoning havde til opgave at få de overtrædelser af menneskerettighederne som var sket frem i lyset. Så alle gamle krænkelser kom frem, blev set og dømt. For at ingen senere skulle kunne puste til mindet om krænkelserne fra fortiden. Kommissionen kunne give amnesti til dem der tilstod.
Men mange har sat spørgsmålstegn ved om denne lange og smertefulde proces virkelig har nyttet. Om bødlernes anger var for fjernsynets skyld, og om den anger som nærmest blev fremtvunget via følelsespres af bla Desmond Tutu, om sådan en anger har varigt god effekt eller snarere vender sig til fornyet had.Men mon ikke Sydafrika trods alt ved mere om sig selv, og er mindre enøjet end før. Mon ikke en borgerkrig havde været mere ventelig end det demokrati som opstod, hvis ikke folk som Tutu og Mandela havde holdt fast i at der måtte findes en mellemvej mellem på den ene side glemsel, det at lægge låg på fortiden og så at lade gamle konflikter bryde ud i åben krig.
Sådan kunne man blive ved med at spekulere.
Færdig med det Jesus siger om at elske sin fjende bliver vi ikke.Det eneste jeg kan nå frem til med denne fjendekærlighed, er at jeg tror på at det at Jesus var den han var og sagde dette om at vi skal elske vores fjende, at det gør en forskel for hvordan jeg kan leve og håbe i denne verden.
Det gør simpelthen en forskel at han har sagt som han gjorde. Det trøster mig, det åbner en sprække af fred og glæde. Vores verden er en verden hvor budskabet om fjendekærlighed har lydt. Vi kan ikke glemme det, eller lukke det ude. Det findes som ord.
Vi kan ikke gradbøje det eller tilpasse Jesus ord.Og når vi ikke kan leve op til det, eller vælger bevidst at handle imod det, da må vi leve med vores skyld og vores ansvar. Amen

Sat på Præstesiden
http://home3.inet.tele.dk/agerbo/
af præst Mogens Agerbo Baungaard email