Hvis du har kommentarer
så skriv til
Vicky Lützen Popp
VLP@KM.DK

Hvis du vil printe siden ud
se her
I dag skal du Yy døbes her i Taps kirke. På menighedens vegne vil jeg gerne byde dig velkommen i kirken og i menigheden. Det er et flot og betydningsfuldt navn du har Yy. Yy betyder at være elsket. Hvilket navn er mere passende til dig, der i dag om omgivet af din familie, der elsker dig, og som kærligt har støttet dig i det valg du har truffet, nemlig at du vil lade dig døbe. Og hvilket navn er mere passende til dig, der i dag skal høre hvad Gud har at sige til dig i dåben: nemlig at du er hans elskede barn.
Når dit navn bliver nævnt herinde i kirken, sender det os lige tilbage i centrum af historien om Jesus. Jesu mor, Yy, var såmænd ikke mange år ældre end du. Hun var en ganske almindelig pige i Nazareth, der på verdenskortet så ud af lige så lidt som Taps. Hvis vi prøver at digte lidt: så rejser Gud sig en dag i sin himmel og kalder sin ærkeengel Gabriel til sig. ”Gå til Galilæa”, siger Gud til ærkeenglen, ”til byen Nazaret, til en pige, som hedder Yy, og sig til hende, at hun er set af himlens Gud. Hun skal blive mor til min egen søn.”. Jeg er sikker på, at ærkeenglen har kigget underligt på Gud. Til Galilæa, jamen, er det noget sted at tale om? Til byen Nazaret? Hvor i alverden ligger det? Det har jeg da aldrig hørt om. Var det nu Jerusalem eller Rom, du sagde, så var det straks noget andet. Og til en ganske almindelig pige, som hedder Yy? Det kan du da ikke mene, Gud? Men Gud mente det. Og det blev til fortællingen om Jesus og kristendommen og kirken. Dybest set for dig er fortællingen om, at en ganske almindelig pige, der hedder Yy er set af himlens Gud og er betydningsfuld for ham. Det er ikke det ringeste at gå videre med i skolen, og hvor du ellers kommer, og hvor man godt kan blive usikker på, om man i grunden er noget værd.
Når du døbes, så døbes du ind i en tradition, ind i en kultur, som er meget gammel. Du døbes ind i en menighed, i en religion, ind i et forhold til Gud. Jeg giver dig ret, når du forleden sagde, at det er lidt svært at sætte ord på, hvad det der med dåben egentlig drejer sig om. En lille historie der måske kan give et billede af betydningen er denne her: Der var engang en mand, som havde to vandkrukker. Krukkerne bandt han fast for hver ende af en tyk kæp, som han tog på skulderen hver morgen, når han gik til floden efter vand. Den ene krukke var hel, men den anden havde en stor revne, så krukken var kun halvfuld efter turen fra floden til huset. En dag, da manden skulle til at fylde krukkerne i floden, kunne den revnede krukke ikke klare det længere. ’Jeg skammer mig så forfærdeligt’, græd krukken, ’jeg gør et usselt arbejde. På grund af min revne får du kun halvt så meget vand af mig, som du burde. Jeg føler mig mislykket!’. ’Jeg vidste ikke, du havde det sådan’, svarede manden bekymret. ’Men gør mig en tjeneste På hjemturen, prøv så at se ned på vejen.’ Hjemme ved huset spurgte manden: ’Lagde du mærke til de smukke blomster i vejkanten?’ ’Ja’, snøftede krukken. ’Lagde du mærke til, at de kun voksede i din side af vejen? Forstår du, jeg har altid kendt til revnen. Derfor plantede jeg blomster i vejkanten, som du har vandet hver dag. Hvis du ikke var, som du er, så kunne jeg slet ikke plukke alle de blomster hver dag, og sætte dem på bordet. Uden din evne ville både vejkanten og huset savne denne blomsterpragt.’
Din dåb, Yy, betyder, at du er uvurderlig vigtig for Gud. Hvis du ikke er som du er, så ville der mangle noget. Hvis du ikke bruger de evner lige netop du har, så ville der mangel noget; noget skønt, noget smukt, noget uundværligt. Det er det Gud fortæller dig i dåben i dag. Når vandet hældes over dit hoved, så prøv at lytte godt efter.
Med disse ord… og hvis der er nogle børn…

Sat på Præstesiden
http://home3.inet.tele.dk/agerbo/
af præst Mogens Agerbo Baungaard email