Hvis du har kommentarer
så skriv til
Vicky Lützen Popp
VLP@KM.DK

Hvis du vil printe siden ud
se her
I dag skal du Xx døbes her i Vejstrup kirke. På menighedens vegne vil jeg gerne byde dig velkommen i kirken og i menigheden. Det er jo altid anderledes at døbe et ungt næsten voksent menneske i forhold til at døbe et spædbarn. Én af forskellene, altså bortset fra at dine forældre ikke bar dig ind i kirken i dag, er at vi har kunnet snakke om, hvorfor du vil døbes og snart også konfirmeres.
Det første du talte om var gaverne. Og det kan du jo have ret i, at de er dejlige at få. Faktisk får du allerede én af gaverne i dag. Det er sådan, at du i dåben i dag får en gave af Gud, en gave der hedder kærlighed. Nu har dine forældre, familie og venner jo nok allerede givet dig en masse kærlighed, men den kærlighed Gud giver dig er anderledes.
Faktisk har den noget med dit navn at gøre. Vi må lige søge lidt tilbage i historien, som jeg ved du også godt kan lide. Xx kommer af navnet Richard. Tilbage i 1100-tallet var der en engelsk konge, der hed Richard Løvehjerte. Han deltog i en del korstog, og ifølge legenderne var han en ædel og tapper ridder, der levede op til sit tilnavn Løvehjerte, det vil sige en person, der er modig og tapper, og stadig har et varmt hjerte, så modet ikke går over i kold kynisme. Men han levede også op til dét, som hans eget navn betyder, nemlig Richard, eller forkortelsen Xx, som betyder: modig magt.
Navnet Xx betyder altså ham med mod, magt og hjerte. Det er noget at leve op til. Men hvad har det så alt med dåben og de der gaver jeg talte om før at gøre? Jo, ser du, Gud har givet os dåben for at give os mod, magt og hjerte. I dåben får du at vide, at du er Guds elskede barn, og han vil aldrig lade dig i stikken, han vil passe på dig både her i dit liv, og også i din død. For som vi sang i dåbssalmen lige før: så er det lys, der tændes for dig i dåben, og som er tændt hele dit liv, så du altid kan finde vej, selv i mørket, det er også det lys, som er tændt for dig, når du dør, så du ikke bare skal ligge i jorden, men genopstå og følge lyset til det evige liv, til dit andet hjem. som er i himlen hos Gud. Så det lover Gud dig altså, han er med dig hele tiden i livet og i døden.
Men nu er det sådan, at vi har fået vores frie vilje, til at gøre hvad vi vil, så vi ikke er som marionetdukker, som Gud styrer fra himlen. Men hvordan kan han så være med os og passe på os, når vi bare kan gøre, hvad vi vil? Ja, det er jo nok ikke kun Guds hovedpine, men enhver forældres hovedpine. Hvordan passer vi på vores unge mennesker, når nu de skal til deres første fest, skal have kørekort, og ud og køre på motorvejen, når de bliver fristet med alt, hvad der nu er af dumme fælder, at falde i på livets vej? Ja, man kan vel ikke gøre så meget andet, end at læggen masse gode råd og opdragelse i deres rygsæk.
Og det er netop, hvad Gud gør i dåben i dag. Lægger masse gode evner i din rygsæk. Og her kommer så sammenhængen mellem din dåb og dit navn: For de evner du får i dåben, de kommer af den guddommelige kærlighed, som er så meget mere end den kærlighed, vi kan give hinanden. Den består blandt så meget andet af følgende gaver: Mod til at gå frejdigt frem og være den du er, magt til at kæmpe for det gode og retfærdighed mod al ondskab og uretfærdighed, der i denne verden, og hjerte til at sprede liv, lys og latter ud på den vej, der er din.
Gid du vil bruge disse gaver, du har fået, rundhåndet og gavmildt.
AMEN – og held og lykke
Med disse ord vil jeg gerne bede dig Xx, dåbsforældrene og fadderne om at komme op. Er der nogen børn …

Sat på Præstesiden
http://home3.inet.tele.dk/agerbo/
af præst Mogens Agerbo Baungaard email