Forside - Teksten denne uge - Teksten denne uken - Interaktivt - Bibel og tekst














 Kontekst

Inddelingen i 4 kategorier af kontekst (og egentlig her 6 - men theol-p's oprindelige orden er bibeholdt for så vidt gælder nummerering). 1 Perikopens kontekst/ 1 b: tidshistorisk; 2. Gudstjenestens kontekst; 3. Kirkeårets/naturårets kontekst; 4. Virkningshistorisk kontekst b: 4. b Aktualitetens kontekst xxxx

Rækkefølgen er ikke en egentlig prioritering. Perikopens kontekst i evangeliet melder sig naturligt først for præsten, som jo skal prædike over den som tekst. Men Jesper Tang Nielsen sætter gudstjenesten først i sine overvejelser om kontekst.Rimeligt, da tilhøreren til prædiken som første kontekst har netop gudstjenestesammenhængen.Kirkeåret næst. Det er i en vis forstand det vi har med os på forhånd. (For mange kirkegængere dog ofte i ringe grad bevidst). Så først derefter den tekstlige kontekst i evangeliet. Se den netop (2024) udgivne "Om teksten". Jesper Tang Nielsen s.12f).
Hvilken kontekst som maser sig stærkest på er forskelligt. For eksegeten - og præsten som en sådan - kan det være indlysende at den sammenhæng perikopen står i er uomgængelig for at forstå teksten. Det kan jo også være en historisk bestemt, konfessionel forståelse som er den første kontekst - måske ubevidst - og er i forgrunden hos den tolkende teolog. For kirkegængeren kan det jo være en personlig livssituation - eller en ydre krise.

Bevidsthed om kontekst(er) kan være en god ting til at afklare, hvad er egentlig kernen i en given tekst.







1. Perikopens kontekst
Under "Til eksegesen" vil efterhånden konteksten være kort skitseret. Det er i hvert fald en ambition for Teksten denne uge! Min egen erfaring er, at jeg undertiden for hurtigt har kastet mig ind i tekstens medias res, og ladet tolkningen forme af mine måske for tilfældige sentimenter lige den dag. Konteksten giver ganske ofte en god vinkel til forståelsen og kaster også ofte af sig til selve prædikens "materiale".

Jeg tror endda, det er ganske godt med lidt afsmittende konteksbevidsthed til menigheden - også den så ofte store, måske fordomsfrie og og i hvert fald ret forudsætningsløse dåbsmenighed. Er centrum i kristendommen en bekendelse til, at Guds åbenbarig er Kristus kommet i kød og blod, vandrende rundt i Galilæa og Judæa, så er den sammenhæng, som evangelisterne fortæller om ham i, vigtig og medforkyndende - og det er en del af hele pointen, at der er denne sammenhæng.

Selvfølgelig skal man i prædikenen sjældent tørt gøre rede for tekstens før og efter. Men det giver ofte noget selv at være opmærksom på den.

1 b.Tidshistorisk kontekst, Sitz im Leben, den historiske Jesus. Tager vi alvorligt at vi tror at Guds selvåbenbaring finder sted i den faktiske menneske Jesus i kød og blod er selv umoderne overvejelser om "den historiske Jesus" relevante. Også tidshistoriske overvejelser hører med. Og den gyngende grund: Hvad sagde Jesus på aramæisk - hvad gik tabt hvad blev vundet "in translation". Vi har ikke åbenbaringen selv, vi har den kun sådan som den er bevidnet. Må Sandhedens Ånd hjælpe os i forståelsen må såvel ekseget som prædikant bede!

2. Gudstjenestens kontekst
Gudstjenestens øvrige tekster - fra bibel og salmebog er også kontekst. Er man heldig (og har lavet et fornuftigt salmevalg) så belyser de hinanden - og kan enten inddrages eller underforståes i prædikenen. Foreløbig er der normalt ikke hjælpemiddel til dette i Teksten denne uge - det er en udviklingsmulighed!

3. Kirkeårets/naturårets kontekst
Det er ofte meget givende og relevant at perspektivere dagens evangelium ud fra kirkeåret. Det giver oplevelsen af at være med i en rytme og historie, og tolker ganske ofte en tekst kongenialt med dens anliggende.Inddragelse af naturens årstid kan give en relevant oplevelse af indfældethed, sagens inkarnation om man vil. Salmerne gør det som bekendt ofte.

4. Virkningshistorisk kontekst
Nogle fortællinger har markante nedslag i vores mulige fælles bevidsthed akkumuleret fra kirkens første tid og frem. De kan være medfortolkende - og skal eller kan undertiden med fordel drages ind - til medløb eller modsigelse. Det kan og er ofte billeder - men også tekster - hele teologier.

4. b Aktualitetens kontekst
- det er alt det som trænges om præstens og menighedens bevidsthed. Her kan Teksten denne uge citere faktiske aktualiseringer hos prædikanter mm - til inspiration og modsigelse.Eller under redaktionelle bemærkninger kan der peges på mulige aktuelle forståelsessammenhæng. Det vil sædvanligvis ikke tages ind på kontekstsiden i Teksten denne uge, men under redaktionelt, da det efter sin natur vil være om ikke dagsaktuelt - så dog noget i tiden, som måske ikke er der to år senere. Da korona-epidemien fyldte i bevidstheden var den en nok uafviselig kontekst for at høre ordene Sidste søndag i Kirkeåret B "Kom hid til mig alle i som er trætte og bærer tunge byrder." Fire år senere irrelevant.