Theol-P forside - De danske tekster - De norske tekstene - Hvordan.. - Om.. - TdU hver uge i egen mailboks



















Søgeord:
#det evige #himmelen #himmerike #håp



"Teksten denne uken"s samling av prekener og tekstoverveielser

Prekener og tekstoverveielser - når de ikke finnes offentlig tilgjengelige via link) andre steder.
De bringes på språket, de er skrevet på.
Forfatteren har gitt tilsagn om at den kan bringes her.
 En er velkommen til å komme med forslag. Kristen Skriver Frandsen.











Domssøndag

[Søndagen på Teksten denne Uken]

  Preken

Jeg leste lignelsen om de ti brudepikene for min voksne sønn og spurte hva han tenkte om den, og han sa: «Så moralen er: hvis du vil til himmelen, så vær smart og egoistisk..?» Og det synes jeg var en veldig god oppsummering av denne lignelsen, eller i hvert fall av hvordan den har blitt tolket. Som barn hadde jeg en venninne som ble kjempeskremt av dette, og levde med frykten hver gang hun kom hjem til tomt hus: Har Jesus vært her og hentet mamma? Og det var ikke før i voksen alder at jeg skjønte litt mer av frykten hennes: Hun følte seg dum. Hun kjente inni seg at hun umulig kunne være blant de forstandige som ble frelst.

La det synke litt inn, hvordan denne forestillingen om dommen kan ødelegge gleden og livsutfoldelsen i et menneskes liv. Når troen skaper frykt, og til og med angst, i stedet for å sette mennesker fri.

De siste ukene har jeg nærmet meg denne lignelsen så åpent som jeg bare kan, for å prøve å forstå den. Samtidig som jeg vet, at det er ikke alt vi kan forstå, og at bak disse tekstene ligger historier som vi ikke kjenner. Det gikk mange år fra Jesu liv på jorda til tekstene hadde fått sin form. De ble til ikke bare i en tid og en kultur, men i en sammenheng hvor smått og stort i menneskers liv og ikke minst livstolkning har vært med og påvirket tekstene. Hva Jesus egentlig sa, vet vi ikke. Sa han i Bergprekenen: «Salige er de fattige i ånden», eller sa han «salige er de fattige»? Det står forskjellig hos Matteus og Lukas. Samme tekst, men helt ulik betydning. Hva sa Jesus? Vi vet ikke. Men dette er det vi har, og vi prøver etter beste evne å forstå, og tolke tekstene slik at de kan gi mening i vår tid og våre liv.

Og i dag er det lignelsen om brudepikene. Det er en rar fortelling. Det er mye her som ikke stemmer. Med bakgrunn i bryllupsskikker på den tiden er scenen vanskelig å forstå. Og så sier Jesus: «Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.» Men alle brudepikene sovnet jo! Hva handler det egentlig om? Handler om å våke? Eller handler det om å ha nok olje på lampen?

Lignelsen slik vi er vant til å forstå den står i skarp kontrast til Jesu forkynnelse og Jesu liv. Her er det plutselig greit å være egoistisk, ikke dele med dem som ikke har, det er greit å stenge andre ute. Som sønnen min sa: Vær smart og egoistisk, så kommer du til himmelen.

Og nå vil jeg ta dere med inn i en annerledes tolkning av lignelsen om brudepikene. En tolkning som jeg skulle ønske at venninnen min hadde fått høre da hun var barn.

Først må vi prøve å nullstille oss, og endre på forestillingene våre. For det første er det sånn at ordet «brudepike» er en oversettelse til norsk av ordet «jomfru». Det handler altså ikke om ti brudepiker, men om ti jomfruer. Ti unge jenter som er gifteklare, men som ennå ikke er gift. For det andre: hvor står det at brudgommen er Jesus? Ingen steder. Men vi står i en kristen tradisjon hvor brudemystikken har vært viktig. Bildet av Kristus som brudgommen og kirken som bruden, og kirkens lengsel etter å forenes med brudgommen, har preget oss så mye at vi ikke helt klarer å lese om en brudgom uten å tro at det er Kristus, eller om en bryllupsfest uten at det handler om Himmelen. Men nå skal vi prøve å gjøre nettopp det.

Det var en gang ti jomfruer som ventet på brudgommen. Ikke ti kristne som ventet på Jesus. Det var en gang ti jomfruer, og en kald og ubarmhjertig brudgom. Fem av jomfruene var smarte, og fem var uforstandige. Da brudgommen endelig kom, var fem av dem så dårlig forberedt at de ikke fikk være med inn.

Det ligner på en historie mormor pleide å fortelle meg da jeg var liten. Eventyret om den lille røde høna. Den lille røde høna var så klok, og hun var alltid godt forberedt. Hun hadde på seg et forkle, og i lomma på forkleet hadde hun saks og nål og tråd. Men så en dag ble hun fanget av reven, han la henne i en sekk og snørte sekken godt igjen. Reven gikk hjemover med den lille høna i sekken, men på veien ble han trett og tok en hvilepause, og sovnet. Den lille røde høna var listig og klok, og hun klippet et hull i sekken som var stort nok til at hun kunne komme ut, og så rullet hun en stein inn i sekken og sydde igjen. Da reven våknet gikk han videre med sekken, og trodde fortsatt at høna var oppi, men da han kom hjem og slapp innholdet i gryta, var det bare en stein. Og snipp snapp snute, så var eventyret ute.

Utallige ganger fortalte mormor denne fortellingen. Slik mødre og bestemødre til alle tider har fortalt historier for barna sine. Antakelig var det noe som festet seg hos meg. Den lille røde høna, hun var forberedt. Saks og nål og tråd, og hun var listig og klok, og hun lurte reven og reddet seg selv. Det er viktig å være forberedt.

Hva om fortellingen om de ti jomfruene er en fortelling som eksisterte før Jesus kom, og som Jesus brukte for å fortelle noe annet?

På Jesu tid var det veldig viktig for ei ung jente å bli gift. Det var viktig å finne en mann til henne som kunne forsørge henne så bra som mulig. Hvem skulle ta vare på henne om hun ikke ble gift? Faren hennes, broren hennes, en onkel? Det var viktigere å bli gift enn vi kan forstå. Så mødrene lærte døtrene sine å lage mat, sy, stelle huset, og stelle seg selv. Og de sa til døtrene sine: Du må spise, så du ikke blir tynn, og du må føre deg ordentlig og slå blikket ned så han skjønner at du er ei ordentlig jente. Nå skal du høre; det var en gang ti jomfruer som ventet på brudgommen. Fem var kloke og fem var uforstandige. De uforstandige hadde ikke nok olje til lampene sine. Men de kloke var godt forberedt, og de fikk være med brudgommen inn i brudekammeret. Du må være forberedt. Du må passe på å ha nok olje til lampen din. Da får du bli med brudgommen inn.

Det handler faktisk om å være smart og egoistisk. Ofte er det dét det handler om her i denne vår vanskelige verden.

Hva om lignelsen om brudepikene er en slik fortelling? En fortelling med samme funksjon som eventyret om den lille røde høna. En fortelling som mødrene fortalte døtrene sine for å lære dem å være kloke og godt forberedte. En fortelling som var der før Jesus kom.

Og så kommer Jesus, og jeg spør: Ja, dette handler altså om at noen er smarte og klarer seg, mens andre er ikke smarte og klarer seg ikke. Hva med fadderbarnet mitt som er 8 år og utviklingshemmet. Hun kommer aldri til å lære å lese, hun kommer kanskje til å lære å gå på do, hun kommer i hvert fall aldri til å ha nok olje på lampen sin. Hva med henne? Og hva med alle dem som bare er litt trege? Som ikke henger helt med, eller ikke får det til av andre grunner? Hva med alle som ikke er godt forberedt? Skal de stenges ute?

Og vi er vant til en Jesus som henger med de fattige og utstøtte, de som er urene, som andre ikke vil snakke med, en Jesus som kan bli sint og ta de svakes parti og si til de vellykkede at de har alt fått sin lønn. Denne lignelsen er grensesprengende! For Jesus sier at Himmelriket kan sammenlignes med ti jomfruer. Ikke en bryllupsfest, eller fem kloke jomfruer. Nei, han sier: Himmelriket kan sammenlignes med ti jomfruer som ventet på brudgommen. Han tar en fortelling som de kjenner, fortellingen om de ti jomfruene, hvor moralen er at du skal være smart og egoistisk, og så sier han at Himmelriket er annerledes! Dommen i vår verden er ubarmhjertig. Det er urettferdig hvordan evner og rikdom er fordelt. Noen slipper inn, og noen stenges ute. Men Himmelriket er annerledes. I Himmelriket er det ikke innenfor eller utenfor. Himmelriket kan lignes med alle de ti jomfruene. Det er hos de fem der inne på festen, og hos de fem som står utenfor i mørket.

Dette er til og med mer radikalt enn frigjøringsteologien. For Himmelriket er også inne på festen, hos de smarte og egoistiske, de som ikke ville dele. Også der er Himmelriket. Himmelriket er annerledes enn verdens riker. Himmelriket er der menneskene lever sine liv. Vi vet jo alle at når jomfruen får sin brudgom starter en ny reise som kan bli like smertefull og vond som den hun opplever som ikke ble gift. Det er aldri så enkelt som vi tror. Er brudgommen en snill mann? Hun er like overgitt til sin skjebne og til andres vilje som hun der ute. Sånn er verden og livet, og selv om vi som lever i Norge i dag har flere muligheter til å velge våre liv selv, så er vi alle avhengige av relasjonene til andre mennesker. Det ikke lett for noen, ikke for de fem som ble stengt ute, og heller ikke for de fem som fikk bli med inn.

La domssøndagen bli en dag hvor vi går i oss selv, tar et oppgjør med hvordan vi selv dømmer andre, og ikke minst hvordan vi dømmer oss selv. La oss riste av oss andres fordømmelse. Og la oss finne motet til å ta et oppgjør med den ubarmhjertige brudgommen, sånn at dørene kan åpnes og vi alle kan få erfare fellesskap og glede. For Himmelriket er her hos oss, og det er for alle.

Ære være den treenige Gud, vår Skaper, Frigjører og Livgiver i all evighet. Amen.



http://theol-p.net/LHV/singhgd/201.HTM