Elementer til Kristendomsundervisning 04/05 - Fælles mål - oversigt - trinmål -

Læseplan livsfilosofi og etik 3.-6. klasse

[Generelt 3.-6. klasse] De fleste elementer i "Hvad skal jeg sige? Elementer.." er tænkt i forhold til 7. klasse og ældre - men der er rigtig mange indfaldsvinkler til de mål og den læseplan der er bestemt frem til og med 6. klassetrin. Nedenstående link ind i materialet er kun et lille udvalg af mulighederne. Husk også at bruge hovedmenuen til venstre - samt at se på naboelementer i en given temagruppe. Temaindekset foroven er også en god måde at finde supplerende materiale.
Husk, du er også velkommen til at efterlyse en forbedring af et element, som oprindeligt måtte skabt til en anden sammenhæng. På den måde kan det blive tydeligere hvordan det kan bruges i læseplanen. (Mail-kontakt).
Det livsfilosofiske perspektiv udbygges gennem arbejdet med eksistentielle spørgsmål. Det kan være spørgsmål som:
Hvordan er alting blevet til? Er der liv efter døden? Hvad er det gode og det onde? Hvad er sandt og falsk?

I Elementer: De bibelske skabelsesfortællinger - forstået som tydning, bl.a:De to skabelsesberetninger i første mosebog- Big Bang -Livets udvikling - ..til syvende og sidst måtte et eller andet engang være opstået.. - Flere elementer behandler spørgsmålet om liv efter døden/ tro på opstandelse og evigt liv, bl. a.: - Hvad sker der når vi dør- Dødens overvindelse - - Godt og ondt - hvorfra? - diskussion af godt og ondt, fx:-Godt og ondt (collage), men flere af de bibelske fortællinger [GT / NT], som jo ellers findes i læseplanen [her] kan bruges til belysning, af godt og ondt/interesse - dermed jo også spørgsmålet om sandt og falsk (jfr. opgaven at skrive et Farao-statement til et moderne nyhedsmedie): Folkedrab i Ægypten (Farao og jordemødrene).


Endvidere behandles emner som:
Retfærdighed og uretfærdighed, rig og fattig, tro og tvivl, tillid og mistillid, forelskelse og kærlighed, omsorg og solidaritet

Læseplanens emneforslag er noget blandet i kategorierne - men i Elementer kan man blandt andet finde: En tinmineby i Syd-Amerika - Den rige bonde - (Den rige bonde især p.g.a. linket til site til at måle egen relative rigdom!) Hvad betyder ordet tro - Jeg tror kun på mig selv - Kærlighed og frygt -


Forholdet til naturen i det moderne samfund og forskellige religioners syn på naturen

I Elementer: Kosmos og os -


Forskellige livssyn, som undersøges ud fra, hvordan disse kommer til udtryk i nære, ydre og konkrete udtryk som klædedragt, spiseregler, højtider, ritualer samt adfærd og normer.

I Elementer: - - - Ritualer omkring pubertet fortæller også om livssyn og menneskesyn: Initiationsrite hos indianere (Soldansen) sat i relief ved hjælp af antropologisk iagttaget dansk konfirmation: Ærværdige Takotha!- måske kan man godt trække pointer ud i forhold til livssyn ved en sammeligning af den jødiske påskemåltid (Den jødiske påske) og den kristne nadver - det meget regelbestemte ritual overfor nadverritualet, hvor ordet - indstiftelsen - er centralt;


Eksempler hentes fra religionernes verden, dagligdagen, medierne, elektroniske kommunikationsmidler, filosofien, litteraturen, kunsten og oplevelser i naturen.
Generelt om undervisningen 3.-6. klasse

Eleverne udvikler deres evne til at se tilværelsen i et bredere perspektiv, der rækker ud over dem selv, når der arbejdes med livsspørgsmål. Der lægges derfor vægt på såvel det personlige som det fælles, det indre og det ydre. I dette arbejde indgår fortællinger fra Det Gamle og Det Nye Testamente, som gennem forløbet i stigende grad ses i et historisk perspektiv, der er baggrund for traditioner og fællesskaber. Desuden behandles elementer af kristendommens historie samt symboler, ritualer og andre religiøse skikke.

Eleverne skærper deres opmærksomhed over for omverdenen ved, at de i stigende grad sætter holdninger og skikke fra andre kulturer i forhold til dansk kultur og egen tankegang.

Læseplan 3.-6. klasse (op)