Den fortabte søn - henvisende element

Den fortabte søn
- udgangspunkt i eleverfaring?

Nedenstående overvejelser og idéer til spørgsmål til samtale i undervisningen er udsprunget af Dorete S. Kallesøs overvejelser om lignelser. Læs Kallesøe selv, da hun ikke skal gøres ansvarlig for min vinkling.

Dorete S. Kallesø skitserer på en side om arbejdet med lignelser [her] en række spørgsmål til Den fortabte Søn, som man kan have udbytte af at arbejde med og som især tager udgangspunkt i elevernes erfaring - oplevelser af retfærdigt/uretfærdigt - og deres sociale erfaringer i øvrigt - hvad er en god ven, fx. - dele af lignelsen spejler således nogle dagligdags erfaringer - og giver anledning til at tale om dem, godt nok naturligvis.
[Arbejder man udfra den interaktive cd "Guds Rige er Ligesom.." er den synsvinkel nem at finde - netop fx. i forbindelse med den fortabte søns "venner". (Sammenlign også med den Barmhjertige Samaritaner, hvor levitten er spejler erfaringer med frygt næsten enhver elev har gjort)].

Men samtidig viser indgangsvinkelen, at man som underviser skal være meget bevidst om lignelsernes egentlige scopus, fordi vore erfaringer også slører for forståelsen. Hvem er fx. de dårlige mennesker i lignelsen, som et helt rimeligt spørgsmål lyder. De fleste elever vil svare: "den misundelige bror" - det er heller ikke uden videre forkert. Jesu lignelser satte skel og delte op på en ny måde, og de "dårlige" var dem, der ikke kunne tilgive. Men det var netop en ny måde at se det på, for ellers var den ældste bror jo den gode og fornuftige. Den evangeliske synsvinkel er imidlertid sunket så dybt ned i vores fælles bevidsthed, så vi straks plotter ham som den dårlige - Hvis man vil tale om det i undervisningen, er der god lejlighed til at pege på, hvordan samme bevidsthed har aflejret sig i folkeeventyr, hvor den håbløse yngste er den alligevel gode, mens de brave storebrødre falder helt igennem. (Klodshans fx). [Det kunne både teologisk og bevidsthedshistorisk være interessant om nogle kan komme i tanke om eksempler på denne "evangeliske" model udenfor den kristne kulturkreds eller fra før Kristus - om synsvinkelen også er almenmenneskelig?].

Men man må ikke overse at også den yngste er "det dårlige menneske" . Ikke så meget det etisk/moralsk dårlige, som det eksistentielt dårlige. Ikke moralsk? Ja, det var ikke forkert at bede om sin arvepart - det er ikke det, der er galt, det er heller ikke blot lidt løsagtig sex, der er hovedproblemet - men Jesus vil med lignelsens plot fortælle at et liv er forspildt - helt ned i svinene.

Flere spørgsmål melder sig så:

Kender du mennesker, som du eller andre kan finde på at sige om: "deres liv er forspildt".

Hvem?

Hvordan ser vi på den slags mennesker?

eller: Hvordan ser samfundet i almindelighed på den slags mennesker?

Hvis den yngste bror er en af "den slags" - hvor finder vi så storebroren?

Men man kan gå dybere - og spørge om liv kan være forspildt på andre måder - ikke tydeligt socialt synlige?
(Meget tænksomme elever kan eventuelt selv finde denne synsvinkel)
- svar kan handle om: meningsløshed, bitterhed, intet livsmål, intet håb, ingen kærlighed, ingen tro på noget...

Man kan spørge, hvem lignelsen umiddelbart får os til at identificere os med?
(Det er den yngste søn)

Hvordan kunne det være/blive din virkelighed?

Hvad kan rive et menneske ud af at være forspildt på den ene eller anden måde?
(Erfaring af kærlighed, at kunne bruges..)

Hvad river i følge lignelsen sønnen ud af fortabtheden?
(Først vel erindringen om at ting kan være anderledes og et håb om "at blive taget imod")

Og så er hele pointen med at fortælle lignelsen at Gud, magten bag alting, er kærlighed, tilgivelse, bevægelse mod genoprettelse - og dermed forstærke motivet hos tilhøreren til selv at lade sig rive ud af fortabtheden - hvis man altså skulle være i den! (De raske har jo ikke brug for læge - !)

Mennesket gået i svinene (hundene!)
Her er det muligt med snak videre udfra det dramatiske, moderne billede af den fortabte søn: Mennesket helt gået til i svinene - se her på siden. Man kan jo spørge om der er noget på billedet, som kunne erindre om anden mulighed? Det er der - nemlig et kirketårn. Men mens den fortabte søn i lignelsen erindrer noget, han selv har oplevet, har det moderne menneske kun erindringen på anden hånd - gennem "den fjerne kirke"; havde den ukendte kunstner valgt fx et vejkrucifix i nærheden, havde der vel været en påstand om mere direkte erindring af sagen selv.

-ksf.

Ukendt kunstner - ukendt placering.

Kender nogen kunstneren, vil jeg være meget interesseret i at få navnet at vide, så brugen kan legaliseres.