Forside - Samtalecafeer - Tekster - Kirke og religionssamtale - Skriften og mødet - Undervisning - Foredrag - Konsulent
Foredrag:
Samtalecaféer

Om islam og kristendom - Om buddhisme og kristendom

Et tilbud til gymnasier, efterskoler og andre ungdomsuddannelser


Hvad er en samtalecafé?
En samtalecafé om fx. islam og kristendom består af en kort indledning, gruppesamtaler og en plenumsamling - dynamisk afviklet ved en samtalecaféleder. Først præsenterer en imam, en præst og to unge under uddannelse med hver sin religion, kort sig selv og deres begrundelse for, at vi kan og skal tale sammen om tro og kulturmøde – på tværs af religiøse traditioner. Dernæst er der gruppesamtaler (cafésamtalerne), hvor eleverne diskuterer udvalgte spørgsmål fra ”cafémenukort”. Imam, præst og studerende - med fordel også lærere - medvirker som samtalefacilitatorer. Sidste del af forløbet foregår igen i plenum, hvor panelet (bestående af imam, præst og studerende), besvarer og diskuterer spørgsmål fra plenumforsamlingen.

Er samtalen om buddhisme finder vi en vejleder - eller anden kyndig repræsentant for buddhismen - efter nærmere aftale

Engagerede alle eleverne

Jeg kan varmt anbefale arrangementet ”Samtalecafé om islam og kristendom”. Det særlige koncept engagerede alle eleverne. De syntes helt elementært at det var sjovt, og de kom i dybden med både med egentlige religiøse, eksistentielle og kulturelle spørgsmål – og de oplevede et engagerende møde med en imam og en præst, som både kunne tale sammen og være uenige. En god oplevelse for både lærere og elever af noget, som kunne tages med i undervisningen bagefter.

Brian Bastiansen,
Skoleleder,
Rejsby Efterskole
Det pædagogiske koncept
Det særlige koncept har jeg oprindeligt udviklet som religionspædagogisk konsulent for Folkekirke og religionsmøde i samarbejde med og inspiration fra Thala Juul Holm, sognepræst i Brørup. Det har sin afgørende styrke i, at eleverne aktiverer deres egen viden, erfaring og forhåndsmeninger i en samtale med hinanden, og både undervejs og tilsidst kan dele resultaterne med et ”ekspert”-panel.
Facebook
Samtalecaféer om islam og kristendom” er på Facebook.
Efter aftale med skolen får eleverne for mulighed for at se glimt fra samtalen også på jeres skole, tagge sig selv mm.
Pris efter aftale
Prisen er afhængig af skolens ønsker med hensyn til personer mm.
En typisk samtalecafé som ovenfor skitseret kan arrangeres for ca 6.000 eksklusive rejsudgifter. Den kan efter aftale ”slankes”. En snak pr. telefon er en god idé med henblik på særlige behov og muligheder. Prisen dækker alle aftaler med deltagere, fremstilles af ”lokale menukort” og ledelse af hele arrangementet.

Præsentation til at printe ud (pdf-fil)

Kontakt
Kristen Skriver Frandsen
Religionspædagogisk konsulent
Tlf 23 60 76 34
E-mail ksf@religionssamtale.dk