Forside - Teksten denne uge - Bibel og tekst  - Kontakt



Anmeldelse ved Kristen Skriver Frandsen

 >

Frygt ikke!
Indføring i kristen dogmatik

Margrethe Kamille Birkler og Anders-Christian Jacobsen

Forlaget Eksistens 2024.

Bogen kan bestilles her

Titlen 1
Titlen vækker straks opmærksomhed for så vidt det jo ikke er en andagtsbog men en dogmatik. Valget er forklaret allerede i indledningen. Det er englens budskab til hyrderne hos Lukas i juleevangeliet. Så vi begynder et godt dansk sted – julen mener folket at forstå. Og et ”frygt ikke” i forhold til den i så mange henseender truede eksistens er trøst og god begyndelse. Vi er faktisk med det samme in medias res - bogens. For evangeliets ”frygt ikke” skal forstås netop ind i menneskenes livssammenhæng – og ikke i forhold til en konstrueret frygt for dom og fortabelse.

En digression: Havde man taget udgangspunkt i de to andre synoptiske evangeliers første udsagn til menneskene på jord ville det være  ”Omvend jer!” – Det kunne også have været en udfordring som udgangspunkt for en moderne dogmatik!

Titlen 2
Titlen skal også lette på frygten hos de studerende for selve faget. Kun en dåre frygter ikke dogmatikken. Man kan let løbe sur i -ismer og sager. Bogen er faktisk sjælden klar. Den går ret på at forstå hvad vi kan mene med ordet Gud via den tidlige kirkes kamp med at forstå at ”Gud” blev menneske for menneskenes frelses skyld. Ganske grundigt og med en del citater. Med god diskussion af det som skete med den græske tankeverdens og den hebraiskes kultur-clash.

Udover ”Frygt ikke! hedder bogen ”Indføring i kristen dogmatik” – ikke i ”den kristne dogmatik”. Det er en pointe i bogen, at en sådan kan ikke findes. Der vil altid være forskellige dogmatikker som afspejler den tid, de er blevet til i. Så bogen er en indføring i forskellige måder at tænke dogmatisk på. Bogen er ganske grundig i behandlingen af de oldkirkelige indsigter – og de to hovedretninger i vestlig og østlig teologi – og bevidst om fusioner gennem tiden. Men samtidig vil de to forfattere at forskellige tiders tolkning – af Gud og åbenbaringen af Gud – bringes i en sammenhængende diskussion – med åbne ender. De er ikke bare referenter. Det er ære værd.

Treenighedens primat
Den dogmatiske treenighedstænkning bliver lyst i kuld og køn i bogen. Denne gamle juridiske metafor, som løb i tastaturet, er i sin sproglige dobbelthed egentlig ganske betegnende. Treenigheden har i lange stræk af den teologiske tænkning spillet en mindre fremtrædende rolle end i kristendommens tidligste århundreder – men her kommer den helt i centrum igen i ”familien” – kuldet – og ”lyst i køn” – ja, det bliver tænkningen om Gud også – ganske bogstaveligt.

Køn
Bogens meget kønsbevidste omgang med traditionen har der været skrevet en del om. En del negativt – at Gud på skift kaldes hun og han i nogle afsnit fx støder nogle – angiveligt hos nogle på grund af den fornemmede sproglige klodsethed. Men det er næsten en uundværlig del af bogen. Feministisk teologi, Black Theology, queer-teologi, befrielsesteologi citeres på linie med de klassiske teologer – og det giver nye indsigter. Det giver – med fx Sally McFague – blandt andet en vågen bevidsthed overfor de metaforer, vi bruger, når vi taler om Gud. At det i sagens natur er metaforer burde er være banalt, men er det vel knap nok.

Men et par suk:

Hvor er fx Anna Marie Aagaard, Lone Fatum og Lene Sjørup?
Det er godt at være bevidst om at bringe noget nyt. Et sted har jeg læst at en af forfatteren mener at have bragt kønsspørgsmålet ind i teologien (i Danmark) – og ”Frygt ikke” lyser sine steder af samme selvbevidsthed. Men når en af de ting undertegnede blev spurgt om i 1979 i en ansættelsessamtale med et menighedsråd var, om jeg ville sige Modervor i stedet for Fadervor, afspejlede det jo at det var levende debatteret også den gang. Og at vi studerende – mange af os – forholdt os ret bevidste om problematikken en (for) kønnet forståelse af Gud. Og når en Niels Grønkjær kan få så relativt meget plads (se længere nede), hvor er så Anna Marie Aagaard, Lone Fatum og Lene Sjørup?
Men forfatteren skal have at de har bragt sagen solidt ind i en dogmatik tiltænkt teologistudiet.

Hvor er fx Ole Jensen?
Jeg savner også antydning af viden om Ole Jensens syn på menneskenes ansvar for skaberværket – fx i bogen ”I vækstens vold”. Hans tale om agtelse for naturen, skaberværket, er nok i forhold til talen om det skabte som Guds krop – som nogle økoteologer bruger – muligvis konservativ, men han var med til at gøre os bevidste om, at den skabte verden ikke bare var vores ressource, men vores ansvar. Jeg synes ikke at han bør glemmes – og hans vinkel bør diskuteres i en indføring, der er så bevidst om klima, natur og biodiversitet. 

Tilbage til det som vi finder i bogen:


Gud
Selve synet på Gud er vigtigt – bogen tenderer til at svinge med på den lidt hurtige kritik af ”teisme” som var fremherskende omkring Grosbøll (som dog ikke er nævnt) og repræsenteret af en Niels Grønkjær – som til gengæld citeres grundigt. Men at der bag  "Frygt ikke" sidder forfattere, som har vilje til at lave en egentlig samlet fremstilling, viser sig også i at den golde teisme-kritik overvindes. Der er en vilje til at tænke Guds væren i egen ret – i hvert fald til at diskutere den.
Der er spændvidde i åbningen overfor at tale om Guds emanation ind i skaberværket (No-Go i lange perioder), Guds krop mm – og det er sjovt at prøve at tænke igennem. For bare at nævne lidt af, hvad læseren får mulighed for at arbejde med - når det gælder gudstanken.

Grundtvig
For en gammel Grundtvig-forsker (det er så meget sagt, men jeg skrev speciale om Grundtvigs historiesyn) er det spændende at se Grundtvig draget så stærkt ind i dogmatikken. Jeg har lyst til ved lejlighed at efterprøve brugen, men jeg aner at det i den grad er relevant og øjenåbnende ikke bare i forhold til dogmatikken men for nogle også i forhold til Grundtvig. Det er også sjovt for en teolog fra 70’rne at se Grundtvig og Jürgen Moltmann citeret side om side.

Også for præstegårdsteologer
”Frygt ikke” er en engagerende indføring, som dækker hovedtendenser i udviklingen af kristendommens dogmatik – i studiesammenhæng. Hvad er den for os – som måske engang mente at kunne dogmatikken på fingrene, men som altså nu er forkyndere og undervisere? For det første kan vi opdage at ingen kan dogmatikken som sådan. For det andet, når vi er formidlere af ”det med Gud”, kan vi gøre os klart at bevidsthed om vores brug af metaforer og tankestrukturer bag det, vi siger, altid er godt. Hvad siger vi med metaforerne – også de stivnede i faste sproglige udtryk? Når vi er kulturkritiske, hvad er det så for lag i traditionen, vi trækker på? Når vi forholder os til forhold i ”polis” – hvem og hvad taler igennem os? Når vi taler om grøn kirke – på hvilken teologisk grund befinder vi os?

Bogen er up-to-date og det har vi altid brug for at have fagitteratur, som er. At den så er forsømmelig med den korte historie fra 70 og frem, det er synd, for der går noget tabt. Men vi er nok en svindende flok, som må lære at leve med det.
Bogen kan stærkt anbefales – til inspiration og diskussion af egne positioner.

***

Bibelindeksering
Theol-p har bibelindekseret bogen – både på traditionel vis og i en visning af hvordan bibelen bruges i den fremadskridende tekst i bogen. [Se indeks her]
Der er allerede en del relevante henvisninger til evangelierne og dermed prædiketekster – flere vil uden tvivl følge, når vi med bind 2, endnu ikke udkommet, bevæger os fra skabelse og synd til frelse og forløsning.
Der vil løbende blive hentet citater fra bogen til relevante søndage på Teksten denne uge.

Kristen Skriver Frandsen






-------------------------------------



 

nmmmmmmmm




"O