Forside - Teksten denne uge - Bibel og tekst  - Kontakt



Anmeldelse ved Kristen Skriver Frandsen

 >

Mogens S. Mogensen: Missionen midt i blandt os
Kristen mission til, i og fra Danmark historisk og teologisk belyst

Forlaget Eksistens 2024.

Bogen kan bestilles her

  • Bibelindeks (også trykt i bogen) med online opslag findes her på Teksten denne Uge [se her] - dels traditionelt, dels efter referencernes plads i bogen.

Denne bog bør ligge på enhver præst natbord, eller hvor han eller hun ellers har sinaktuelt læste lekture. Dette er store ord til en præstestand, der - som jeg selv, det meste af præstelivet - har haft et høfligt, men distant forhold til ”mission” i sædvanlig forstand, det vil sige forstået som ydre mission. Tolkningen af kommende søndags tekst er i fokus + en del andre gøremål. Nogle er i sogne,hvor der sjældnere og sjældnere stadig er missionskredse, men har været. Undertegnede havde en kortere periode et professionelt, fagligt forhold til fænomenet – iøvrigt en del i samarbejde med forfatteren – men er tilbage ved skærmen og litteraturen med det mål at forstå/belyse søndagens tekst.  Der er jeg dels som redaktør af  Teksten denne uge dels som præst i en almindelig folkekirke – den norske nu, men det gør meget lidt forskel. Men netop – set herfra: Denne bog er vigtig: Først og fremmest udfolder den hvordan mission er meget mere end ydre mission – derfor undertitlens ”til, i og fra Danmark”.

Hvorfor er bogen vigtig?
Bogens titel er et kraftigt signal fra forfatteren om vigtigheden: ”Missionen midt iblandt os.” Midt iblandt os er ellers Guds rige (Luk. 17,20 /  DDS nr 320). Det er hele bogens pointe at det samme gælder mission (og det er stort set bogens sidste ord). Mission er ikke en særlig aktivitet, det er en del kirkens væsen, uden hvilken der ikke er kirke.
Det, som kan beskrives som mission, historisk gennem fortælling  om kristendommens udbredelse, ydre og indre, og teologisk bestemmes som ”sendelse” (missio) ud fra Ny Testamente, er blevet kaldt kirkens hjerteslag og åndedræt. Er det sådan og skulle man fornemme at kirken er blevet lidt stakåndet, så trænger måske netop disse funktioner et tjek op. Her er er god medicin at hentei bogen!

Mission – en kirkelig virkelighed under historisk udvikling
Bogen er helt overordnet bygget kronologisk op. Forfatteren er faghistoriker – udover kandidat i kristendomskundskab, mastergrad i missiologi. Phd. I Intercultural Studies – og har erfaring som missionær i Nigeria gennem 10 år. Det er faghistorie – levende fortalt – rigt spækket med citater både fra andre missionshistorikere og fra samtidige kilder. Hvem vil ikke glæde sig over brylluppet i Kana fortalt som vikingefest? Eller forviklingerne i vækkelsens århundrede - dokumenterede? Væksten ad mange store og små strømme ind i et nyt syn i det 20. århundrede?
Der hvor det er relevant – i en teologisk forståelse – er vi også i en bibelkyndigs hænder – med citater. Hvert historiske afsnit samles op i en redegørelse for de forskellige missionssyn, vi er stødt på – godt understøttet af fortællingen forud.

Det der ”midt i blandt os”
Bogen giver godt grundlag for vores reflektion over at være kirke. Jesus forkyndte Guds Riges komme – det blev kirken som kom. Det skrev Alfred Loisy. En ting er at han egentlig bare mente det konstaterende, en anden at denne konstatering altid må kalde på – med et halvfjerdserbegreb – kritik/selvkritik.(Anmelderens formulering)

Der er intet nyt under solen.
Selv om det er skriftens ord, er det en begrænset sandhed. Er der noget bogen viser, så er det, at der er udvikling og forandring op gennem kirkens historie, og mission får stadig nye former og ny selvforståelse – afhængig af den indre udvikling i kirken og de ydre vilkår.   Og så alligevel: I det nye er der næsten altid noget, som har været forudgrebet af nogle enkelte personer eller fænomener.  Mogens Mogensen er god til at forbinde fænomenerne.
Han arbejder med klare, oversigtlige kategorier – inddelinger af motiver, begrundelse og former mm. Spiller ud med periodiseringer, som hjælper til at forstå den historiske udvikling. (fx 399-401)

Dur begrebet mission?
I afslutningen af bogen rejser Mogens Mogensen spørgsmålet: er det overhovedet klogt at bruge begrebet mission. Blakket som det er på grund af de former, mission har taget. Ikke bare er det blakket, men man ”kan også indvende mod begrebet, at der er en næsten uendelig stor mangfoldighed af fænomener, der falder ind under begrebet mission. Det, der binder det hele sammen, og som er blevet tydeligere i de seneste årtiers missionstænkning, er imidlertid, at det teologisk set alt sammen må forstås i lyset af begrebet "Guds mission”. Alle disse mangfoldige organisationsformer, arbejdsformer, modeller og tænkeformer kan ses som menneskers bestræbelser på at deltage i Guds mission, den mission som kulminerede i Jesus af Nazarets virke i Palæstina for 2000 år siden, og som kristne, der tror på sandheden i hans liv og virke, kaldes tilfortsat at engagere sig i.” (s. 417). ”Guds mission” om vores aktivitet har begrundelse i Joh 20,21 ”Fred være med jer! Som Faderen har udsendt mig, senderjeg også jer”. Gud sendte Jesus, Jesus sender os. For at forkynde, præsentere og repræsentere, Guds rige, midt iblandt os.

Tematiske spørgsmål
Gennem læsningen af bogen rejses en række spørgsmål, som får deres dybde, ved at have hele den historiske dimension med. Her skal bare nogle af dem trækkes frem.

Hvad er frelse? Er det først og fremmest en realitet mens vi lever, eller tilstand hinsides den enkeltes død? Vikingetid og moderne former for diakonal og politisk orienteret mission kan et stykke spejle sig i hinanden i en forståelse af frelsens nutidighed! Eller: Er frelse den behagelig tilstand at få tilsagt sine synders nådige forladelse, betinget af tro på Kristus?
Kræver frelse tilslutning til kirken?
Skal kirken være politisk – kritisk – kan et land være kristent?
Er kristendommen inklusiv eller eksklusiv i forhold til anden tro?
Hvordan skal vi som kirke møde andre kulturer?
Er oversættelse af bibelen – og dermed stadig nyoversættelse – en fundamental ting?
Kolonisation og mission – et komplekst billede

Mogens Mogensen er ikke den som præsenterer en facitliste, men giver godt stof til at tænke spørgsmålene i gennem.

Den nyeste tid
De spændende bevægelser i forståelsen af mission i nyere tid fylder relativt mest i sider. Det er et kalejdoskopisk billede, også for så vidt de forskellig syn i en række af de frie missionsselskaber præsenteres. Dertil fortælles om den officielle folkekirkes begyndende engagement i mission. I to små organisationer Folkekirke og Religionsmøde og Folkekirkens Mission (den sidste dog finansieret af missionsselskaberne) – og om nedslaget i betænkning  1477 ”Folkekirkens mission er at forkynde Jesus Kristus som hele verdens frelser”.

Mogens Mogensen er varsom med i teksten at droppe for mange navne på endnu nulevende, som har været med i udviklingen de senere år – inklusive sit eget. Men utrætteligt har han som konsulent og som medlem af styrelser i ganske høj gradværet med til at formidle den viden og forståelse, som nu er samlet i dette værk.

Jeg kan ikke anbefale bogen nok! Den er ikke kun for specialister i mission igammeldags forstand.

Kristen Skriver Frandsen

 

Efterskrift om et manglende paradigme – ved ksf

En David J. Bosch opstiller fem paradigmer for mission, som har udfoldet sig gennemhistorien: [s. 399 i ”Missionen midt iblandt os]

1) Den patristiske periodes og østkirkens paradigme (Joh 3,16: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som trorpå ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.)
2) Middelalderens romersk-katolske paradigme (Luk 14,23: Så sagde herren til tjeneren: Gå ud på vejene og langs gærderne og nød dem til at komme, så mithus kan blive fyldt)
3) Det protestantiske reformationsparadigme (Mt. 28,18.20  18)Og Jesus kom hen og talte til dem og sagde: »Mig er givet al magt i himlen og på jorden. … 20) idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtilverdens ende)
4) Det moderne oplysningsparadigme (Mt. 28,18-20: Og Jesus kom hen og talte til dem og sagde: »Mig er givet al magt i himlen og på jorden.  Gåderfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn,  og idet I lærer dem at holdealt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende)
5) Det fremherskende økumeniske paradigme (John 20,21: Jesus sagde igen til dem: »Fred være med jer! Som Faderen har udsendt mig, sender jeg også jer)

Det var fem – et kønt tal. Det var det antal mænd, som den første kvindelige missionær, æret som sådan af den østlige kirke, den samaritanske kvinde, havde haft. Hun havde haft dem - nok ikke i synd – men af skæbne. Skulle hun som kvinde leve i sin tid, var hun henvist til at være afhængig af en mand. Nogle tolker de fem som symbol på de magter som havde haft styret i Samaria. Kirken og missionen har sine 5 paradigmer - ikke som synd, men som vilkår til forskellige tider, ikke usande, men måske nok uundgåeligt fald i forhold til at være Guds rige midt iblandt os.

Jeg savner et sjette paradigme.

Lad mig vove:
6) Fremtidens(!) paradigme. (Apg. 4,20: men vi kan ikke lade være at tale om, hvad vi har set og hørt.)

Det femte paradigme kunne også kaldes Missio Dei-paradigmet. Vi er af Kristus sendt på samme måde som han er sendt af Gud. Det udvider perspektivet. Vi er sendt på samme måde, altså ikke bare med en ordre om at omvende (med tvang, ord, lære) , men for at præsentere og repræsentere det Guds Rige, som han forkyndte var midt i blandt os – hvor han var. Opgaven er ikke bare at formidle en lære, et tilhørsforhold, men en ny virkelighed blandt mennesker. Det er velegnet til rumme hele sættet af moderne mission: forkyndelse, diakoni, oplysningsvirksomhed generelt, fortalervirksomhedfor undertrykte, social indsats mm. Det kan også forstås som fordringen til hvert eneste menneske – i hvert fald hvert eneste som har hørt det – inklusive Jesu bjergprædikens fordringer og anden vejledning. Opfyldelsen af fordringen bliver til liv, Guds rige. Jeg mener det er vigtigt i den kristne tro, at vi er fordret til hele spektret. Men jeg må spørge: bliver det ikke let en overbelastning i selvforståelsen: Vi er deltagere i Guds sendelse, Kristi stridsmænd sendt på mission af Gud selv. Det kan blive en arrogance i forhold til omverdenen eller opfattes let sådan. Og det støder omverdenen fra sagen.

Derfor vil jeg personligt tale for at give et 6. paradigme vægt. Vi kan ikke lade være med at tale/fortælle.

Jeg var nogle år ansat som religionspædagogisk konsulent i Folkekirkeog Religionsmøde. Vi lavede en række samtalecafeer om islam og kristendom – især på gymnasier rundt om i landet. Et spændende projekt. Det var dialog – ikke tænkt som mission, i og for sig. Men igen og igen oplevede vi at det blev en slags mission for at religion og tro overhovedet kunne være et relevant fænomen at forholde sig til i det moderne, dybt sekulariserede samfund. Eleverne gav – selv overraskede - udtryk for det: ”Jeg troede jeg skulle hen til sådan noget religions-fis. Men det var jo fedt. Spændende.”
Ved et arrangement var der en elev under plenumdelen, som rejste sig og sagde: ”Det der med religion kan måske være meget godt, men kan I ikke lade være med at missionere!” I panelet var både en præst, en imam, og unge kristne og muslimer.Imamen greb ordet først: ”I Islam kalder vi det ikke ”mission” med ”invitation”. Men det er det samme. Hvis du kender et sted, hvor de sælger de allerbedste isvafler i byen, kan du så lade være med at fortælle det til andre? Det er i hvert fald ikke pænt af dig ikke at gøre det. Sådan har vi det med vores tro. Vi kan ikke lade være at fortælle om den!”. Præsten tilsluttede sig straks det svar.

Vi kan ikke lade være med at fortælle. Det er et motiv, som udspringer indefra hos den enkelte. Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med*. Det er den ligeværdige måde at møde det andet menneske på. Måske er det lidt en nøgle til at forstå hvorfor en Grundtvig** var lidt tilbageholdende i forhold ydremissionstiltag også blandt sine egne tilhængere. Så længe det danske folk og kirkefolk ikke var selv hjertelig grebne af kristen tro, så skulle det måske komme før for meget udadrettet aktivitet.
En sådan i forankring i den enkelte udelukker ikke organiseret missionsarbejde.Kaldet til mission – ydre – var et stærkt indre kald, en varme og kærlighed til menneskene ude i verden, som ikke skulle forholdes det bedste man selv kendte til. I ”Missionen midt blandt os” er der mange eksempler. Kaldet måtte næsten altid kanaliseres gennem organisationer, men flere af de kaldte sprængte til en vis grad rammerne, når de først var kommet ud. Også det er spændende læsning i bogen.

Jeg skylder at fortælle at det var ”min” generalsekretær, Berit Schelde Christensen, i Folkekirke og Religionsmøde som pegede på Apg. 4,20 som den bedste begrundelse for mission i kirken. Det har jeg siden anset for rigtigt.

-ksf.

*Titlen på Viggo Mortensens håndbog om mission ”Hvad hjertet er fuld af, løber munden over med” ligger i sin vinkel på sagen i det 6. paradigmes spor. (Anmeldt af redaktøren her)

**Missionen midt i blandt os, s. 202 – se også det fyldige personregister

 

------------------------------------




-------------------------------------





[i] Mortensen, V. (2007). Introduktion. Mission som kirkens hjerteslag og åndedræt. I Mission i et pluralistisk samfund - hvorfor og hvordan?: To foredrag af prof. Darrell Guder (s. 3-5). Folkekirkens Mission.

 

nmmmmmmmm




"O