Theol-P forside - De danske tekster - De norske tekstene - Hvordan.. - Om.. -























Citater fra litteraturen

En ny måte (september 2021) å organisere sitater fra (fag)litteraturen. Det mere utfoldede sitat findes her - fra hovedsiden til den enkelte søndagen, vil det bli sitert kort med lenke hit.

  3. søndag i åpenbaringstiden - tilbage til Teksten denne uge










Regin Prenter: Kristen tro.
En kristenlære for lekfolk 1976

Sitatmosaik – om versene 14-16 i Johannesevangeliet kap. 1 (Tekst til 3. s. i åpenbaringstiden III)

Guds frelsesord
 Side:18: [..Gud har talt til menneskene på mange måter] Men i Jesus Kristus har han sammenfattende talt sitt frelsesord til alle mennesker: «Etter at Gud i gamle dager hadde talt mange ganger og på mange måter til fedrene gjennom profetene, har han nå ved dagenes ende talt til oss gjennom Sønnen.» (Hebr. 1,1). «Og ordet ble kjød (dvs. ble menneske) og kom og bodde iblant oss, og vi så hans herlighet, og herlighet som den enbårne Sønn har den fra sin Far, full av nåde og sannhet.» (Joh. 1,14).

Den ukjente, usynlige Gud blir kjent i Jesus
Side:42: Først sendte han sine vitner som skulle tale hans sak. Til slutt lot han sin enbårne Sønn komme i menneskelig kjød og blod, i Jesus av Nasaret. Her er ikke Gud lenger bare den usynlige og ukjente. Midt i usynligheten og ukjentheten er han her blitt kjent som barmhjertighetens Gud: «Vi så hans herlighet, en herlighet som den enbårne Sønn har den fra sin Far, full av nåde og sannhet.» (1,14). «Ingen har noen gang sett Gud. Den enbårne Sønn, som er i Faderens fang, han har vist oss hvem han er.» (1,18).
Treenighetslæren. Denne åpenbaringens (Bibelens) lev ende Gud, som på eget initiativ (av barmhjertighet) trer ut av sin skjulte og ukjente tilværelse for å være far for oss..

Guds navn kjennes nå: Fader, Sønn – Helligånd følger
Side 43: I fortalen til Johannes-evangeliet blir Faderens og Sønnens navn nevnt direkte. (Johs. 1,14 og 18). Her nevnes ikke uttrykkelig den Hellige Ands navn, men det er forutsatt i ordet om at Guds Sønn gir dem makt til å bli Guds barn som tar imot ham. (Johs. 1,12). Det er nemlig det samme som kommer til uttrykk noe senere i evangeliet i et ord av Jesus til disiplene: «Men når han kommer, Sannhetens And, skal han føre dere fram til hele sannheten…

Jomfrufødselen: Guds søn, ikke fortapt etterkommer av Adam
s. 109: .. jomfrufødselen i sine [Matteus’ og Lukas’] evangelier, og hvorfor er leddet «født av jomfru Maria» med i den gamle kirkes trosbekjennelser? Fordi de ønsket klart å bekjenne at Jesus av Nasaret virkelig var Guds enbårne Sønn, som ble menneske, og ikke en blant mange fortapte etterkommere av Adam, «en av oss». «Ordet ble kjød og kom og bodde iblant oss.» (Johs. 1,14).

Kirken Kristi legeme (kød og blod på jord?)
s. 184: ..(Ef. 1,23; 4, 13-16; Kol. 2,19). At kirken er Kristi legeme, betyr at kirkens rettferdighet og hellighet tilhører ham. Livsfylden og livsmakten gir han til kirken som sitt legeme. Det er den samme tanke som uttrykkes i Johannes-evangeliet i ordene: «Av hans fylde har vi alle fått, og det nåde over nåde. For loven ble gitt ved Moses. Nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.» (Johs. 1, 16-17).

At skue Gud
s. 233: [Forestillinger om frelsen] Fra gammel tid er det særlig to forestillinger i Det nye testamente man har samlet seg om, og med dem vil vi slutte fremstillingen av det kristne håp og denne kristenlære.
Den ene er talen om at vi skal se Gud i saligheten. Man har talt om den salige (eller rettere: saliggjørende) skuen av Gud (på latin: visio Dei beatifica). «Ingen har noen gang sett Gud,» sier Johannes. (Johs. 1,18; 1. Johs. 4,12). Han hentyder her til Herrens ord til Moses: «Du kan ikke se mitt åsyn. For intet menneske kan se meg og leve.» (2. Mos. 33,20). For Gud er den eneste udødelige, og han bor i et lys ingen kan komme nær. Ham har intet menneske sett, heller ikke kan noen se ham. (1. Tim. 6,16). Slik er våre kår i denne verden. Vi må tro uten å se ham. «For i dette liv er vi nødt til å tro uten å se.» (2. Kor. 5,7).
Og allikevel kan vi i en viss forstand se Guds herlighet allerede her, nemlig i Jesus Kristus. Han har åpenbart Guds herlighet i sitt menneskeliv: «Og Ordet ble kjød og kom og bodde iblant oss, og vi så hans herlighet, en herlighet som den enbårne Sønn har den fra sin Far, full av nåde og sannhet.»

[Den anden forestilling]: Gud skal være alt i alle (Nb, Prenter peker på rette oversettelsen: alt!)…







Regin Prenter er på mange måter den store klassiske dogmatikeren i dansk teologi - men altså her oversatt til norsk. En bok for lekfolk - Prenter undervurderte ikke lekfolket! Det er alltid mye inspirasjon å hente - også for den moderne teolog og prest. - ksf.








Prenters store dogmatikk er nylig utgitt på nytt. Teksten denne uken siterer av og til fra dette verket - og det er bibelindeksert her.