Theol-p's forside - Oversigt søn- og helligdage -



















Søgeord:


Teksten denne uge's Prædikensamling
Især egne prædikener, men andre optages også - når de ikke findes offentlige tilgængelige (med link) andre steder.
 De bringes på det sprog, de er holdt på. Ledsagekommentarer -- mm. er oftest på dansk.
Man er velkommen til at bringe prædikener i forslag. Kristen Skriver Frandsen.












Kristen Skriver Frandsen:

Pinsedag 2023


Foreløpig en litt generell innledning om hvordan pinsen ikke er så vanskelig å forstå


De fleste vet nokk hva de to av de tre store helligdager om året handler om - selv hvis man spør om det på gata. Jul og påske da feires Jesu fødsel og så hans oppstandelse fra de døde. Vi vet det, men det er ikke nødvendigvis lett å forstå.


Gud - hva skal vi kalle Gud? Makten bakom allting, det som alt ble til av - fra fjerneste sorte hul til vår egen klode, og livet på den - ble menneske, født som ethvert annet menneske - det er vel ikke enkelt å forstå. Og at han døde og oppsto heller ikke.


Men hva med dagen i dag. Pinse? Den hellige ånd kom til disiplene og et felleskap drevet av denne ånden kom til verden, kirken.
På en måte lettest å skjønne. Vi kan erfare at en ånd i en gruppe, på et fotballag, i en politisk bevegelse kan gripe en - gi inspirasjon, et mot og en kraft, en ikke hadde før bare av seg selv.


Vi hørte om hvordan det var en ganske sterk fysisk opplevelse for disiplene med ildtunger og evne og mot til å tale slik de ble forstått på alle språk. De erfarte en veldig kraft. Og 3000 ble døpt - ble med i kirken. Derfor kaller vi også pinsen for kirkens bursdag
Jesus gav dem, som vi hørte, en forsmak, da han puster Helligånden i dem, rett etter han var oppstått fra de døde.
Jeg vil vende tilbake å si litt om hva det er for en makt. 


Men i dag har vi dåp. Der hører vi at de døpte har fått Helligånden. Selvfølgelig ikke som eiendom - like så lite som den enkelte lagspiller ikke har laget sin ånd selv - men den døpte har fått gitt å være del av det laget. Det er bare å åpne seg for det, la seg bære av det.


Vi hørte da i fortellingen i dag om Jesus og disiplene om en sentral ting, som ånden betyder.


Den betyr mange ting - det kan en ha stor glede av utforske. Men i dag hører vi altså at en vesentlig del av åndens virke er forsoning. Det er disiplene skal dra ut i verden å fortelle...



















Suppl tekst









Suppl tekst