Forside - Ideerne bag - Undervisningsvejledning - Arbejdspapirer - Andre opgaver - Pilotprojekt
- Forberedende undervisning- Konsulent / kontakt - Oversigt over hele materialet - Credits

En videns- og oplevelseslabyrint

Materialets art
I "At åbne en Verden" krydses billedoplevelse med forklaring og fortælling. Forståelse af sagen - centrale dele af den kristne tro - skabes ved at eleverne følger de links, som udfolder et motiv i et billede. Udfoldelsen sker enten gennem nye billedassociationer, gennem forklaring og bibelfortælling eller korte citater. Hovedindgange er tre klassiske ikoner. De anvendes fordi de på forhånd er tænkt pædagogisk og i øvrigt udtrykker noget som det er svært at finde udtrykt gennem anden kunst. (Om ikoner). For den dels vedkommende, som hedder "Mannakorn", følger eleven konsekvenser af et træk af et af fire bibelord, som så tolkes og udfoldes i lighed med tolkningen af ikonerne. Den sidste hovedindgang er en symbol- og billedvandring i en moderne kirke. (Se pilotprojekt for at læse om muligheden for at integrere hele materialet med den lokale kirke).
Det interaktive i materialet består i at eleverne selv vælger sig vej igennem links, der binder hele materialet sammen på kryds og tværs - det er det labyrintagtige - og i at billed og tekstfladerne i forskelligt omfang er "levende", de reagerer på markørens bevægelser med "pop-ups", betydende billedskift mm.
Et materiale af denne art kan ikke være neutralt vidensformidlende. Jeg har søgt at præsentere klassiske og velfunderede tolkninger af kristendommen - men det er og bliver set i min optik. Det særlige ved hele konceptet at der er indbygget en kanal for modsigelse og diskussion. Se Konsulent/kontakt og Pilotprojekt.

Indholdet
Det er centrale dele af troen, eleverne kommer i berøring med - og ikke bare almen tro på Gud, på skabelse o.s.v, men på det helt særligt kristne: Hvad betyder det at Gud blev menneske i personen Jesus? Hvad betyder det at lidelsen har sin fremtrædende plads i Jesusfortællingen? Hvad betyder tro på opstandelse? Hvad betyder næstekærlighed? Spørgsmålene stilles og svarene udfoldes gennem billeder og tekster, både klassiske og moderne. Det bagvedliggende fokus er spørgsmålet om "åbenbaring". En synsvinkel som altid er relevant i forbindelse med kristendom, men måske nu helt klart aktuel, fordi en anden stor åbenbaringsreligion, islam, er blevet en del af vores kultur.

Målgruppe og niveau
Materialet er tiltænkt og til dels afprøvet med elever fra 8. klasse - men der er næppe en grænse opad i alder . Der er ting i det, som man skal være ret moden for at forstå; men der er altid nogle i aldersgruppen, som sidder med spørgsmål, som de mange aldrig når til at stille. Og det er en del af sagen, at der altid vil være overskydende stof tilbage at forstå.
Der er altså ganske svære ting i "At åbne en Verden". Men noget tyder på at mediet - den interaktive billed/tekstkomposition har ligheder med den frie mundtlige fortælling. Det, der passerer en, kan forstås på flere niveauer. Man bliver som ved fortællingen ført ind i et "rum" - man kan nok lettere afbryde og smutte ud under surf-turen, men man har dog også altid kunnet lukke ørene - og - for begge undervisningsformer gælder det, at man føres med og oplever og forstår, så langt man kan.
I en vis forstand er der ingen grænse opad i alder. Derfor kan materialet også bruges i andre sammenhænge end skole- og konfirmandundervisning ( Se pilotprojekt).

Mål, metode og motivation
Målet er at eleven via individuel oplevelse lærer om centrale dele af den kristne tro og derigennem får basis for fælles samtale og diskussion om sagen. Individuel læring forenet med dannelse. Ideelt set er elevens nysgerrighed motiv nok til at prøve at undersøge billederne og derigennem få en dybere forståelse af den kristne tro end man kan læse sig til. Jeg har arbejdet meget med hele tiden at gøre materialet fascinerende nok: introducerende pop-ups kan enten mystificere let og dermed lokke videre eller give så klar information, at man véd at et givet klik fører frem til det, man skal bruge; der er anvendt stærkt talende billeder, der af og til er interaktive eller animerede; tekster er delt op i korte "intro'er" til større sammenhænge o.s.v.
For nogle elever er den umiddelbare "interaktivtet" nok til at de bliver engagerede i stoffet, for andre gælder det at man ikke kan forlade sig på deres medbragte nysgerrighed. Derfor skal der mere til end bare udlevere cd'en til individuel brug - heri adskiller dette sig ikke fra så meget andet materiale! En række arbejdspapirer skal sikre at det individuelle surf i materialet giver grundlag til fælles samtale.

Stofmængde
Der er meget mere i cd'en end det, der spørges efter på de eksisterende ark. (Se oversigt over hele materialet). Det kan giver eleverne muligvis "udokumenterede" erfaringer undervejs. Planen er at flere ark komme til - og stofmængden giver den enkelte underviser mulighed for selv at stille supplerende opgaver.

Ikke et spil
"At åbne en Verden" er ikke et spil. Det giver sig selv med det samme. Skal der sammenlignes med noget, er der snarere tale om et lokal-web, hvor man surfer foranlediget af givne opgaver. Når elevens erfaringer af, hvordan billede, fortælling og menneskeliv belyser hinanden i den verden, man klikker sig ind i via ikonerne, kombineret med samtale eleverne indbyrdes og med læreren, håber jeg at arbejdet bliver til egentlig læring og fordybelse. Og jeg håber at denne kommunikation og interaktion kan få en bredere offentlig side via debatopslagstavlen på www.kristendomsundervisning.dk og muligheden for at præsentere egne hjemmesider om sagen.