Forside - Ideerne bag - Undervisningsvejledning - Arbejdspapirer - Andre opgaver - Pilotprojekt
- Forberedende undervisning- Konsulent / kontakt - Oversigt over hele materialet - Credits

Hvordan bruges materialet

Underviserens forberedelse
Det er klogt selv at surfe rundt i materialet og afprøve de enkelte indgange fra forsiden - eventuelt med de eksisterende arbejdspapirer ved hånden. (Det er nok praktisk som noget af det første at udskrive dem). Man kan også dykke ned i materialet via oversigt.
Man skal have afklaret pc-ressourcerne (Se praktisk-teknisk). Man skal dernæst have bestemt sig for fremgangsmåde. Vil man bruge de målrettede arbejdspapirer - og/eller de mere åbne opgaver? Vil man selv formulere spørgsmål? Man kan også indledende overveje om samtalen skal resultere i spørgsmål og indlæg til "opslagstavlen".

Interaktivitet
Næsten alle elever er bekendt med interaktive skærmflader. Man skal dog sige til dem at de skal afsøge skærmfladen og billeder med musen for gennem link i og udenfor billederne at finde information (og oplevelse) - nogle af linkene bliver først synlige, når man fører markøren henover dem.
Interaktivitet på net eller i materialer som dette er flere forskellige ting. Laveste grad er dette at oplevelsen - out-put på skærmen - er afhængig af elevens handlinger, klik eller bevægelser med musen. "At åbne en verden" er fuld af interaktivitet på denne måde. Højere grad af interaktivitet er, når elevernes arbejde med sagen egentlig interagerer med indholdet, omformer og supplerer det. Klassebaseret samtale er en banal, men dog en form for interaktivitet - og alt efter "dogmatik" inden for pædagogikken højere eller lavere skattet! Produktion af hjemmesider, dele af hjemmesider, som svarer på eller bygger videre på arbejdet med materialet, er interaktivitet på mediets eget niveau. Eleverne vil synes at det er sjovt, hvis deres meninger og associationer i forhold til "At åbne en verden" får plads i et "rum" på nettet - åbent for alle. "Opslagstavlen" skal være en mulig kanal for den sidste form for interaktivtet. Den vil blive udbygget alt efter input. Send ideer, reaktioner, i forskellig grad af redaktion - jeg redigerer eventuelt stoffet færdigt - og orienterer via nyhedsbrev.

Om arbejdspapirer
Brug af arbejdspapirer er en vigtig del af konceptet. I de fleste IT-sammenhænge veksler man (endnu) mellem tid ved skærm og net og så samtale på basis af notater. Arbejdspapirerne systematiserer notattagningen og sikrer at man har været de vigtigste steder i materialet.

Brug af arbejdspapirer
Man skal bestemme sig for, hvilke af de medfølgende arbejdspapirer, der skal bruges.(De skal printes ud i det nødvendige antal fra lærer-cd'en). Eleverne instrueres i at læse teksterne og se billederne grundigt. De får til at begynde med udleveret papirerne. De skal selv søge frem til de steder, hvor de finder svar.
Man bør selv have prøvet arbejdspapirerne igennem, inden man går igang. Man kan så udfra sit kendskab til eleverne og/eller på baggrund af den forudgående undervising stille supplerende opgaver - eventuelt på ekstra papirer, eller blot som ekstra spørgsmål, man beder dem om også at tage stilling til. Man er meget velkommen til at dele ideer til arbejdspapirer med andre brugere ved at sende dem via mail til mig. Alle vil blive orienteret gennem nyhedsbrev og nye ideer vil være at finde på opslagstavlen.

Åbne opgaver
Man kan også stille mere åbne opgaver: Fx: Ud/hen/hjem til pc'erne. Find fem udsagn om kærlighed. Find ud af hvilke du/Isynes er vigtigst. Diskuter sagen i plenum. Lav plakat, almindelig collage, net-collage, indlæg til opslagstavlen, hjemmeside om sagen. Flere forslag.

Samtalen
Samtalen udfra arbejdspapirerne kan man give sin egen vinkel. Senere vil der følge nogle vejledende idéer.

Kristen Skriver Frandsen