Leksvik sine konfirmanter - Om tilgivelse

Kateketikk forside - Leksvik konfirmantenes forside - 10 tilgivelse - 11 døden og livet - 12 temagudstjeneste - 13 Min plass i menigheten -

Du svarer på mobilen til 466 44 238.
Skriv spørsmålets nr og svaret ditt
Hvem kan tilgive - Jesus om tilgivelse - skyld, skam,dom - Korset

Kan og skal vi altid tilgi?

1. Far tilgiver søns morder:
2. Simon Wiesenthal

Om holocaust – mordet på 6 millioner jøder

Wiesenthal, som overlevd oppholdet i nazistenes utryddelseslagre, brukte hele resten av sit liv på at jakte nazistenes ledere og fikk mange av dem straffet.

Han sa:
Skolene feilet gjennom deres stillhet, Kirken gjennom tilgivelse, og hjemmet gjennom foreldrenes fornektelse og stilhet. Den nye generasjonen må høre hva den eldre generasjonen nekter å fortelle.

[002 Med hva har kirken feilet?]

Se video
[001 Hva sir morderen til den drebtes far?]
3. Simon wiesenthal forteller i boken «Solsikken»

Simon Wiesenthal var i koncentrasjonslager sammen med tusindvis av andre jøder i Mauthausen. Han var utdannet arkitekt.

En dag ble han kallt inn til en SS-offiser som var blind og døende. Han hadde prøvd å ta sit eget liv ved at gå ut mot russene helt udekket, men hadde blitt hjulpet tilbake.

Han ville snakke med Simon om det som plaget ham. Det han hadde være med til at gjøre mot jøder. Simon øsnket ikke at høre om det, han kjente igjen allt for godt, hva som kunne komme. Men offiseren ba, og Simon kunne ikke bare gå.

Da fortalte offiseren. Hvordan han hadde vært med til at samle jøder foran et lille hus på tre etasjer. Op mot 200 sto der. Især kvinner, barn og gamle folk. Om hvordan han og de øvrige SS-folk hadde gennet noen af dem til å slepe bensindunker op i hele huset. Dernest beordret og drevet med pisk og skutt dem alle in i huset, så det var stuvende fullt. Da hadde SS-folkene kastet inn håndgranater, som eksploderte – og på få sekunder sto hele huset i flammer. Noen som sprang ut av vinduene, skjøtt de bare.

Og SS-offiseren fortallt Simon grufulle detaljer, som vi ikke trenger her. Simon ville bare gå igjen. Han hadde hørt slik så mange ganger før. Offiseren ba ham tilgi ham. Så han kunne dø i fred. Det kjempet i Simon. Men han snudde og gikk fra ham uten flere ord.

[003 Hva gjør Simon da ss-offiseren ber ham tilgi?]

4.

Hva er forskjellen mellom en far der tilgir morderen til sønnen sin og Wiesenthals historie? . I den første blir det tilgivelse – den anden ikke
Det viktige er forskjellen på hvem der tilgir på hvis vegne

Dette spørsmål kan du svare på - men du må ikke.

[004 Faren kan tilgi på egne vegne morderen til sin søn – Simon W tenker ikke han kan tilgi på alle de drepte jødenes vegne. Hva tenker du?

Neste side >>>

SS-offiser