Theol-P forside - De danske tekstrækker - De norske tekstrekkene - Hvordan.. - Om.. - TdU hver uge i egen mailboks
Dato: 02/03/25 Aktuelle Søndags tekster

Fastelavn a - < Forrige - Næste >

Dagens evangelium: Mt. . 3, 13-17 - Jesu dåb

- Teksten denne uge er et ressourcested til forberedelse af søndagens prædiken.

Redaktionelt:
Den valgte kommentar fra Working Preacher rejser spørgsmålet: handler teksten om Jesu dåb eller om dåben. Det kan man jo lade sig udfordre af. Det går nok at tale om begge dele!
2025: to prædikener er kommet til (Kirsten Sønderby og Linnea Lund) - og to citater fra litteraturen. (Kristoffer Garne og Erik A. Nielsen)
Nyt forsøg på siden: synoptisk oversigt. Alle har vel en synopse stående, men her er det til den hurtige sammenligning, et klik væk. Se her
Opdatert: 23/02/2025 - [120/fstlvn-a]

Andre versioner af bibelteksten online: Åbner på perikopen/kapitlet.
| Dansk 92 - gamle version | Norsk | Svenske oversettelsen 2000 - | Islandsk - | Færøsk - | Grønlandsk - | Luther 1545 - | King James Version - | New International Version - | Chr. III | Nestle-Alland Nt Graece -


Liturgisk:

Oversigt over gudstjenestens tekster aktuelle år

FKUVs gudstjenestevejledning til søndagen

Finn Dyrhagens kirkebønner - opdateret.Alle på én pdf-fil. Gå til Agerbo forsiden for at finde den gamle opsætning.

Salmeforslag til søndagen

Versemålsregister til salmerne

Salmeforslag fra "salmedatabasen". En række danske liturger præsenterer forslag til enkelte søndage.

Spreadsheet til salmevalg af Samuel Skadkær-Munch.

Akkumuleret salmevalg til hele kirkeåret gennem mere end 30 år ved forskellige. Ved Michael Rønne Rasmussen.


Eksegetisk:

Kontekster: Kontekster: 1: Følger umiddelbart efter fortælling om.. 2:Indledning af fastetiden. Næste søndag faster Jesus.. 3:Salme 2 Den almægtige som delegerer sin magt til sin.. 4. Så er det jo ofte børnefastelavnsgudstjeneste!

Den norske Teksten denne Uken

The Text this Week Kan ikke anbefales nok! - ganske få søndage findes ikke

TIPs - Translation Insights and Perspectives.Oversættelse og eksegese - også nyeste viden

Interlinear oversættelse af teksten. BibleHub - umiddelbar adgang til ord-for-ord analyse,
leksikonopslag, prædikener hvor verset indgår i teksten, kommentarer.

BibleHub - kommentarer Åbner på første verset i teksten

Working Preacher. []

Lectionary Greek

Folkekirkens Undervisnings og Videnscenter

Til eksegesen: Det er her ved Jesu dåb samme budskab fra oven til Jesus, som ved forklarelsen på bjerget (Sidste søndag i H3K. Der hørbart for disciplene - med et "Hør ham" tilføjet.
Nyt! Synoptisk opstilling. - Både Jesu dåb og fristelsen i ørkenen.

Faglitteratur til kapitlet: Mt. - 3

Forskellige citater til teksten - ofte fra "Faglitteratur til kapitlet":

Mulige nuancer til belysningen af vores dåb. Næppe i sin helhed prædikenstof(!) Kristoffer GarneAllerede i Det Nye Testamente knyttes en række indbyrdes forestillinger om udgang, indgang eller overgang til dåben: 1) dåben som indgang til livet som Jesu discipel (Missionsbefalingen, Matt 28,18,20); 2) dåben som genfødsel og indgang til Guds rige (Jesu samtale med Nikodemus, Joh 3,1-8); 3) dåben som (Jesu) adoption som Guds elskede barn (Jesu dåb, Matt 3,13-17 med paralleller; Rom 8,14-17); 4) dåben som indgang til at være en del af Kristi legeme (1 Kor 12,13); 5) dåben som delagtighed i Jesu død og opstandelse (Rom 6,3-4); 6) dåben som afklædning af det gamle menneske og iklædning af Kristus (Gal 3,27-28). Udgang, indgang, overgang. Dåbsritualer og dåbssalmer -

Erik A. Nielsen skriver i forbindelse med Jesu dåb om en art bagudgående typologisk tolkning fra ritual og sakramenter som giver bevidsthed om noget, som ikke umiddelbart kan læses de enkelte steder: Sammenhængen blod og vand: Omskæringen, Getsemane: sved og blod, korset, vand og blod af Jesu side. Jeg citerer - med det fantastisk vers midt i citatet fra Kingos salme "Mig lyster nu at træde" - Jordans vand og al verdens vand renses! (Et muligt universalistisk perspektiv?) ". . Ved hjælp af den paradoksale forvending af det umiddelbart nærliggende opstår derefter den udlægning, at det tværtimod er Jesus der under nedstigningen i Jordanfloden renser dens vande alt vand i verden. Hans nedstigning betyder, at skaberordet endnu en gang føjer sig ind i elementet," og dermed er dåbens sakramentale karakter præciseret.
Dog vil Du Daaben tage
I Jordans blanke Flood,
At dend maa Krafft uddrage
Udaff dit Rosens Blood,
Ja alle andre Vand .
Ved Ordets Krafft maa tvette
Ald Synd og Ondskabs Plette,
Som i os findes kand.
Denne sakramentale tolkning af dåbsbegivenheden er indlysende nok en slags bagudgående typologi, eftersom den gennemlyser Jesu dåb med hans senere korsdød, idet den forestiller sig, at det er Jesu rosensblod, der strømmer ud i floden og renser dens vand. Denne forbindelse mellem vandet og blodet stammer fra Johannes-Evangeliets passionsberetning, hvor det hedder 2Men en af soldaterne stak ham i siden med et spyd, og straks flød der blod og vand ud (19,34)". Dødsøjeblikket er i den klassisk kristne ikonografi fortolket som dåbens og nadverens fødsel ud af Jesu side.." s. 182 i "Kristendommens retorik"

Villy Sørensen: (Lidt diskussion om Jesu dåbs autencitet på bedste Sørensen-manér): Også Jesus kom og blev døbt, og det stiller et problem for Mattæus, for Jesus var jo uden synd. Johannes nægter derfor først at døbe ham, men ]esus siger: ,,Lad det nu ske! For således bør vi opfylde al retfærdighed" (3,15). Ellers er det gerne noget der står skrevet hos Moses eller profeterne der skal opfyldes, men der forelå ikke noget passende skriftsted, hvilket i sig selv er et kriterium for at Jesus faktisk blev døbt af Johannes selv om dåben i øvrigt skildres som en mirakuløs begivenhed. Guds Ånd dalet i skikkelse af en due ned fra himlen, og en røst lyder: ,,Du er min elskede Søn, dig har jeg udvalgt" - et citat fra salme 2,7.vers'. ,,Du er min søn, jeg har født dig i dag", som nogle Lukas-håndskrifter citerer ordret. I salmen er det Israels konge som Herren kalder sin søn. [Jesus og Kristus s. 77]

Religionspædagogiske noter:Ksf 2025: Jeg brugte en tid en egen oplevelse af at være ved at drukne, når jeg snakkede med konfirmanderne om dåb - og om det vand Jesus lod sig døbe i - meget parallelt med Kirsten Kruchov Sønderbys indledning til prædiken (se her under). Den er lagt i munden på Peter (en fiktiv person i mit materiale, nej, ikke et tilfældigt navn!) - læs "Na vnløs rædsel" her I øvrigt et smukt opsat arbejdsark med en del af de tema'er som dåb vedrører.
Generelt om denne og de følgende fastesøndage: Man kan stille konfirmanderne spørgsmålet, om der ikke mangler noget i trosbekendelsen? Noget relevant fra han liv? Og hvis de ikke svarer, så fx "født af Jomfru Maria, døbt af Johannes, fristet af Djævel og mennesker, pint.." Det ville ikke have været urimeligt at have bekendt Kristus som døbt, så betydningsbærende det nu er. Og fastetiden i første tekstrække udfolder temaet "fristet" de følgende søndage: At Kristus blev fristet handler ikke bare fristelsen i ørkenen om, men i grunden også helbredelsen af den kananæiske kvindes børn. Kristus er fristet af den overkommeligere begrænsning af sit virke til eget folk - den traditionelle forståelse af, hvad Gud folk er. Bespisningen hos Johannes handler om fristelsen til at frelse gennem magt udefra eller ovenfra.
I forbindelsen med Johannes Dåb kan betydningen af neddykningen, "soldariteten" med det syndige menneske, det skrøbelige og døden underkastede menneske. Rom 6,1-ff er oplagt at tage med. Se de NB. der er nogle temmelig flotte og inspirerende arbejdsark til "Gennem vand - om dåben".
[Billedet: Udsnit af William Holes billede] - Gennem Vand - om dåben - Jesu dåb - - -

Register til prædikensamlinger (trykte) - denne søndag: Fastelavn - | - Via oversigt over tekstrække: 1. række - 2. række

Søndagslæsning: Søndagslæsning - altid med ny prædiken

Fast Online til kommende søn/helligdag:
Danske taler - online [Søgning på prædikener]
Søndagslæsning
Göttingen PredigtmeditationenDesværre ingen oversigt - man kan søge og være heldig at finde
Mogens Agerbos ressourceside Adskillige prædikener til hver søndag - Flere forfattere. Nu som integreret del af Teksten denne uge. Nederst på siden link til prædikener til aktuelle søndag.

Postiller Online (Samlinger med alle/næsten alle søndage))

Predigtdatenbank - oversigt via bibelskrift (Tysk, vist omfattende, samling af prædikener
Predigten - online - Calwer Verlag - via bibelskrift (Tysk - prædikener online

Prædikener, vejledninger og andre fortolkninger - de fleste med link videre: (Ofte hentet fra ovenstående Postiller Online
[Citaterne er undertiden bare den indledende linie og/eller den afsluttende. Og et citat fra teksten karakteriserer ikke nødvendigvis hele prædikenen - men klik ind og se hele prædikenen]

Sønderby, Kirsten Kruchov Se mere: Hele eller del af prædikenen - link videre - andet.
Jeg husker hvordan jeg som barn stod på storebæltsfærgen og lænede mig mod rælingen og kiggede ned på vandet som færgen skar sig igennem.
Roligt, sort og så tyktflydende som olie var havet den dag og det fandt sig tålmodigt i at få sin overflade skåret i to. Bag færgen slog det sammen igen og selvom man kunne se den hvide stribe af kølvand langt bagude så slog det mig hvor hurtigt og sporløst den forsvandt. Selv ville jeg forsvinde endnu hurtigere, tænkte jeg, og så på vandoverfladen, på en gang skræmt og fascineret.
Der var så lille afstand fra færgens dæk til frit fald og forsvinden. Det føltes som et sug i maven. Og pludselig slog det mig at alt det vand jeg så som dog kun var Storebælt, hang sammen med alt det andet vand i verden. Det var uendeligt ligesom verdensrummet men skræmmende meget tættere på.
Verdenshavets uendelighed skræmte mig. Jeg som indtil da havde troet at jeg var verdens centrum forstod nu at jeg kun var lillebitte og ubetydelig. Hvert øjeblik kunne jeg forsvinde og havet ville bare lukke sin sorte overflade over mig.
Da jeg læste om alt det vand i søndagens tekster, slog denne erindring ned i mig. En erindring om vand.
[ksf: Vandet bliver i høj grad bibelsk tema gennem prædikenen. I skal bare derudover have en oneliner (som ikke har med vandet at gøre): "Jesus er det eneste menneske som nogensinde har været menneske på den måde som Gud fra begyndelsen havde tænkt sig os."
[0000]

Lund, Linnea Se mere: Hele eller del af prædikenen - link videre - andet.
[ksf: en fængselsprædiken med stærk filmisk levendegørelse af hele situationen - og så helt konkret tale ind i fangernes situation]:
"Kilder af smeltevand løber fra Helmondbjergets evige sne, snor sig sammen og bliver til Jordanfloden. Der er kø ved floden i dag. Fra landsbyerne er de strømmet til. Luften er tæt af dråber, der rammer hinanden, og hviskende samvittigheder. Brudstykker af bekendelser, dér ude fra floden, indimellem en tøven og så tilløb til en sammenhængende sætning. Blik, som sænker sig. En hånd på det bøjede hoved. Og så et dyk, et par sekunder, og spruttende rejser den døbte sig helt op, med rank ryg, og får luft. Et tavst opmuntrende nik fra Døberen, og så drivvåd op på flodbredden. Næste.
Farisæere har også stillet sig i kø, dem, der ellers gik og var sikre på, at Gud så velbehageligt på dem. For de var jo eksperterne, i Gud, helt igennem retfærdige, - forsikrede de sig selv om. De stod også i køen til Johannes-dåben. For en sikkerheds skyld.
Med et foragteligt blik måler en farisæer én af synderne i køen..
[ksf: Prædikenen må læses, her bare en soteriologisk pointe:] "Men Guds omsorg udtrykkes i dåben. Som et slags tidskollaps. En omsorg på forhånd for alt det, der vil ske. Som en gave du pakker ud hele livet. Og en omsorg for det, der er sket. Det du gjorde og sagde som du ikke skulle have gjort og sagt."]
[2023]

Larsen, K. Olesen Se mere: Hele eller del af prædikenen - link videre - andet.
Det er tydeligt nok Kollektens Mening, at ogsaa Jesu Daab skete for vor Skyld, at det var en Indvielse eller en Indgang til Jesu Liv og Død for Mennesker, og at det var dertil, han havde Guds Velbehag...
Jesus skal derfor ikke skildres som det store Menneske, - om han var det, saa er det dog ikke derved, han er Guds Tale til os - det store Menneske er jo kun et idealiseret Billede af os selv, som vi kunde ønske at være.
Ser vi paa Jesu Liv og Død, saa adskiller det sig i de Kaar, hvorunder han maatte leve, ikke fra andre Menneskers Liv.
[1985]

Jensen, N.Otto Se mere: Hele eller del af prædikenen - link videre - andet.
Det er det forargelige ved ham, det, der gør vidnesbyrdet om ham let at afvise, let at foragte, at der ingen væsensforskel er på ham og en hvilken som helst anden af historiens særprægede skikkelser. Han kommer til os som en af de mange. Men det er samtidigt vidnesbyrdets håb og trøst, at Jesus kommer til os som en af de mange, som den, der gjorde sig helt til et med os og gjorde vor sag til sin og sin til vor. [1969]

@ Agerbos Præsteside Se mere: Hele eller del af prædikenen - link videre - andet.
fastelavn
fastelavn Niels Peder Nielsen
stikord til fastelavn Verner Villensgaard Jensen
fastelavn Steen Rughave
fastelavn( sat på år 2001) Erik Orheim Andersen
Fastelavn( sat på år 2003) Kirsten Kruchov Sønderby - 2025: citeret her
[0000]

@ "Danske Taler" [Flere] Se mere: Hele eller del af prædikenen - link videre - andet.
Linnéa Lund 2023 - 2025 citeret her
[0000] K. Olesen Larsen 1941
Nikolaj Hartung Kjærby 2021
Axel Bang 1945


Teksten denne uge redigeres af Kristen Skriver Frandsen, konsulent [Se mere], i samarbejde med Thala Juul Holm, sokneprest i Stadsbygd og Rissa, Nidaros [Se mere].