Oversikt kirkeåret - Forsiden af Theol-p - Hvordan.. - Om.. - - Den norske utgaven

Bots- og bønnedag / Søndag Dato:30/10/22
- Siste - Neste - Opdatert: 25/10/2022

Evangelium/evt annen preketekst:Luk. 15. 11-32 Den fortabte søn

Alle gudstjenestens tekster: Se her

Andre bibelversjoner online

| Danske oversettelsen 1992 - | Svenske oversettelsen 2000 - | Islandsk -

| Biblegateway - Lutherbibel 1545 (Et utal av andre oversettelser kan velges på oppslaget) -

- "Teksten denne uken" er et ressurssted for forberedelsen av søndagens preken... [Se mere om]

Redaksjonelt: Det er mye stof på den danske inngangen til teksten. Noe av det finnes også her fordi det følger perikopen


Den norske kirkes tekstrekkene - oversikt 3 år: Åpnes herfra (i word, pdf, excel-format)

Liturgisk / salmer

Salmeforslag på Sindre Eide sin side "Eide Forlag" Se her
Salmeverktøy med kirkeårsoverveielser,kommenteret salmevalg mm. Se her
Salmeforslag fra salmebogen 2013 Harald Kaasaa Hammer. Se her

Ingen forslag til salmer denne søndagen - ennå.

Indeks alle N13's salmer - med lenke til NRKs Salmeboka minutt for minutt HER

Dagens bønn: Se her


Den danske "Teksten denne uge" (Bare hvis det er en tilsvarende).

The Text this Week Anbefales sterkt!.

Interlinear oversættelse af teksten. BibleHub - direkte tilgang til ord-for-ord analyse,
leksikonoppslag, prekener hvor verset inngår i teksten, kommentarer.

BibleHub - kommentarer Åbner på første verset i teksten

Kommentar/er på Working Preacher.

Lectionary Greek

Tekstboken - aktuelle søndag (via oversigt alle tre rekkene)

Prekenhjelp - aktuelle søndag

Til eksegesen:

Faglitteratur til kapitlet: Luk. - 15 [En del dansk litteratur, men også internasjonal] Kun direkte lenke ved evangelietekster. Andre tekster: Gå via Oversigt bibelskrifternes indeksering

Forskjellige sitater til teksten - ofte fra "Faglitteratur til kapitlet":

Mogens Lindhardt om H. J. Falk. En Sct. Knudpostil. Aros 1976. Et typisk forløb i denne variationsrige prædikensamling kommer frem i "lignelsen om den fortabte søns fader", som den hedder i Falks version. Det er Falks og Jesu grundlignelse, dens motiv går igen i hveranden prædiken. Den er ikke sukkersød, for Guds godhed rummer dom og strenghed; det er nemlig langtfra "Ønskeligt, at Gud er som denne far. Det er forargeligt; men netop det er evangeliet". Lignelsen forkynder "evangeliet om syndernes forladelse. Og den gør det helt fra bunden. Den begynder der: at mennesket ikke vil være synder. Den fortabte søn ville ikke hjem, selv i den dybeste nød prøvede han at frelse sig selv... Først da han kun havde to muligheder: døden eller sin far, dvs. opgøret med sit eget liv, skylden, dommen, gik han i sig selv, står der. Og det er der et menneske nødigst vil hen" (s.132f.). Efter erkendelsen kommer bekendelsen, for... "det er først, når et menneske erkender og bekender sig som synder, det bliver menneske. Det er ganske enkelt: det liv, Gud har givet os, har vi alle lagt øde, for os selv og for andre... Men i samme Øjeblik det lød: far, jeg har syndet, var tilgivelsen der, uden bebrejdelse, uden betingelse, uden krav. Der var intet mellem bekendelsen og tilgivelsen. Der var kun dette nøgne: du er tilgivet.
Sådan er dommen og tilgivelsen altid eet for Gud" (s.133). I denne ligneIses forløb genfinder Falk hele kristendommen: dåb, forsoning, nadver og opstandelse. Men Falk digter videre endnu: "I lignelsens ånd (kan man) fortsætte sådan: men da der var forløbet nogen tid, droges den fortabte søn tilbage til sit tidligere liv, der var en skøges træk, han ikke kunne blive kvit, der var fest og glæde og letsindighed. Og en dag var han igen borte. Men hans far ventede og ventede. Og sønnen kom en dag tilbage, pjaltet, hærget. Og hans far var uden bebrejdelse, uden betingelse, uden krav. Og sådan skete det om og om igen. Halvfjerdsindstyve gange 7 gange. Og een gang til. Nu idag" (s.135). Sådan slutter prædikensamlingens efterskrift.
Artikel i Fønix 1977, nr 4. "Nogle prædikensamlinger fra 1976". -

The "brotherhood" interpretation of the parable is therefore possible. (In interreligous connection) Den farisæiske JesusPhilip Culbertson, rector of Christ Episcopal Church in Oberlin, Ohio (1985)

[973/bots-i ]

Religionspedagogiske notater (Ofte på dansk): I Elementer.. er der bl. a. link til gennemgangen i Carl Kochs Jesu Lignelser. Se her: - Den fortabte søn - - - -

Norske preken/eksegesesider - generelle:
Knuts prekenside: Se her
Det norke prekeskap: Se her

Forskjellige online prekensamlinger:
Predigtdatenbank - oversigt via bibelskrift (Tysk, vist omfattende, samling af prekener
Predigten - online - Calwer Verlag - via bibelskrift (Tysk - prekener online
BibleHubs prekensamling En overveldende mengde engelske prekener - klikk på "sermons" i menylinje

Prekener og tekstoverveielser on-line:
[Sitatene er noen ganger bare den innledende linjen og / eller avslutningen. Og et sitat fra teksten karakteriserer ikke nødvendigvis hele preken - men klikk inn og se hele preken]

Grønvik, Knut
Da sønnen kom hjem, var han (faren) grenseløst raus med tilgivelse, kjærtegn og alle andre tegn på gjensynsglede. Han bød til fest. Han spanderte det beste. Men selv forlot han festen og brukte den dyrebare tida på å lete etter sønnen som nå manglet. Han som ikke ennå hadde skjønt hvilken ødsel overflod av liv og glede som ventet rett foran øynene på ham.
Ja, så rundhåndet og ødsel var vår Far i himmelen at han lot sin enbårne Sønn dra ut i verden, til "et land langt borte". All guddommelig velsignelse og rikdom bar han med seg der han gikk, og den sløste han med. Himmelrikets goder ga han til beste "sammen med horer".
[0000] Se mere

Hammer, Harald Kaasa
PREKENELEMENTER: Å TÅLE, UNNSKYLDE ELLER TILGI.
Det er fint hvis partene kan bli enige om hvordan de forstår noen viktige ord, slik at det ikke blir unødige misforståelser. Slike ord er for eksempel å tåle, unnskylde og tilgi.
[2006] Se mere


Teksten denne uken redigeres av Kristen Skriver Frandsen, konsulent [Se mere], i samarbejde med Thala Juul Holm, sokneprest i Rissa og Stadsbygd.