Forsiden af Theol-p -Indeks Den norske salmebog - Hvordan.. - Om.. - - Den norske utgaven

Salmeforslag til 16. s. i treenighetstid

Register til alle salmene i Norske Salmebok

Aktuelle søndag på Teksten denne uken - [967]

De 26 mest populære salmer i Trøndelag


Listen lenker til NRKs "Salmeboka minutt for minutt". Det er da veldig fort å komme frem til å høre melodien sunget av gode kor. Når det står "Direkte" da er det rett på salmen, ellers bare på gruppen av salmer. Lett å finne enda. Listen er alfabetisk ordnet etter tittel. Ikke etter plass i gudstjenesten.

Først titel, salmens nr (nnn) Nrk-gruppenr:[nr]. lenken Direkte I skarp parentes: [Helligdagens nr, forskjellige koder]
Om kilder, organisering, koder se Se under

Kort presentasjon av salmene - - Hvilke kor, dirigenter, solister - - De 26 mest populære salmer i Trøndelag


Vi takkar Gud for alle dei som vitna [079] 04 Nrk: Direkte [967nhf3]

- Stefanusdagen - Opphavleg ein svensk tekst som er blitt kopla med ein melodi av den engelske komponisten Charles Hubert Parry. Ein song der martyrane minnast med takksemd.

Alt har du gitt oss, Herre [106] 05 Nrk: Direkte [967hkh2]

- Åpenbaringstiden - I over tusen år har noen, inkludert Harry Potter, jaktet på "de vises sten" som kan forvandle uedle metaller til gull. Det spiller lyrikeren Arnold Eidslott på i denne salmen.

Når meg min synd vil krenke [109] 05 Nrk: Direkte [967hkh2]

- Fastetiden - I fastetida settes søkelyset på kampen mot synd og ondskap. Mange av salmene i denne delen av kirkeåret er alvorlige og selvransakende.

Du loge av Guds kjærleiks-eld [228] 09 Nrk: Direkte [#d3 næsten 967hkh1]

- Pinse - Birgitte Cathrine Boye har skrevet høytidsversene til både jul, påske og pinse. De kom først på trykk i "Guldbergs salmebok" i 1778. Dette er pinsens høytidsvers.

Himmelen tonar av lovsong [258] 10 Nrk: Direkte [965se3 966se3 967se2]

- Mikkelsmesse - Det kan høyrast at denne songen er latin-amerikansk. Argentinaren Pablo Sosa har skrive både tekst og melodi. Den norske teksten står Åge Haavik for.

Der mange skal komme fra øst og fra ves [261] 10 Nrk: Direkte [967hkh1]

Landstad, M. B. - Bots- og bønnedag - En salme av Landstad som oppfordrer til å ta imot innbydelsen til gjestebudet i Guds rike. Opphavet til melodien er usikkert. Den finnes i ulike varianter i flere nordiske land.

Hen over jord et pilgrimstog [270] 10 Nrk: Direkte [967nhf1]

- Allehelgensdag - Et tog av mennesker fra alle jordas folkeslag på vei mot himmelen, det er motivet i denne salmen. Melodien er fra Egil Hovlands "Allehelgensmesse", 1970. Den gav salmen nytt liv.

Hvilken venn vi har i Jesus [343] 13 Nrk: Direkte [#d3 967hkh3]

- Jesus, vår frelser - Arendalskvinnen Elevine Heede var lærer og salmedikter, tilknyttet Metodistkirken. På annen halvdel av 1800-tallet oversatte hun flere amerikanske vekkelsessanger til norsk, også denne.

Sjå, han gjeng inn til syndig mann [351] 13 Nrk: Direkte [967hkh3]

- Jesus, vår frelser - Forteljinga om tollaren Sakkeus er utgangspunkt for denne salmen. Då Jesus kom som gjest til Sakkeus, murra folk over at han gjekk inn i heimen til ein syndar.

Vær sterk, min sjel, i denne tid [478] 18 Nrk: Direkte [967nhf2]

- Trengsel og trøst - Svein Ellingsens tekst oppfordrer til å holde ut selv om byrdene er tunge. Gud er skjult til stede, og en dag får en

se lyset fra "Guds løfterike fremtid".

Fordi han kom og var som morgenrøden [479] 18 Nrk: Direkte [#d? 933se1 938nhf3 967se6-hkh3]

Pagura, Holger Lissner, Estrid Hesselund - Trengsel og trøst - En håpstango oversatt av Estrid Hessellund. Tango uttrykker livsvilje og lidenskap, så en bør ikke sitte stille mens en synger. Tekstforfatteren er fra Argentina, komponisten fra Uruguay. - Nhf foreslår den 17. mai som den utfordrende salme - den minner om at mange steder i verden må man stadig kjempe for de verdier som feires og takkes for på nasjonaldagen (ksf)

Deg å få skode er sæla å nå [482] 18 Nrk: Direkte [#pt14 #v 967se-hkh2]

- Trygghet og glede - Ein irsk song frå 700-talet som munkar frå den grøne øya kan ha sunge da dei kom til Vestlandet på 900-talet kanskje den første kristne songen som blei sungen her i landet?

Guds hus er eit under: ein bustad på jo [542] 21 Nrk: Direkte [965se4 966se2 967se1]

- Kirken og det kristne fellesskapet - Ein salme som tidlegare biskop Per Lønning har skrive originalt på nynorsk. Guds hus er ein plass for alle folk og nasjonar, ja, ein himmel på jord, seier han.

Hellige mysterium [620] 23 Nrk: Direkte [927 nhf 967se5]

Filiciano, Francisco 1984 - Nattverd - Salmen kommer fra Filippinene. Opphavsmannen heter Francisco Feliciano. Hans-Olav Mørk har laget den norske teksten, som står godt til den særpregede melodien.


Kilder til Salmeforslag: - (Salmeforslagene, akkumulert flere steder fra, finnes via tekstveiledning til de enkelte søndage. Meget langt fra alle er laget, men et eksempel: Søndag før pinse )

Forkortelser i [skarp parentes]: se: Sindre Eide, nhf:Norsk hymnologisk forening; hkh: Kaasaa Hammer. Det kan være angitt versutsnit. - Salmeforslagene er ofte hos den enkelte forslagsstiller fulgt av både teologiske, liturgiske og hymnologiske kommentarer. Se lenker underst på siden
Andre forkortelser i den skarpe parentesen: #pt (01) "grad" i parentes - mest populære salmer i trøndelag (opp til 20) - - #v salmer foreslått til bruk ved vigsel. - - #d1 Tilsvarende dansk, evt anden oversættelse, - melodi som i dk. #d2 dansk men med anden melodi - #d3 melodi kendt i Danmark - anden salme eller sang - Numrene er helligdagsnummer hvor salmen har vært foreslått.

Under første linie er det en boks med forfatterhistorik - og med en kort kommentar. Kommentarene er i første rekke hentet fra Vidar Kristensens "Kort presentasjon av nr. 1-899 i Norsk salmebok 2013" [Se her] De er skrevet som en kontinuerlig kommentar i salmebokens rekkefølge. (Slik møter vi dem jo ikke her). De forholder seg både til plassering i salmeboken, til biografiske forhold, melodi - ulike vinkler, men kan være bra til en kort signalement av en salme.

Lenker til kilder:

Salmeforslag på Sindre Eide sin side "Norsk salmebok" Se her - [se]
Salmeverktøy med kirkeårsoverveielser,kommenteret salmevalg mm. Norsk hymnologisk forening. Se her [nhf]
Salmeforslag fra salmebogen 2013 Harald Kaasaa Hammer. Se her [hkh]