Til interesserede i kirkens vilkår verden over og i Dansk Missionsråds arbejde - Online udgave - [Om red.] - - Afmeld

Kommentarer, artikler og introduktioner:

Artiklerne er ordnede kronologisk - de seneste øverst

Se også: Forfatterindeks


Tro og religionsfrihed i Kina - Update 2015 Mdr:11
Jørgensen, Jonas Adelin
Den danske udenrigsminister besøger i disse dage Kina. Regeringen har i regeringsgrundlaget lovet fokus på menneskerettigheder og specielt på tros- og religionsfrihed. Under sit besøg har udenrigsministeren lovet finansiering af et kulturcenter hvor kineserne selv står for udvælgelsen af fokusområder. Spørgsmålet er om det er tilfredsstillende. Det tror jeg ikke, fordi jeg frygter, at en sådan indsats slet ikke står mål med de markante menneskerettighedskrænkelser der foregår i landet Læs mere.


Kristendom og udvikling. Kan tro flytte bjerge. - Update 2015 Mdr:11
red.
Kristendom og udvikling er redigeret af Uffe Torm og udgivet af Dansk Missionsråd. Bogen er en 300 siders antologi om danske bidrag og den danske tænkning på dette område i de sidste fem årtier. Bogen indeholder både historiske og mere teoretiske perspektiver, samt konkrete eksempler på religions betydning i det daglige udviklingsarbejde. Den henvender sig til alle, som arbejder med eller har interesse for at forstå forholdet mellem religiøs tro og engagement for udvikling. Læs om præsentations seminarer d. 10., d. 12. og d. 18. november Læs mere.


Præsters uddannelse: 5 dannelsestyper - Update 2015 Mdr:11
Christensen, Kaare Schelde
En tænketank har arbejdet med præsters uddannelse set i forhold til at Folkekirken ikke længere stort set har monopol på livstydning og ritualforvaltning. Blandt andet udfindes 5 dannelsestyper som væsentlige for uddannelsen Læs mere.


Liberale og konservative. Kast ikke med sten fra katedraler med glasfacader - Update 2015 Mdr:11
Wigh-Poulsen, Henrik
Der skal være plads til både de konservative kardinaler og de liberale protestanter skriver Brinton. Det samme kan vi vel godt være enige om i vores lille hjørne af kristenheden, i den luthersk-evangelisk danske folkekirke. Vi har stadigt noget at sige hinanden. Alene og hver for sig kunne vi nok, på hver vores måde, risikere at det gik hen og blev en smule frelst og indelukket, Læs mere.


Freedom of Belief and Religion - Update 2015 Mdr:10
Præsentation på Oxford Centre for Mission Studies
Christian mission takes place in a world with increasing interreligious tensions, including violence and persecution. Politics, economics, religion, ethnicity and other factors play a role in these tensions. Christians, too, are involved in such conflicts, sometimes as those who are persecuted and sometimes as those participating in violence. 'Freedom of Religion and Belief' is a core value in the UN Human Rights Declaration. At the same time it is of a core biblical value. Obstacles to and attacks on freedom of belief are therefore a central concern for witnessing to Christ. The purpose of this volume on Freedom of Religion and Belief and Christian Mission is to bring to public attention a broad overview on the history, development and perspectives on the role of mission and freedom of belief and to reflect on these issues within a context of authentic witness in mission. Authors: Hans Aage Gravaas, Christof Sauer, Tormod Engelsviken and Knud Jorgensen Læs mere.


Integral migration policy in 'Fort Europe': hospitality as a quest for shalom - Update 2015 Mdr:10
Jørgensen,Jonas og Andreas Østerlund Nielsen
However, we are also concerned that current policies in Europe and Denmark are primarily designed to prevent migrants, including refugees, from entering our territory, rather than to utilize our social and economic resources to help people in urgent need. Thus, it is time for the church to step up and become engaged in the situation-in being, word, and deed. Læs mere.


INTERNATIONAL BULLETIN OF MISSIONARY RESEARCH - Update 2015 Mdr:10
Redaktionen
Oktober kvartals udgave af INTERNATIONAL BULLETIN OF MISSIONARY RESEARCH er netop udkommet - online. Magasinet, som præsenterer missional forskning og analyser på højt videnskabeligt niveau er en utrolig ressource - og mange i missionsarbejdet kender det i forvejen. I denne udgave er der fokus på flygtningesitaution, migration og kirkens forpligtelse under overskriften "Engaging Mission: Hospitality, Humility, Hope". Udgaven er i øvrigt særlig tilegnet professor Jonathan J. Bonks virke og liv. Læs mere.
Link: http://www.internationalbulletin.org/issues/2015-04/


Antikonversions love indføres i den sjette indiske delstat - Update 2015 Mdr:10
Jørgensen, Jonas Adelin
I Indien er spørgsmålet om omvendelse mellem forskellige religiøse traditioner et ømtåleligt og politiseret emne. Diskussion om omvendelse fører derfor ofte til fornyede spændinger mellem hindumajoriteten og de muslimske, kristne og buddhistiske minoriteter. Samtidig ser minoriteterne lovgivningen som hindunationalisternes forsøg på at underminere Indien som et sekulært land med lige ret for alle religiøse traditioner. Maharastras antikonversionslov kan ses som udtryk for en mere overordnet, national udvikling, drevet med fornyet kraft af den politiske del af den nationalistiske hindubevægelse. Læs mere.


KonfirmandAktion - Update 2015 Mdr:09
Redaktionen
Giv dine konfirmander en oplevelse ud over det sædvanlige. Få besøg af unge Globale Fortællere fra Cambodja. De er "På Vej" - som unge mennesker, som kristne, som kirke og som udviklingsland - og de inddrager og inspirerer konfirmanderne til at reflektere over det at være "På Vej" i eget liv. Læs mere.


Folkekirkens Mission - Update 2015 Mdr:09
En præsentation
Fra oprindelig at have været en selvstændig organisation med tæt forbindelse med Folkekirken har FKM nogle år været en integreret del af Folkekirkens virke - organisatorisk som en arbejdsgruppe under Det Mellemkirkelige Råd. På rådets hjemmeside (hvor det ikke er helt let at finde frem til FKM) kan man læse meget mere om FKM - Her kun et citat om det organisatoriske: "Folkekirkens Mission er et samarbejde, hvor vi øver os i som folkekirkemenighed at forstå og udleve, hvad det i dag betyder, at den kristne kirke er sendt til verden for i væren, ord og handling af forkynde Guds kærlighed i Jesus Kristus. Missionsafdelingen er en del af Folkekirkens mellemkirkelige Råd og således en del af den danske folkekirke. Arbejdet finansieres af midler fra Fællesfonden og tilskud fra en række folkekirkelige missionsselskaber. Arbejdet styres af en arbejdsgruppe i Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Her sættes mål for sekretariatets indsats, mens arbejdet i stifterne styres selvstændigt af de respektive stiftsudvalg under biskoppens ledelse og tilsyn Læs mere.


Bæredygtigt volontørarbejde - en anmeldelse - Update 2015 Mdr:09
Jørgensen, Knud
Dette er en viktig bok for alle som jobber med volontører og med korttidsmisjon. Det er en bok om relasjoner, kulturmøte og om å være ambassadører; det er disse tre aspekter partnere i sør etterlyser hos volontører. Det er også en bok som plasserer tematikken innen for en bredere forståelse av demokrati og U-lands-erfaring (se f. eks. artikkelen om 'Vores demokrati har brug for ulandserfaring' av Arne Kristensen og Jonatan Tylsgaard Larsen). Når unge reiser ut som frivillige er det ofte deres første skoledag i den globale dannelsesprosess. Læs mere.


Tiltrængt fokus på forfølgelse af religiøse minoriteter i regeringsgrundlag - Update 2015 Mdr:08
Redaktionel præsentation
I sit netop præsenterede regeringsgrundlag fremlægger Venstre en strategi, som kan være til gavn for de mange mennesker, der lever en hverdag med diskrimination, ufrihed og direkte forfølgelse på grund af deres religiøse tro. Det er både glædeligt og tiltrængt! Læs mere.


The Centre on Religion and Global Affairs. London - Beirut - Accra - Update 2015 Mdr:08
Mogensen, Mogens S.
For få dage siden åbnede "The Centre on Religion and Global Affairs" med afdelinger i London, Beirut og Accra. Dette forskningscenter har til formål at levere forskning i og analyser af skæringspunktet mellem religion og globale spørgsmål med fokus på Mellemøsten, Afrika og Sydasien. Organisationen ledes af et team bestående af Ziya Meral, Catherine Young, Martin Accad og John Azumah. Se mere på Mogens S. Mogensens blog - og find link til centeret Læs mere.


Mission in History - Update 2015 Mdr:08
International Bulletin of
However differently each of us might analyze and explain precisely how Christian mission is interwoven with the fabric of world history, it is helpful to note that the articles in this particular issue relate to people, events, and organizations of the last two centuries. The articles thus provide various examples of how missionaries, churches, and mission organizations have functioned in relation to the transition from the modern Western mission movement to the current multidirectional, worldwide mission movement. Læs mere.


Ny Mission nr. 28. Bæredygtigt volontørarbejde. - Update 2015 Mdr:08
Redaktionel præsentation
Kirkelige organisationer har gennem mange år udsendt volontører. Destinationer og arbejdsopgaver spænder bredt, men der ser dog ud til at være et særligt fokus på diakonale/sociale opgaver. Antallet af langtidsudsendte er faldet markant de seneste ti år.. Læs mere.


DMR's nyhedsbrev juli 2015 - Update 2015 Mdr:08
Red.
Tiltrængt fokus på forfølgelse af religiøse minoriteter i nyt regeringsgrundlag [Kommentar ved Jonas Adelin Jørgensen, generalsekretær] - Ny Mission nr. 28 - Volontørfolder - Update fra Folkemødet - Update fra Religionsfriheds-netværket - Medieomtaler - Efterårets arrangementer: Forum for udsendte og familier. Temadag om konfliktløsning. tudieudvalgsmøde. Formidlingsforum. Workshops. Forum for Integreret Mission. - Økonomierfa Læs mere.


National kristendom til debat. En anmeldelse - Update 2015 Mdr:08
Frandsen, Kristen Skriver
Anmeldelse med et overblik over bogens indhold i store træk. Et bibelindeks, som ikke findes i bogen. Links til forskellig debat om sagen. Anmeldelsens konklusion: " Bogen giver ikke løsningen på kirkens dilemmaer i det efterkonstantinske samfund, men tegner dem tydeligt op, og det er en første forudsætning for at finde ud af, hvordan man bedst - i overensstemmelse med en evangelisk-luthersk kristendom - finder form på det at være kirke." Læs mere.


Klima, tro og pavelige encyklikaer - Update 2015 Mdr:08
Gjerris, Mickey
...Endelig kan man spørge, om det hele egentlig gør en forskel. Rent teologisk og filosofisk er der ikke meget nyt at hente. De fremførte overvejelser om skabelse, ansvar og forholdet mellem menneske og natur og rig og fattig er tænkt og fremført før. Men det gør en forskel, at den religiøse autoritet for mere end 1,2 millarder af planetens menneskelige beboere kaster sin stemme ind i kampen for, at vi som art genovervejer vores forhold til den verden, som vi er vokset ind i og som - hvis man da ellers er troende - må anse for at være en gave fra den gud, som har skænket mennesket livet. Læs mere.


Burundi - baptistkirken engageret i hjælpearbejde i urotruet land - Update 2015 Mdr:06
Red.
Se om den katolske kirkes også politiske engagement ovenfor - og læs her en kommentar fra bl.a. den danske baptistisk kirke, som er engageret i truet hjælpearbejde i landet: "Præsidenten stiller op til en tredje periode selvom mange mener, at det er i mod landets grundlov. Det har ført til voldelige demonstrationer og gadekampe og der er frygt for, at situationen kan eskalere ud af kontrol.." Læs mere.


Mission, konflikt og dialog i Mellemøsten - Update 2015 Mdr:06
Fischer-Møller, Peter
..I Saida bliver vi hjerteligt modtaget af sheik Mohammed Abu Said. Han er imam og dommer i byen. Som yngre havde han ikke noget særlig godt indtryk af danskere. Han havde læst om vores vikingeforfædre hos den gamle muslimske lærdede Ibn Fadlan, og så havde han hørt om Danmark i forbindelse med Jyllands Postens karikaturer af profeten. I den forgangne uge har sheik Mohammed været med på folkemøde på Bornholm. Møder ansigt til ansigt skubber faktisk til fordomme og åbner mulighed for nye indsigter.. [Kommentaren tager udgangspunkt i hele kirkens historie i Mellemøsten - og zoomer ind helt tæt på mennesker, der i dag vil mødet og dialogen.] Læs mere.


Religionsfrihed - det går ad Hekkenfeldt til - Update 2015 Mdr:05
Jørgensen, Jonas Adelin
Læs artikel, skrevet af DMRïs Generalsekretær Jonas Adelin Jørgensen, om hvordan det går med religionsfrihed. Der bliver opfordret til handling. Det går ad Hekkenfeldt til - men artiklen registrerer også tegn på håb. Læs mere.


Jeg opfordrer den nye biskop til at vende blikket udad - Update 2015 Mdr:05
Jørgensen, Jonas Adelin
I dag vil jeg opfordre den nye biskop til at vende blikket udad. Et udblik til verden uden for Danmark viser nemlig den nye biskop, at udfordringerne i globalt perspektiv ligger et helt andet sted [end at så få mennesker går til højmesse i Danmark. (red.)]: De ligger i at finde ud af, hvad kirkens rolle er i forhold til religiøs ekstremisme og interreligiøs dialog, i forhold til klima og økonomisk udvikling, i forhold til sundhed, i forhold til religionsfrihed, kvinders rettigheder og børns skolegang. Læs mere.


Doktorafhandling om religion som identitetsmarkør i nordisk politik... - Update 2015 Mdr:05
Intercultural.dk red
Jonas Lindbergs doktorafhandling, der netop er blevet antaget på Uppsala Universitet, Religion in Nordic Politics as a Means to Societal Cohesion: An Empirical Study on Party Platforms and Parliamentary Debates 1988-2012, indgår i forskningsprojektet "The role of religion in the public sphere. A comparative study of the five Nordic countries" (NOREL), hvor religionssoiciologer stuederer religiøs forandring i Norden med et særligt fokus på årene 1988, 1998, og 2008. Hele afhandlingen er gratis tilgængelig, Resume af afhandlingen på svensk. På Interculturel.dk forskelligelinks til download. Læs mere.


Fjendskab mod mission (International Bulletin of Missionary Research) - Update 2015 Mdr:05
Redaktionel præsentation
Den nyeste udgave af International Bulletin of Missionary Research har som tema "Hostility against Mission".Dels er der artikler der omhandler udfordringen for den kristne selv af troen på Gud dels om hvordan fjendskab og forfølgelse kan mødes.Forfølgelse og lidelse kan rokke ved troen på Guds godhed.Hovedfokus for udgaven er mødet med den bevidste og villede forfølgelse - diskuteret i lyset af bibelske udsagn, forbilleder og temaer: Forfølgelse set i lyset af fjendekærlighed, tålmodighed: "Hvor længe endnu, Herre?" - eller erfaringen af forfølgelse og modstand i NT - med centrum i den modstand og det fjendskab, som Kristus selv mødte. Læs mere.


Konflikter, konflikter.. (Månedens kommentar) - Update 2015 Mdr:05
Aagaard, Anna Marie
Den amerikanske etiker, Margaret Farley, har et bud på kristen omgang med konfliktfyldte situationer: "Selv situationer fulde af uretfærdigheder hvor både den enkeltes og gruppers rettigheder overtrædes. bør rumme tilgivelse. Eller rettere: de burde rumme villighed til at tilgive. Dermed afsiger man sig ikke modstand imod udnyttelse, misbrug og alle de andre trusler imod menneskers fysiske eller moralske integritet. Hvis vi tror, at tilgivelse i sig selv er en tilstrækkelig modvægt imod uretfærdighed, så bedrager vi os selv. Men hvis vi tror, at kamp for retfærdighed er tilstrækkeligt - ligegyldigt hvordan det ser ud i vore hjerter - så bedrager vi også os selv. Udfordringen og kaldet til at tilgive i situationer domineret af menneskeskabt ondskab og lidelse er et kald til at tilgive selv dem, som vi må vedblive at bekæmpe." Læs mere.


Folkekirken river fortsat mure ned (Det mellemkirkelige Råd 25 år) - Update 2015 Mdr:04
Red.
Folkekirkens mellemkirkelige Råd opstod i kølvandet på Berlinmurens fald. Pludseligt var det muligt for danske menigheder at komme i kontakt med de menigheder i Østeuropa.. Læs mere.


National Kristendom til debat -præsentation - Update 2015 Mdr:04
Red.
Er og bør Danmark være et kristent land? Det har tidligere været en væsentlig del af dansk selvforståelse at betragte kristen tro og national identitet som sammenfaldende størrelser. I attenhundredtallet anførte biskop Martensen for eksempel, at Danmark var et kristent land, og at hele det danske folk følgelig måtte bøje sig for Guds ord. Også de store vækkelsesbevægelser så kristningen af Danmark som deres opgave og kæmpede for, at Guds lov måtte være grundlaget for det danske samfund. Men er dette gangbart i et multikulturelt og tiltagende multireligiøst samfund som vort? Er og bør Danmark være et kristent land? De spørgsmål rejser bogen udgivet på Lohses forlag og redigeret af lektor Jeppe Bach Nikolajsen. Bogen vil senere blive anmeldt her på KirkenUpdate - se Mogens Mogensens anmeldelse [På Intercultural.dk, hvor han konkluderer:"..derfor er denne antologi også en meget nyttig bog, som det bestemt kan anbefales at tilbringe nogle timer i selskab med".
Forlagets præsentation kan findes her: Læs mere.


Religionsdemografi globalt - prognose 2050 (PEW) - Update 2015 Mdr:04
Mogensen, Mogens S.
De skrækscenarier, som ekstreme grupper har præsenteret - fx at Europa udvikler sig til Eurabia - kan PEW ikke finde tegn på i sin krystalkugle. I Europa falder andelen af kristne fra 74,5 i 2010 til 65,2% i 2050 mens andelen af muslimer fordobles fra 5,9% i 2010 til 10,2% i 2050. Også i Danmark er der udsigt til, at de kristnes andel vil falde fra 83,5% i 2010 til 78,6% i 2050, mens muslimernes andel forudses at vokse fra 4,1 til 8,5%. Læs mere.


Video om Dansk Missionsråds arbejde - ved generalsekretæren - Update 2015 Mdr:03
Dansk Missionsråd
I en kort video fortæller generalsekretær Jonas Adelin Jørgensen om, hvad Dansk Missionsråd er. Læs mere.


Kirken reaktioner på terrorangrebet på Østerbro februar 2015 - Update 2015 Mdr:03
Red.
Folkekirke og Religionsmøde har samlet en rækker links til udtalelser fra kirkelige ledere - biskopper m.fl. - og til fællesudtalelser fra kristne-muslimske organisationer Læs mere.


Inspiration fra den ortodokse kirke - Update 2015 Mdr:03
Sp„th, Kristian von
Når jeg nu efter snart 29 års præstetjeneste i den danske folkekirke og mange rejser i ortodokse lande på meget begrænset plads skal sammenfatte, hvad jeg stadig bliver inspireret af fra den ortodokse kirke, så er det, at man her lyslevende kan finde den oprindelige sammenhæng mellem doxologi og dogme, liturgi og teologi; den religiøse billedbrug; den dynamiske, åbne antropologi og - det er nok specielt for Ukraine og Rusland - den stærke eskatologiske længsel efter kosmisk forklarelse...I den danske folkekirke kan vi af den ortodokse gudstjeneste lære, at vi skal undgå at være harmløse og hyggelige. Men samler menigheden sig i et liturgisk nærvær, kan det ske, at himlen også åbner sig her. Læs mere.


Vi bliver i landet - månedens kommentar - Update 2015 Mdr:03
Skovsgaard, Steen
Nyheden: "Trods over 200 bortførte kristne: Vi bliver i landet" - er tankevækkende læsning i en tid, hvor vi hører om de mange flygtninge i verden. Millioner er på flugt fra overgreb og forfølgelser. Men her er der mennesker, som åbenbart vælger at blive på trods af trusler om bortførelser, mord og ødelæggelse. Disse menneskers mod til at gå imod flygtningestrømmen er værd at lytte til.. Læs mere.


Muslimer og kristne opfordrer til sammenhold i anledning af terror i KBH. - Update 2015 Mdr:02
Red.
Danske Kirkers Råd og Kontaktgruppen for Muslimer og Kristne, som består af valgte repræsentanter for danske muslimske trossamfund og kristne kirker, er rystet over det seneste døgns begivenheder i København. Vi har de dræbte og deres pårørende i vores tanker, og beder for dem. Samtidig opfordrer vi til fællesskab og sammenhold i Danmark. Læs mere.


Det mellemkirkelige Råds 25 års jubilæum - Update 2015 Mdr:02
Kleinbeck, Tage
Folkekirkens mellemkirkelige Råds første 25 år som officielt organ i folkekirken blev fejret ved en festgudstjeneste i Københavns Domkirke d. 1. februar. Rådets første formand Britta Schall Holberg fortæller engageret om de første år i MKR (Billedet), "hvor konflikt og mistro var et generelt arbejdsvilkår, fordi de valgte rådsmedlemmer ville noget forskelligt med Rådet og mellemkirkeligt arbejde." Læs mere.


Rapport fra konference for kristne og muslimske ledere 2014 - Update 2015 Mdr:02
Christensen, Kåre Schelde
Fra generalsekretærens indledning. "Når så mange biskopper, imamer, stiftsrådsmedlemmer,ledere af forskellige kristne og muslimske organisationer og præster mødes og udtaler sig således (om religion i det offentlige rum (red)), kunne nogen fristes til at læse. "nu ønsker de sikkert, at religion skal fylde alt i det offentlige rum og i det danske samfund!". Men det hørte jeg imidlertid ikke nogen ytre ønske om. Til gengæld var en væsentlig pointe i løbet af konferencen, at når religion nu engang trives bedst i det offentlige rum, er det fordi, at religion både har noget væsentligt at tilbyde samfundet, som fx staten ikke selv kan bidrage med, og at religion, når den er til stede i det offentlige rum, kan udsættes for kritik." Læs mere.


Dialog og mission - Update 2015 Mdr:02
Red.
I 2014 blussede diskussionen op, om man dialog med anderledes troende og mission var hinanden udelukkende fænomener. I den seneste udgave af Mission and Dialogue tager en række mere eller mindre kendte missiologer emnet op under mange forskellige vinkler: Amos Yong: Missiology and Mission Theology in an Interfaith World. Samuel Escobar: "Good Missiology" and Interfaith Dialogue. Frances S. Adeney: "Giftive Mission" and Interfaith Dialogue. Stephen Bevans: Interfaith Engagement as Prophetic Dialogue. Cornelis van der Kooi: Narratives in the Netherlands. Terry C. Muck: Complexity, Cooperation, and Commitment in Interfaith Dialogue. Jennifer Howe Peace: At the Intersection of Missionary Zeal and Interfaith Passion. Rahman Yakubu: Dialogue and Witness "Through the Eye of the Other". Tanya Riches: A "Poetics" of Interfaith Dialogue in Australia. Dana L. Robert: Interfaith Earth Care and Dialogue in Zimbabwe. Tharwat Wahba: Dialogue in Egypt. Chawkat Moucarry: Interfaith Engagement and Christian Mission. Marsha Snulligan-Haney:Theological Education in the Urban Context. Lalsangkima Pachuau: Discussion, Debate, or Dialogue. Læs mere.


Jul i Manchuriet 1931 - Update 2014 Mdr:12
Red.
Et dyk ned i en omfattende fortælling af et hjørne af missionshistorien. Else Kühle skriver om hendes forældres, Gedua og Johannes Vyffs virke i Manchuriet i Antung (udsendt af DMS) - her om julen i 1931, hvor Manchuriet er blevet besat af japanerne: "Og ellers fejres julen på sædvanlig måde med fulde kirker begge juledagene. 2. juledag dåb, især af mange børn. Derefter en stor altergang, hvor både Chen og far medvirkede. Juleaften var far som sædvanligt om formiddagen i fængslet med svinekød, roer og mere til fangernes julemad. Om aftenen var der juleandagt, juletræ og thedrikning i den gamle skolestue, der var fuld. Mor nåede også op at se børnehjemmets børn gå om juletræet og synge julesalmer. Kl.20 nåede damerne og far og mor frem til julegåsen og derefter juletræ med gaverne, og far sluttede aftenen med andagt. 3.juledag er der julefest efter gudstjenesten med dåb i Jiulingcheng, så da måtte far af sted til tidlig morgen.
Men alt ånder ikke fred og ro. 2.juledag kom der telegram fra Feng-huang-chéng om uro blandt befolkningen, der gør oprør mod japanerne, de har afbrændt en del japanerhuse. Der har været indbrud hos kvindemissionær Petra Nielsen, hun var med pistol blevet aftvunget penge, ur og andet. En del af bibelkvindeskolens elever er kommet til Antung med "Pik og Pak". - uro i luften, man er bange for røvere. Mor klipper sin ring af og far tager også sin af. 31.december skriver mor, at der siges, at 12 biler med soldater er kørt ud for at "krige" mod røvere. Læs mere.


I Fokus: Nyt Kina og ny kirke: Hvad kan vi lære? - Update 2014 Mdr:12
Jørgensen, Knud
Knud Jørgensen giver et meget klart overblik over situationen i Kina og skriver bl. a. om en kilde: "Noget af dette kan man læse om i en bog, som kom for nylig. China's Next Generation: New China, New Church, New World er forfattet af Luis Bush og Brent Fulton, i samarbejde med 'en kristen medarbejder i Kina'. Bogen er på 40 sider og er hurtigt læst. Forfatterne hører til i den evangelikale lejr; man kan derfor vælge at plassere bogen i den bås, men måden de skriver på stemmer ikke med et sort-hvidt skema. Jeg har de sidste år læst meget forskelligt om Kina og om kirke og tro i Kina. Denne lille bog giver faktisk et overblik i en nuanceret og balanceret kortversion." Læs mere.


Månedens kommentar: Grund til bekymring - men opløftende læsning - Update 2014 Mdr:12
Bock, Mette
..For øjeblikket hærger ISIL - eller Islamisk Stat, som de ynder at kalde sig - i flere lande. Bevægelsen tiltrækker unge såkaldte krigere, også fra Europa. Og fra Danmark. Det er dybt skræmmende. De er gemene forbrydere og kyniske banditter.
I den situation er det ualmindeligt opløftende at læse i denne udgave, at en gruppe kristne, jøder og muslimer i fællesskab på en nyligt afholdt konference har fordømt ISIL og de helt forfærdelige metoder, terroristerne anvender i deres illegitime kamp for en såkaldt islamisk stat.
..(Konference på Christiansborg) var en virkelig stærk oplevelse. Især de muslimske ledere gjorde stort indtryk. Deres rolle kan ganske enkelt ikke overvurderes... Læs mere.


Religion trives bedst i det offentlige rum! - Update 2014 Mdr:11
Folkekirke og Religionsmøde
45 muslimske og kristne ledere var den 8. november 2014 samlet til den 9. konference arrangeret af "Kristent-Muslimsk Samtaleforum". Konferencen fandt sted i Roskilde Domsogns Konventhus. Fra kristen side deltog 3 biskopper fra henholdsvis folkekirken og den katolske kirke, samt præster og organisationsledere fra forskellige kirkesamfund. Fra muslimsk side deltog 9 imamer samt repræsentanter for en række muslimske organisationer. Læs mere.


Forskellige missionssyn? - Update 2014 Mdr:11
Mogensen, Mogens S.
Mogens Mogensen har samlet en række links, der belyser det, som nogle kalder en ny kirkekamp, nemlig synet på missionens plads og navnlig måde i Folkekirken. Læs mere.


Harald Nielsen har gjort det igen! Nu bog om Bone Falck Rønne - Update 2014 Mdr:11
Jessen, Christian C.
Harald Nielsen har gjort det igen! En ny bog er rullet ud af hans værksted, hvor der graves og analyseres i den ydre missions historie og dens betydningsfulde skikkelser. Tidligere kom biografien om Erik W.Nielsen. Og nu har Harald med den sande arkivnørds udholdenhed og sporsans kulegravet stoffet om og af Bone Falck Rønne (1764-1833), stifteren af Det danske Missionsselskab. Som nu i disse sene tider benævner sig Danmission Læs mere.


Gode budskaber i pavens "Evangeliets glæde" (Månedens kommentar) - Update 2014 Mdr:11
Klint, Karen
Med skrivelsen har Paven en række betragtninger om, at udbredelsen af evangeliet i den moderne verden skal ske ved, at kirken bliver mere missionerende. At evangeliet opnår reel indflydelse på menneskers liv er vigtigere end at være overdrevent optaget af gudstjenesteformer og læresætninger. Læs mere.


Om Vinoth Ramachandra - se iøvrigt kalender ovenfor - Update 2014 Mdr:10
Nygaard, Birger
Birger Nygaard: "Vinoth Ramachandra er en gudbenådet profet. Han skærer frygtløst igennem de mange lag af Vestens kompromisser med virkeligheden, som gør, at vi dybest set ikke kan holde vores egen kristendom ud. Integreret mission handler ikke bare om noget 'derude', men om, at vi som kristne får integreret vores tro med den verden, Kristus døde for." Læs mere.


Diakonia as Christian Social Practice - Update 2014 Mdr:10
Red.
The concept of diakonia has developed over the last decades, especially within the ecumenical movement, to a degree that may be characterized as a paradigm shift. Three main features characterize this change: First, the ecclesial dimension of diakonia is now strongly underlined. While diakonia earlier often was perceived as the activity of professional diaconal workers or agencies, it is now Læs mere.
emphasized that diakonia belongs to the nature and the mission of being church.


Ukraine - møde med kirken i det østlige Ukraine - Update 2014 Mdr:10
Christian, Høeg
Situationen i Ukraine er langt mere kompleks end medierne og nogle politikere fremstiller den - både kirkeligt og politisk. Tatiana og Kristian Høeg fortæller om baggrund og personlige møder, og skriver blandt andet. "Om det er Moskva patriarkatets eller Kievs jurisdiktion, man befinder sig i, er generelt ikke afgørende for en ortodoks ukrainers kirkelige selvforståelse eller kirkegang. Kiev eller Moskva? Det vigtige er at have en ortodoks kirke, man kan bede til Gud i!" Hele artiklen findes Helsingør Stiftsmagasin og kan læses på interchurch.dk Læs mere.


Konferencen Det gode samarbejde på tværs i Folkekirken - Update 2014 Mdr:10
Red.
Der er inspiration til tænkningen og systematik til arbejdet at hente i en række præsentations-slides fra nogle af konferencens indlæg: Teologisk Intro-præsentation - v. Mogens Mogensen og Birger Nygaard -- Det gode samarbejde mellem stiftsaktører - v. Heinrich W. Pedersen -- Den dobbelte Folkekirke - v. Steen Marqvard Rasmussen -- At kirke må være kirke for folk i dag - v. Annette Bennedsgaard -- Tips til stiftskommunikation - v. Chr. Roar Pedersen -- Tjekliste til stiftsudvalgenes arbejde. (Tak til Mogens Mogensen for baggrundsbillede). Læs mere.


Hold en international kirkedag i 2015 - Update 2014 Mdr:09
Red.
I alle sogne i Danmark lever der mennesker fra andre lande, som er kommet hertil for nylig eller for længe siden. En del af dem er kristne og bor i blandt os i større eller mindre grupper eller enkeltvis. De tilhører forskellige kirkesamfund, nogle fra vores evangelisk lutherske gren på kirkens træ, andre kommer fra andre grene på træet. Nogle er med i migrantmenigheder, andre ikke. Læs mere.


"Pilgrimsrejse" tur-retur til den norske kirke - Update 2014 Mdr:09
Christensen, Berit Schelde
Som jeg sidder og funderer over, hvordan jeg skal beskrive den Norske kirke og mit eget møde med den, må jeg erkende, at det ikke er nemt at fange i ord. Jo mere, jeg tænker over det, jo mere kan jeg mærke, at det ikke begynder i ordene men i kroppen. Det er en kropslig fornemmelse.. Læs mere.


Religionsfrihed - international rapport - Update 2014 Mdr:09
Jørgensen, Jonas Adelin
Væbnede konflikter og krige involverer ofte forfølgelse, men ikke alle voldelige konflikter er religiøse forfølgelser. Konflikter er komplekse situationer, og ingen af nutidens krige udkæmpes alene på grund af religiøse uenigheder. Selvom religion ofte er en komponent i konflikten, ser det oftest ud til, at religion er blevet en del af konflikten, efter at uenighederne er startet. Men sikkert er det, at når religion én gang er blevet en del af konflikten, så bliver konflikten vanskeligere at løse, og uenighederne bliver mere intense Læs mere.


Historisk: DMRs 75 års jubilæum i 1987 tilgængelig på YouTube - Update 2014 Mdr:08
Red.
For den historisk interesserede - eller den der har lyst til at se yngre udgaver af nu særdeles garvede og veltjente medarbejdere rundt omkring i de kirkelige organisationer Læs mere.


Luther og religionsmødet - Temanummer Magasinet om Religionsmøde - Update 2014 Mdr:08
Christensen, Jarl Ørskov
500året for reformationen er snart på trapperne. Folkekirke og religionsmøde udgiver i den anledning et særnummer af Magasin om Religionsmøde: Hvorledes skal vi som luthersk kirke forholde hos til Luthers fjendtlige formuleringer vedr. jøder og muslimer? Er det muligt at stå i en åben dialog med andre religioner og stadig være tro mod den lutherske arv? Fire nordiske teologer formulerer sig omkring disse problemstillinger og giver bud på en mulig vej frem. Magasinet kan læses online på Folkekirke og Religionsmødes hjemmeside, hvor man desuden kan tilmelde sig gratis abonnement på fremtidige udgaver.
Se her: Læs mere.


Trosfrihed og forfulgte kristne - Update 2014 Mdr:08
Mogensen, Mogens S.
"Det er ikke korrekt, når harmdirrende kritikere hævder, at folkekirken, biskopper, præster, missionsselskaber og nødhjælpsorganisationer ikke tager de forfulgte kristnes situation i Nordirak - og andre steder i verden - alvorligt, skriver formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd Mogens Mogensen.." - Se mange forskellige tiltag på Det mellemkirkelige Råds hjemmeside. Læs mere.


Multi-Faith Spaces - Update 2014 Mdr:06
Mogensen, Mogens S.
Et forskningsprojekt på University of Manchester har defineret multi-faith space som "an intentional space designed to both house a plurality of religious practices, as well as addres (more or less) clearly defined pragmatic purposes". I Storbritannien er der i dag omkring 2000 "multi-faith spaces", de fleste etableret efter 2000. Der findes grundlæggende to forskellige typer af multi-faith spaces.. [Se også litteraturhenvisninger til: Biddington, Terry, "Towards a Theological Reading of Multifaith Spaces ". Manchester University, UK (2013), Charlton, Matthew W., "Sharing Space: Philosophical, Theological, and Wesleyan Resources for Sharing Sacred Space amongst the Religions" m. fl. (i alt 12 artikler o.l.) direkte til download]. [Se også : "The House of One" - Ein Gotteshaus, drei Religionen] - - Læs mere.


Når lægfolk, biskop, stiftsråd, udvalg og stiftspræster arbejder sammen - Update 2014 Mdr:06
Pedersen, Heinrich W.
I Ribe stift har vi de seneste år oplevet en positiv udvikling i arbejde med folkekirkens mission og religionsmødet. Denne udvikling skyldes, at det er lykkedes, at finde ind i et godt samarbejde mellem de organer, udvalg og personer, der ønsker at arbejde med folkekirkens mission. Læs mere.


Religionsmøde til debat på Folkemødet - Update 2014 Mdr:06
Folkekirke og Religionsmøde
Folkekirken vil igen i år være med til at søsætte debatter og præge samfundets diskurser, når 'Folkekirkens telt' slår dørene op på Folkemødet. Folkemødet finder sted i Allinge på Bornholm den 12.-15. juni. En af paneldebatterne vil undersøge, om det danske samfund kan have gavn af, at vi også i Danmark får en fælles platform, hvor både tros- og livssynssamfund kan mødes. Men har fx Humanistisk Samfund, folkekirken og Det Mosaiske Trossamfund noget at tale om? Og skal et samarbejdsråd være et statsligt eller uafhængigt organ? Læs mere.


Bone Falck Rønne - En pioner i folkeoplysning og Mission - Update 2014 Mdr:05
Jessen, Christian C.
Harald Nielsens biografie tegner et billede af Rønne i hans afhængighed af tiden og hans indflydelse på tiden i overgangen Læs mere.
mellem 1700'erne og 1800'erne. I eftertiden huskes Rønne først og fremmest for at være stifteren af Det Danske Missionsselskab (nu: Danmission) og dermed den folkelige missionsbevægelse i Danmark. Bogen udkommer 1. september. Fås billigere ved subskription nu.


Regnum Edinburgh Centenary Series - Update 2014 Mdr:05
Redaktionel præsentation
Redaktionen af det 21 bind store værk Regnum Edinburgh Centenary Series om mission 2010 skriver at værket desværre stadig flyver under radaren. Kendskabet og brugen bør faciliteres - og vi inviteres alle til at gøre det via Facebook Facebook og også følge og henvise til Edinburgh 2010 Blog. Læs mere.


Religion i Danmark 2014 - Update 2014 Mdr:04
Redaktionel præsentation
Tal på anerkendte trossamfund. Derudover artiklerne: Vejrup Nielsen, M. (2014): Kristendom i udkanten af Danmark - globale tendenser i en lokal sammenhæng, Religion i Danmark 2014. - Birch, R. (2014): Religion i udkantsdanmark - Religion og religiøs aktivitet på Lolland-Falster, Religion i Danmark 2014. - Egholm Hansen, J. (2014): Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne, Religion i Danmark 2014. Læs mere.


"Mission i en kompleks og umulig verden" - Update 2014 Mdr:04
Nygaard, Birger
Ved Mission Afrika Dag (tidl. Baglandskonvent) 2014 i Hedeagerkirken i Herning talte Birger Nygaard, Folkekirkens Mission, om "Mission i en kompleks og umulig verden". Se og hør foredraget på YouTube Læs mere.


Over dammen - og hjem igen - Update 2014 Mdr:04
Gundesen, Anne Mette Wind
Der er naturligvis en mærkbar mentalitetsforskel mellem de entusiastiske dansk-amerikanere i det solrige Californien og de nøgterne vestjyder i de 3 forblæste landsogne, hvor jeg nu er præst. Det er ikke alle ting der kan eller skal omplantes, for betingelserne er for forskellige til at alt kan gro lige godt. Men erfaringerne fra kirkelivet under andre himmelstrøg har jeg alligevel kunnet frugtbargøre på mange forskellige måder. Det største udbytte er vel, at jeg selv er blevet ændret indefra og ud. Læs mere.


Ekmans konversion - tendens til at søge tilbage i den kirkelige tradition - Update 2014 Mdr:04
Mogensen, Mogens S.
Det kom sikkert som en meget stor overraskelse for mange, at Ulf Ekman i sidste måned meddelte at han og hans hustru var konverteret til katolicismen. Ekman, der var med i den karismatiske bevægelse i Sverige, grundlagde i 1983 frikirken "Livets ord", der repræsenterede en markant udgave herlighedsteologi med "health and wealth gospel". Ekmans konversion er imidlertid langt fra enestående, men er et udtryk for en konversionstrend, der går mange årtier tilbage.. Læs mere.


Hvor er Gud? [Fra Mitri Rahebs bog Troen og imperiet] - Update 2014 Mdr:03
Raheb, Mitri
Bogens undertitel: Bibelen set med palæstinensiske øjne.
[Efter ydmygende ventetid i timer ved israelsk tjekpoint i Palæstina]: ... pludselig går der et skrig igennem den store, rungende hal. En gammel palæstinensisk kvinde i en håndbroderet kjole løfter sine hænder mod himlen og råber bønfaldende på arabisk: ¯Wenak ya Allah?® Det betyder ¯Hvor er du, Gud?® Hvor er du, Gud? Det er et tre tusind år gammelt klageråb, som Palæstinas indbyggere har givet videre fra generation til generation. Det er et spørgsmål, som giver genlyd igennem Biblen. Det er et spørgsmål, som menneske stiller, når deres tro bliver prøvet uafbrudt og uden ophør. De spørger ikke efter Guds eksistens eller hans omsorg, men de undrer sig over, at Gud ikke gør noget.
Gå til Betlehems Venners side, læs mere om bogen - og bestil den dér: Læs mere.


Inspiration fra Madagaskar. (Fokus: Kirken verden over som inspirationskilde) - Update 2014 Mdr:03
Mandrup, Lars
"Ingen kirke er så rig, at den ikke har noget at modtage, og ingen kirke er så fattig, at den ikke har noget at give." Når vi indser dette, kan fællesskabet selv mellem vidt forskellige kirker blive til stor gensidig inspiration (Josial Kibira)" - "..deres prædikener mere nærværende ved at tage spørgsmål op, som alle kender fra dagligdagen eller fra lokalsamfundet, ofte meget frie i forhold til manuskriptet, løse i formen, men stærkt engagerende". - "..til gengæld kunne vi godt inspireres af den respekt for ældre mennesker, som man finder overalt i Madagaskar. Der er ingen ældrebyrde, men de ældres indsats og de ældres erfaring værdsættes og bruges på stort set alle områder.." Læs mere.


Forfølgelse af homoseksuelle er en spærrebom - Månedens kommentar. - Update 2014 Mdr:03
Iversen, Hans Raun
En kommentar til 'Katolsk fordømmelse af Ugandas lov..' med baggrundsartiklen: 'Why Africa is the most homphobic continent?'. Fra kommentaren: "Det er alt for let at holde gode miner til slet spil. Det kan og skal, man ofte gøre, for så vidt man som udefrakommende ikke skal manipulere med andres kultur." - "Kirken forkynder altid højere med sin ordning end med sin prædiken, som det siges i Barmenerklæringen fra 1934, da det var jødeforfølgelserne, der stod på dagsordenen." Læs mere.


Relationer islam - kristendom på KirkenUpdate - Update 2014 Mdr:02
Red.
Denne måned er præget af nogle af de mange store clash mellem mennesker med muslimsk tro og kristen tro. Om Tony Blair (12-01-14) har ret i, at religiøs esktremisme er den største kilde til konflikt i verden, kan diskuteres - meget ofte, måske altid, er der lokale eller globale socio-økonomiske interesser og etnisk/sprogmæssige forskelle som ligger som dybere lag - men religioner bruges til at give konflikterne energi og bred opbakning. Derfor er det vigtige at følge religionernes rolle og interaktion. Her er der en oversigt over nyhedselementerne de sidste seks år på KirkenUpdate som invovlerer islam og kristendom. De fleste handler om konflikt og forfølgelse, men der er også elementer, der handler om forsøg på forsoning, dialog, og undertiden bevægende gensidig omsorg. Læs mere.


KirkenUpdate på Facebook - Update 2014 Mdr:02
Red.
Bliv ven med gruppen. Der vil komme opdateringer ind imellem det månedlige nyhedsbrev - og tværgående analyser. Brug siden som samtaleforum. Du kan kommentere enkelte nyheder eller det månedlige nyhedsbrev. Du er dog også stadig velkommen til at kommentere direkte via mail - relevante kommentarer vil blive medtaget i det kommende nyhedsbrev. Send mail. Læs mere.


Det gode samarbejde på tværs i Folkekirken - Update 2014 Mdr:02
Red.
Arbejdskonference for stiftsudvalg
"Det gode samarbejde på tværs i folkekirken". Konference 17.-18. juni 2014 på Nyborg Strand. Der er i bedste forstand tale om en arbejdskonference, hvor alle deltagere medvirkende med erfaring og indsigt. Bidragydere på programmet er primært hentet fra egne rækker - dem, der er tæt på den folkekirkelige virkelighed. For program og tilmelding, Læs mere.


Teologi og kontekstualisering blandt konverterede muslimer - Update 2014 Mdr:02
Mogensen, Mogens S.
Duane Alexander Miller har skrevet en spændende PhD-afhandling med titlen "Living among the Breakage. Contextual Theology-making and Ex-Muslims" (20014) (Mogens Mogensen, Intercultural.dk) "Ex-muslimske kristne er engageret i teologi og interesseområderne omfatter teologi om kirken, frelse og dåb. Den dominerende metafor i disse teologier er en konceptualisering af kærlighed og magt, der ser de to guddommelige egenskaber som uadskillelige fra hinanden, de repræsenterer en viden om, hvem Gud er, og hvad han er ligesom, og dette koncept er uforenelig med deres tidligere religion, islam. Der er link til hele rapporten. Ligeledes er der link til Millers artikel, "Iranian Diaspora Christians in the American Midwest & Scotland: Historical Background, Present Realities & Future Challenges" (2012). Læs mere.


Levende kirke - i og udenfor kendte rammer - Update 2014 Mdr:02
Heine Holmgaard,
I England er der flere, der regelmæssigt går i kirken, end der er i Danmark. Alligevel arbejder man meget med, hvordan kirken når til flere. Under overskriften "Fresh Expressions" har man brudt med den traditionelle tanke om, at her er kirken, og folk må komme til os. Og også med tanken om, at vi går ud fra kirken, for at vende tilbage med dem, vi har mødt udenfor. Med Fresh Expression er tanken at gå ud og være kirke i nye sammenhænge. Læs mere.


Ny rapport om global fjendtlighed overfor religioner - Update 2014 Mdr:01
Pew Research Center
En ny rapport viser, at der i de senere år har været en voksende fjendtlighed over for religiøse grupper fra i store del af verden. "Looking at the overall level of restrictions - whether resulting from government policies or from social hostilities - the study finds that restrictions on religion are high or very high in 43% of countries, also a six-year high. Because some of these countries (like China) are very populous, more than 5.3 billion people (76% of the world's population) live in countries with a high or very high level of restrictions on religion, up from 74% in 2011 and 68% as of mid-2007." [jfr. www.intercultural.dk] Læs mere.


Månedens kommentar: 2014 - et bibelår - Update 2014 Mdr:01
Christensen, Jens Ole
"For det første er Bibelen langt mere interessant for mange danskere end kirken. I vores sekulariserede land blev der i 2012 solgt ca. 75.000 bibler og bibeldele. Og det alene gennem Bibelselskabet. Dertil kommer "Bibelen på Hverdagsdansk" fra Scandinavia og eventuelle andre aktører. For det andet kombinerer interesse for Bibelen folkelighed og kristendom på en unik måde i vores danske kontekst.." Læs mere.


Theology: How to be caught by the Holy Spirit - Update 2013 Mdr:12
Hauerwas, Stanley
WE ARE A CULTURE OF SPEED BUT THE WORK OF THE SPIRIT IS WORK FOR THE LONG HAUL. WHAT WE NEED IS A SLOW CHURCH: THE KIND OF CHURCH IN WHICH THE SPIRIT MAKES POSSIBLE FRIENDSHIP IN A WORLD OF ISOLATION. Læs mere.


Nyt nummer af Magasin om Religionsmøde - Update 2013 Mdr:12
Folkekirke og Religionsmøde
På vej mod den dobbelte folkekirke - med religionsmødet som eksempel - af Steen Marqvard Rasmussen
Konfirmander og religionsmøde - nye redskaber på vej - af Christa Lund Herum og Pernille Nærvig Petersen
Et folkeligt og kirkeligt møde i Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense - af Marianne og Jesper Hougaard Larsen
Læs mere.
Det religiøse sprog i bibeltekster og liturgi - af Lene Højholt


Om konsesus, de marginaliserede og den skrøbelige økumeni - Update 2013 Mdr:12
Sørensen, Jørgen Skov
Jørgen Skov Sørensen blogger fra Kirkernes Verdensråd på Kristendom.dk: [Foranlediget af egentlig diskussion af synet på homoseksualitet]: "..den økumeniske bevægelse er jo i bund og grund en skrøbelig konstruktion, som gennem sin historie først og fremmest har peget på de forhold, der samler, frem for at gå i kødet på det, der adskiller. Men måske er der noget andet og noget nyt på vej?" Læs mere her - - [Og en anden artikel med udgangspunkt i mødet med de marginaliserede, som ikke nødvendigvis kommer til orde i de konsesussøgende fællesudtalelser]: "Og lige netop derfor kan også jeg identificere mig med ordvalget i Kirkernes Verdensråds afsluttende udtalelse - trods dens tilsyneladende konsensussøgende overfladiskhed - når generalforsamlingens deltagere konstaterer, at "vi har bedt sammen, delt historier fra vore egne sammenhænge, og bærer nu stærke oplevelser af smerte og håb med os hjem". Det er de marginaliserede stemmer fra Busan, jeg har i tankerne, når jeg beder "Livets Gud, før os til retfærd og fred": Læs mere.


Sammen for Livet - Update 2013 Mdr:12
Dansk Missionsråd
Det nye Kirkernes Verdensråd missionsdokument, som blev præsenteret på den 10. generalforsamling i Busan, Sydkorea, i begyndelsen af november 2013, har Dansk Missionsråd nu udgivet en dansk oversættelse af. Dokumentet handler om kirkens mission - hvad kirken er sat i denne verden for som et redskab for Guds mission. Dermed er der tale om en forståelseshorisont, som berører alt i kirken: gudstjenesten, lokalt kirkeliv, folkekirken i Danmark, samspil mellem folk og kirke, national og international diakoni/nødhjælp og udvikling foruden internationale kirkepartnerskaber og evangeliserende mission, dialog, grøn kirke, m.v. Det har derfor potentialet for at kunne forme en samlende forståelse af kirkens mission til afløsning af den historisk betingede sprogbrug, som i dag stadig medfører mange misforståelser af, hvad mission egentlig er. Der kan bestilles en trykt udgave for 20 kr. + forsendelse ved henvendelse på dmr@dmr.org - eller den kan læses online: Læs mere.


Teologi og politik - Tanker fra Busan - Update 2013 Mdr:12
Jørgensen, Jonas Adelin
I de seneste årtier er Kirkernes Verdensråd blevet kendt og kritiseret for til tider kontroversielle holdninger i forhold til globalisering, social retfærdighed og økologisk balance. KV og den bredere økumeniske bevægelse er blevet beskyldt for at fortolke kristendommen udelukkende i sekulariserede termer. En konsekvens af denne tolkning var netop en bevægelse væk fra talen om frelse i individuelle og eksistentielle termer til en sekularisering og politisering af den kristne tale om frelse: Frelse er befrielse fra undertrykkende og uretfærdige strukturer, fra fattigdom, udbytning og undertrykkelse. Læs mere.


Kirkernes Verdensråd - refleksioner - Update 2013 Mdr:11
Gadegaard, Anders
Anders Gadegaard deltager i KV møde i Busan - d. 10. samling. På Mellemkirkeligt Råds hjemmeside skriver han om mødet. Til sidst bl.a.: Måske burde der satses helt anderledes på presse og kommunikation, så det blev tydeligere, hvilken rolle kirkerne og KV sammen spiller i forhold til verdens mest brændende problemer. - Tag bare os selv i Danmark som eksempel: Hvor mange véd, hvad KV begiver sig af med? Hvor mange kender til religionsdialogen og forsoningsarbejdet i Mellemøsten? Eller kirkernes lobbyarbejde i FN? Eller kirkernes verdensomspændende indsats for at komme udbredelsen af dødelige håndvåben til livs? Læs mere.


Grænsegængere: Missionærer, kultur og den moderne verden - Update 2013 Mdr:11
Jørgensen, Jonas Adelin
Det nye nummer af Dansk Missionsråds tidsskrift Ny Mission er netop i disse dage på vej til abonnenterne. Det er et spændende nummer om Grænsegængere: Missionærer, kultur og den moderne verden. Specielt vil jeg gerne fremhæve kirkehistoriker Niels Kastfelts artikel af samme navn, som argumenterer for, at missionærerne historisk set har været skabende medspillere af den kristendom, som har slået rod i lokale kontekster. Samtidigt har de spillet en lige så stor rolle som tværkulturelle formidlere i deres sendende bagland, og været grænsegængere i religions- og kulturmøde før mange andre. Se indholdsoversigt og læs online: Læs mere.


Sadad - frem og tilbage mellem rebeller og regeringstropper - Update 2013 Mdr:11
Jarjour, Rev. Riad
Riad Jarjour, leder af Forum for Development, Culture and Dialogue, skriver om den syriske, kristne by Sadad skæbne - udsat for terroristisk besættelse af grupper af oprørstropper og den relative beskyttelse i at regeringsmagten har generobret byen.. Læs mere.


Hvorfor mission - hvordan mission? - Update 2013 Mdr:10
Guder, Darell
"I dag stiller post-moderniteten spørgsmålstegn ved de fundamentale antagelser i oplysningstidens projekt. Den allerede fortyndede udgave af vestlig kristendom mødes med endnu større skepsis..." Citat fra indledningen til det første af Darell Guders foredrag "Hvorfor mission i et pluraistisk samfund" og "Hvordan missioni et pluralistisk samfund" (Missionskonferencen 2006). Der spørges med god grund stadig efter foredragene. De findes tilgængelige på Dansk Missionsråds e-bog-side. Læs mere.


Kursus: Varm op til 2017 - har de knækket koden i Syd? [OBS kort ans.frist!] - Update 2013 Mdr:10
Teologisk Pædagogisk Center
Kursus for Præster, ansatte i frie kirkelige institutioner og andre interesserede: De protestantiske kirker i det globale syd (og øst) vokser voldsomt i disse år. Kurset vil forsøge at belyse, om der er en sammenhæng mellem kirkernes vækst og deres teologi, herunder deres forvaltning af den reformatoriske arv. Spiller denne arv overhovedet en rolle? Går det godt, fordi de ikke er så lutherske, at det gør noget? Eller har de i virkeligheden fat i noget centralt protestantisk, som er gået i glemmebogen hos os? Udfordringerne til de teologisk mere funderede kirker fra pinsebevægelser og lignende vil også blive taget op. 6/1-10/1 - NB. ansøgningsfrist 18. oktober Læs mere.
#kursus #protestantisme #2017 #kirken i Syd #syd


International Bulletin - Update 2013 Mdr:10
Red.
Doctoral Dissertations on Mission: Ten-Year Update, 2002-2011 Læs mere.
Robert J. Priest and Robert DeGeorge - Hendrik Kraemer's Christian Message in a Non-Christian World: A Magnum Opus after Seventy-Five Years. Jan A. B. Jongeneel. - Denominationalism or Protestantism? Mission Strategy and Church in the Kikuyu Conference of 1913. Colin Reed - Releasing the Trigger: The Nigerian Factor in Global Christianity Allan L. Effa Majority of Immigrants to the United States Are Christians. Report Lost in Transition: Missionary Children of the Basel Mission in the Nineteenth Century. Dagmar Konrad - Eighty-Seven Percent of Christians Live in 157 Christian-Majority Countries. Status - My Pilgrimage in Mission. John C. B. Webster The Legacy of Theodor Grentrup. Paul B. SteffenThe Production of Knowledge in and of Africa: A Review Essay. Esther E. Acolatse


KonfirmandAktion: Tro på trods - Update 2013 Mdr:10
Red.
Giv dine konfirmander en oplevelse ud over det sædvanlige. Få besøg af unge Globale Fortællere fra Myanmar og Sierra Leone. De tror på Guds godhed på trods af svære livsvilkår - og de inddrager og inspirerer konfirmander til at reflektere over det at tro. Læs mere.


Månedens Kommentar: De barnlige idealer - Update 2013 Mdr:10
Larsen, Bo Nygaard
Frivillighed og medejerskab er godt for folkekirken, men det er ikke godt nok som en permanent løsning. Frivillige kommer og går, fordi de også har et arbejde og liv at passe ved siden af. Det kan sagtens være, at et sogn kan være heldig at finde en kompetent mand eller kvinde, der vil lede børnekoret eller opdatere kirkebogen for nul kroner. Læs mere.


Verdens 50 mest usædvanlige kirker - Update 2013 Mdr:09
Red.
Island er med med Hallgrimurkirken, Norge med en trækirke. Danmark er med med - ja, gæt inden I ser. Det er Huffington Post Religion der har sat en fascinerende billedserie sammen, som viser kirker verden over med en usædvalig arkitektur eller bygget af usædvanligt materiale. Læs mere.


Ny tænkning om mission - hvor er vi på vej hen? - Update 2013 Mdr:09
Mogensen, Mogens S.
Mission er - ligesom kirke - et fænomen i stadig udvikling. Fortids strukturer er ikke altid svaret på fremtidens udfordringer. Derfor må hver generation tage ansvar for at gennemtænke missionens former, så de meningsgivende formidler evangeliet i væren, ord og handling: 1. Det knager og brager i de gamle strukturer. 2. Mission uden missionærer? 3. Mission er ikke længere en ensrettet trafik fra vesten til resten 4. Riv pyramiderne ned! 5. Genforening af mission og kirke - men hvordan? 6. Vi må i kirke og mission tænke og eksperimentere så det brager Læs mere.


De kristne er ikke alene Månedens kommentar - Update 2013 Mdr:09
Petersen, Jens Juul
Aviserne har de seneste par uger været fyldt med adskillige forfærdelige beretninger om angreb på kristne egyptere, hvoraf denne historie fra Huffington Post kun er en af mange. Siden militæret valgte at opløse Det Muslimske Broderskabs demonstrationer i Cairo med mange dræbte og sårede til følge, er sekteriske spændinger i Egypten blusset op, og nogle egyptere har ladet deres frustration, afmagt og vrede gå ud over deres kristne landsmænd. Egypten oplever nu det værste udbrud af sekterisk vold i nyere tid, og over hele landet meldes der om vold og chikane mod kristne egyptere, plyndringer af kristne skoler og forretninger, og ikke mindst mange tilfælde af ildspåsættelse på kirker. Denne ulykkelige situation har efterladt den kristne minoritet mere sårbar end tidligere, og mange kristne frygter det værste for fremtiden. Læs mere.


International Bulletin of Missionary Research - Update 2013 Mdr:08
Red.
IBMR fortjener som altid en særlig præsentation - her juli 2013: Indholdsfortegnelse. Når man klikker sig ind på en artikel, skal man oprette egen account - men det er gratis. - Mission Macro and Micro Læs mere.
- J. Nelson Jennings - pp. 129-30: Read Article . - Emerging Missional Movements: An Overview and Assessment of Some Implications for Mission(s) - Rick Richardson - pp. 131-36: Read Article . - Mennonite Mission Theorists and Practitioners in Southeastern Nigeria: Changing Contexts and Strategy at the Dawn of the Postcolonial Era - R. Bruce Yoder - pp. 138-44: Read Article . - Separated Peoples: The Roma as Prophetic Pilgrims in Eastern Europe - Melody J. Wachsmuth - pp. 145-50: Read Article . - Noteworthy - pp. 146-47
Read Article . - The Legacy of Peter Parker, M.D. - Gerald H. Anderson - pp. 152-56: Read Article . - Key Findings of Christianity in Its Global Context, 1970-2020 - Gina A. Bellofatto and Todd M. Johnson - pp. 157-64: Read Article . - Christianity in Its Global Context, 1970-2020: Society, Religion, and Mission - p. 164: Read Article . - Pope Francis, Christian Mission, and the Church of Saint Francis - Theodora Bilocura, Mary Motte, and Lamin Sanneh - pp. 165-66: Read Article . - Christian-Muslim Dialogue in Practice: The Story of a French Canadian Mission to Indonesia, 1974-83 - Catherine Foisy - pp. 167-71: Read Article . - The Peacemaking Efforts of a Reverse Missionary: Toyohiko Kagawa before Pearl Harbor - Bo Tao - pp. 171-76: Read Article . - My Pilgrimage in Mission - Norman E. Thomas - pp. 176-79: Read Article . - Book Reviews: - pp. 180-90: Read Article .


Magasin om Religionsmøde - august 2013 - Update 2013 Mdr:08
Folkekirke og Religionsmøde
Dette nummer af magasinet indeholder fire artikler: "Det kristne hjertesprog. Et mødested for kirkelig og folkelig spiritualitet" af Peter Ruge. Reinkarnation og frelse af Ole Skjerbæk Madsen. Religionsteologisk verksted og en beskrivelse av trekk ved dialogsituasjonen i Norge af Steinar Ims. Religionsorganisatoriske udfordringer for muslimske trossamfund i Danmark af Niels Valdemar Vinding. Læs mere.


Onlinetidsskrift om missional praksis - Update 2013 Mdr:08
Redaktionel præsentation
Journal of Missional Practice (JMP), som udgives af The Missional Network (TMN), er nu tilgængelig gratis online. TMN er et netværk af teologer, missiologer mv., engageret i missional teologi og missional praksis. Det seneste nummer har temaet: Missionary God in Western Culture. Med indledning af biskop Graham Cray: "On Not Knowing the End at the Beginning" - kilde www.intercultural.dk Læs mere.


Sammenhængskraft - Update 2013 Mdr:08
Mogensen, Mogens S.
Bertelsmann Stiftung i Tyskland har netop offentliggjort en undersøgelse af sammenhængskraften i 34 lande, "Social Cohesion Radar. Measuring Common Ground. An International Comparison of Social Cohesion". Rapporten aftegner betydningen af økonomi, gabet mellem rig og fattig og informationsteknoligsk udviling. I øvrigt viser rapporten, at Danmark - fulgt af de andre nordiske lande - topper listen over de lande, hvor sammenhængskraften i samfundet er størst. Et andet interessant resultat er, at rapporten dementerer at der er en sammenhæng mellem stor immigration og truet social sammenhæng. Kilde Mogens Mogensen, Intercultural.dk. Klik på link åbner rapporten. Læs mere.


Har kirken sex på hjernen? - Update 2013 Mdr:08
Frandsen, Kristen Skriver
.. Eller har redaktøren? Som redaktør bør man hele tiden underkaste sit eget filter et tjek. Og jeg vil gerne erkende at verden ikke nødvendigvis objektivt hænger sammen, sådan som 15 udvalgte nyheder af den globale kirkelige mediestrøm, indikerer. Læs mere.


KirkenUpdate på facebook - Update 2013 Mdr:06
Red.
Gå ind på siden, klik "synes om," så får du et hint, når der er særlige, højaktuelle begivenheder - og fast også orientering om den månedlige KirkenUpdate.
Det er også muligt at bruge Facebooksiden til at kommentere både de enkelte nyheders indhold og principper bag redaktion mm.
Du finder siden her: KirkenUpdate på Facebook Læs mere.


Together Towards Life - Update 2013 Mdr:06
Dansk Missionsråd
Dansk Missionsråd var medindbyder til et seminar om Kirkernes Verdensråds nye missionsdokument 'Together Towards Life'. Seminaret fandt sted på Center for Teologi og Religion (CTR) i Lund, onsdag d. 22. maj. Hør podcast fra studiedagen: Jonas A. Jørgensen, Mika V„h„kangas og Eva Christina Nilsson. Læs mere.


Den kristne kirkes tilstedeværelse og vidnesbyrd i Mellemøsten - Update 2013 Mdr:06
Mogensen, Mogens S.
De mellemøstlige kristne tilhører de ældste kristne kirkesamfund, er folkeligt rodfæstede, og det er tragisk at de mange steder bliver forfulgt. En konference har arbejdet med tilstedeværelsen og vidsnesbyrdet i tilstedeværelsen i Mellemøsten. Missionskonsulent Mogens S. Mogensen, og skrev løbende fra konferencen blog-indlæg, som giver førstehånds indtryk fra konferencen. Her et citat fra det enkelte blogindlæg - og link til resten. Læs mere.


Folkekirkens styringsstruktur: Handler det om struktur eller vision? - Update 2013 Mdr:06
Nygaard, Birger
Der er en verden til forskel mellem at være kirke i en enhedskultur med stor traditionskontinuitet og være kirke i et pluralistisk samfund med drastisk traditionstab. Derfor er der brug for en kirkeråd, der ikke opfatter sig selv om grænsevogtere for hinanden, som dem, der opmuntrer hinanden til at prioritere i lyset af kirkens mission, der møder de nye udfordringer, som kontinuerligt dukker op. Læs mere.
Det er sådan overordnet vision, som også må samle frie kirkelige organisationer til at tænke helhed fremfor særinteresser i et kommende kirkeråd.


Kirkedage i Hamburg: "Soviel brauchst du" - Update 2013 Mdr:05
Larsen, Birgitte Stoklund
Angela Merkel taler nærmest i forlængelse af kirkedagenes motto, "soviel du brauchst", når hun argumenterer for en "tilbageholdenhedens politik"...Vi er i et felt, hvor Hamburgs biskop i sin åbningsprædiken kræver indførelse af mindsteløn, og hvor Margot K„smann, tidligere ordførende biskop i EKD, sammenslutningen af evangeliske kirker i Tyskland, taler om pligten til at blande sig - også, ja især - når det ikke er bekvemt: "For affinde os med verden som den er, det vil vi aldrig". [Birgitte Stoklund skriver konkluderende: Protestanter skal gå magten på nerverne. ]. Læs mere.


Det kirkelige verdenskort under forandring - Update 2013 Mdr:05
Jørgen Skov
Store teologiske skismaer eksisterer indenfor de kirkelige konfessioner. Den aktuelle udvikling vil vise, om vi fremover vil se nye globale alliancer mellem teologisk liberale kræfter og mere konservative stemmer. Læs mere.


Konverterede muslimers teologiske tænkning - Update 2013 Mdr:05
Mogensen, Mogens S.
Duane Alexander Miller har i en ph.d.-afhandling skrevet om konverterede muslimers teologiske tænkning. "Siden 1960'erne har der været en markant stigning i antallet af konverteringer fra islam til kristendommen. Afhandlingen dokumenterer at fra islam konverterede kristne er engageret i egentlig teologisk tænkning, at områder af interesse omfatter teologi om kirken, frelse og dåb, og at den dominerende metafor i disse teologier er en konceptualisering af kærlighed og magt, der ser de to guddommelige træk som uadskillelige fra hinanden. Den repræsenterer en viden om, hvem Gud er, og hvad han er, som i deres forståelse er uforenelig med deres tidligere religion, islam. Hentet fra Intercultural.dk - for at se afhandlingen selv [pdf-fil]: Læs mere.


Panden mod muren - Update 2013 Mdr:05
Jakobsen, Niels-Peter Lund
Anmeldelse af En GUIDE til palæstinensisk kristendom: I et land, hvor historien er så massivt tilstede overalt, kan besøgende nemt overse de mennesker, der i dag lever i det hellige land. Mens mange andre guidebøger har fokus på fortidens spor i landet, bliver denne guide overvejende i nutiden - og kaster kun blikket bagud, for så vidt det er nødvendigt for at forstå baggrunden for den aktuelle situation. På den måde adskiller En GUIDE til palæstinensisk kristendom sig positivt fra mængden af guidebøger på markedet.. Læs mere.


Martyrernes blod er sæd. *** Månedens kommentar *** - Update 2013 Mdr:05
Jensen, Kurt Villads
Det kristne martyrium bliver angrebet i disse år i Vesten. Ikke af alle kristne, måske egentlig af de færreste, men dog markant mere end for et halvt århundrede siden. Det er der sikkert flere grunde til. Mange mener i dag, at enhver bliver salig i sin egen tro, så hvis nogen vil være buddhist, så lad dem dog. Den holdning skaber ikke martyrer. Mange har sikkert også et ubevidst ubehag ved noget, som efterhånden er blevet fremstillet som hovedindholdet i islam, nemlig at dø for troen. Og så er tanken om smerte som noget positivt forsvundet fuldstændig, godt hjulpet på vej af medicinens mange medikamenter... Læs mere.


Kirkernes Verdensråds nye missionsdokument - endelige udgave - Update 2013 Mdr:04
Red.
I anledning af seminaret i Lund 22. maj linkes her igen til Kirkernes Verdensråds nye missionsdokument. The Commission on World Mission and Evangelism (CWME) has, since the WCC Porto Alegre Assembly in 2006, been working and contributing toward the construction of a new ecumenical mission affirmation. The Læs mere.
new statement will be presented to the WCC 10th assembly at Busan, Korea, in 2013... [Full text]


Mission i en brydningstid - Update 2013 Mdr:04
Mogensen, Mogens S.
Mogens S Mogensen tager missionsbegrebet op til diskussion i en række små artikler: 1. "Det knager og brager i de gamle strukturer"
2. "Mission uden missionærer?"
3. "Mission er ikke længere en ensrettet trafik fra vesten til resten"
4. "Riv pyramiderne ned"
5. "Genforening af mission og kirke - men hvordan?"
6. "Vi må i kirke og mission tænke - og eksperimentere - så det brager" Læs mere.


Paven og spørgsmålet om fattigdom - Update 2013 Mdr:04
Jørgensen, Jonas Adelin
..spørgsmålet om kirken og de fattige kan samles i spørgsmålet om hvad pave Frans vil sige eller gøre i forhold til den romersk-katolske kirkes 'preferential option for the poor', 'foretrukne stillingtagen for de fattige'. Dette slagord blev lanceret af en anden latinamerikansk jesuit, Pedro Arupe, i 1968 i et brev til de latinamerikanske jesuitter. Samme år fandt den vigtige Medellin-konference sted i Colombia, hvor en revideret katolsk socialetik blev lanceret. Læs mere.


Missionsbegrebet - Download rapport fra Roskilde Stifts konference - Update 2013 Mdr:03
Stiftsudvalget for Roskilde Stift
Stiftsudvalget for Folkekirkens Mission afholdt i september en konference om den kirkelige virkelighed, som vi forsøger at fange med ordet mission. Hvoraf kommer fordommene og misfortolkningerne? Hvad er mission i dag? Tør vi fortsat anvende ordet mission? - Se den store rapport, ikke bare med indlæggene, men med synspunkter og debatindlæg. Læs mere.


Skjolder på den kirkelige enheds vej. Kirkernes Verdensråd 65 år. - Update 2013 Mdr:03
Red. / Jørgen Skov Sørensen
KirkenUpdate afspejler en kirke med meget stor diversitet. Snarere end som en elektronisk styret maskinvævning fremstår den som et kludetæppe, endda med pletter og skjolder. - Jørgen Skov Sørensen, sekretariatschef for Det mellemkirkelige Råd skriver på rådets hjemmeside: Kirken og de kirkelige er lige så mangfoldige og lige så splittede i holdninger og meninger som resten af verden er det. For nok udgør vi Kristi Kirke, men vi udgør Kristi Kirke på jord - på forgængelighedens og støvets præmisser og med al den skrøbelighed, det nu medfører. Tæppet er skjoldet. Vejen er hullet. Kløften afgrundsdyb. Men selv over en afgrund kan der som bekendt bygges bro. Og det uanset, hvor dyb afgrunden er. Det giver en helt ny betydning for Jesu ord i Johannesevangeliet (17, 21). Det ville være groft fejlagtigt at påstå, at alle kristne kirker er blevet "ét" i den økumeniske bevægelses første århundrede. Og intet tyder på, at det vil ske i det kommende. Det bliver nok først i den næste verden, at Jesus får sin bøn opfyldt. Hele kronikken: Læs mere.


Rapport fra Kristent-Muslimsk samtaleforum - Update 2013 Mdr:03
Folkekirke og Religionsmøde
Kristent-Muslimsk Samtaleforum afholdt sin årlige studiedag og lederkonferencen den 16.-17. november 2012. Det er nu muligt at læse rapporten fra studiedagen og konferencen. Studiedagens tema var "Staten - garant eller trussel for trossamfundenes frihed?". Læs mere.


Hvad har trosfrihed med mission at gøre? - Update 2013 Mdr:03
Nygaard, Birger
Religionernes positive potentiale og kraft til samfundsopbygning er afgørende grundlag for processen. Det er netop i moskeer og kirker, at man finder grundstrukturen i det afrikanske civilsamfund.
Når korrumperede statsledere og -systemer svigter, må de religiøse samfund træde i karakter og vise, hvad de duer til. Det er en lang proces, der har alle muligheder for at mislykkes, når små fundamentalistiske grupper forsøger at sabotere det store flertals bestræbelser på at skabe fredelige samfund. Missionsselskaber vil i mange år fremover have en stor rolle at spille med støtte og opmuntring til deres kirkepartnere og samtale med anderledes troende. Læs mere.


Dansk Ethioper Mission bakker Mekane Yesus kirken op - Update 2013 Mdr:03
Skarsholm, Sune og Hans Peter Nohms
På generalforsamlingen i Den Etiopiske Evangeliske Kirke Mekane Yesus (EECMY) i januar 2013 besluttede kirken at afbryde partnerskabet med Den Evangeliske Lutherske Kirke i Amerika (ELCA) og Den Svenske Kirke. Baggrunden er, at disse to partnerkirker har åbnet op for vielse af homoseksuelle par, hvilket EECMY over flere år har afvist af teologiske grunde. Dansk Ethioper Mission (DEM) deler Mekane Yesus kirkens teologiske opfattelse. Læs mere.


Together Towards Life - Update 2013 Mdr:02
Dansk Missionsråd
I september 2012 godkendte WCC's centralkomite det nye missionsdokument "Together Towards Life", som Commission for World Mission and Evangelism (CWME) har udfærdiget. Dermed er dokumentet fremsat til vedtagelse på den næste WCC generalforsamling i Busan, Korea, i efteråret 2013. Der har ikke siden "Mission and Evangelism: An Ecumenical Affirmation" fra 1982 været udsendt noget officielt WCC dokument om mission, så den nye version er absolut tiltrængt og imødeset.- En kort introduktion og kommentar ved generalsekretær Jonas A. Jørgensen. Læs mere.


Niels Brønnum på FaceBook - Update 2013 Mdr:02
Red.
"I Dag har vi imidlertid oplevet noget, som det er Umagen værd at nedskrive - vi har set Afrika." Sådan skriver den danske folkekirkelige missionsorganisation Mission Afrikas første udsendte, lægen Niels Brønnum, i dag på facebook. Lidt af en nyhed taget i betragtning at Brønnum blev født i 1882.... Det er dog ikke Brønnum selv, der sidder bag tasturet, men historiker og foredragsholder Hans Wendelboe Bøcher.. [Facebook siden er spækket med billeder til fortællingen] Læs mere.


Den mangfoldige kirke. Nye menighedsformer i Danmark - Update 2013 Mdr:02
Red.
Bogen "Den mangfoldige kirke" udkommer mandag den 18. marts, og lanceres på Diakonhøjskolen i Århus ved et lille arrangement kl. 13-16 samme dag, hvor Hans Raun Iversen holder et foredrag og der er små bidrag fra forskellige forfattere fra bogen. Den beskriver blandt andet de nye valgmenigheder, der dukker op rundt omkring, andre nye menigheder, inspirationen fra migrantkirker, men også mere klassisk traditionelt arbejde med kirkeliv i Danmark, og menighedsformer med længere tradition bag sig. Indholdsfortegnelsen giver et godt billede af spændvidden i kirkens mangfoldighed i Danmark. Læs mere.


Religionspolitik i Norge: Det livssåpne samfunn - Update 2013 Mdr:01
Norges regering
Et regeringsudvalg har d. 7. januarg fremlagt en offentlig udrening om "Det livssynsåpne samfunn. (Klik på link længere ned for at se den omfattende udredning (462 s)). En helhetlig tros- og livssynspolitikk". Rapporten indeholder bl.a. principper for religionspolitiken, overvejelser om praktisering af religion i samfundet, økonomisk støtte til trossamfund, forslag til samordnet regelværk for trossamfund. Rapporten bygger på flg. grundlæggende princppper: "1. Tros- og livssynsfriheten beskyttes for alle.? 2. Den enkeltes tros- og livssynspraksis må ikke krenke andres rettigheter og friheter.? 3. Ikke-diskriminering: Staten må ikke utsette noen for usaklig eller uforholdsmessig for- skjellsbehandling på grunn av deres tros- eller livssynspraksis. 4. Det legges aktivt til rette for alle borgeres tros-og livssynspraksis.? 5. Likebehandling: Staten bør tilstrebe at enhverborger får - i prinsipp og i rimelig praksis - samme grad av støtte til sin tros- og livssynsutøvelse. 6. Statens aktive tros- og livssynspolitikk må i sin utforming vurderes opp mot sentrale fellesver- dier: demokrati, rettsstat, menneskerettighe- ter, ikke-diskriminering og likestilling. 7. Organisert tros- og livssynsutøvelse som mottar statlig støtte, må forventes å vise vilje til åpenhet og vise annen tros- og livssynsutøvelse den samme respekt som en selv forventer og nyter godt av. 8. Alle bør akseptere å bli eksponert for andres tros- og livssynspraksis i det offentlige rom." Læs mere.


Religionsmødet det kit, som binder befolkningen sammen - Update 2013 Mdr:01
Red.
I sin nytårshilsen citerer Folkekirke og Religionsmødes generalsekretær Kåre Schelde Christensen blandt andet formanden for Folketingets Kirkeudvalg, Karen Klint.. Læs mere.


Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke - Update 2013 Mdr:01
Red.
Tidskriftet udkommer fire gange om året - og er med sine 550 abbonnenter Danmarks næststørste teologiske tidsskrift*. Læs en nærmere præsentation - også af det seneste nummer via oversigt over indhold. Få link til artikler fra tidligere årgange. Læs mere.
* KirkenUpdate vil en tid frem bringe tilsvarende præsentationer af andre generelle teologisk/kirkelige tidskrifter.: Kritisk Forum for Praktisk teologi har 600 abonnenter, Dansk Teologisk tidsskrift 400, Kirken Underviser 450, Ny Mission 350, Bibliana 300.
International Bulletin of Missionary Research har i netop januarudgaven en global liste over "Missiological Journals" - den medtager fra Danmark Ny Mission Se her.


Dansk provst møder megakirke (Willow Creek) - Update 2013 Mdr:01
Ahrendeldt, Betty Grønne
Redaktionen har bedt provst Betty Grønne Arenfeldt kommentere megakirkefænomenet gennem hendes personlige møde med megakirken Willow Creek. Læs mere.
[Se også en oversigt over nyheder om megakirker på KirkenUpdate 2009-12]


Danskerne sætter pris på en ikke-autoritær kirke - Update 2012 Mdr:13
Jørgensen, Jonas Adelin
Hvis man ser nærmere på spørgsmålene om kristendom og værdier i Danmark og resten af Europa, så viser der sig en interessant mulig tolkning: Kirken i Danmark har succes ved det, den ikke gør, nemlig ved ikke at give konkret vejledning om etik, moral og livsførelse eller bestemte teologiske forestillinger. Lad ... Læs mere.


Mission, partnerskab og magt. DMRs prisopgave 2012. - Update 2012 Mdr:12
Red.
Via en personlig vinkel, hvor han oprindelig ikke kun var positiv, tegner årets prisvinder John D. Tuggy den virkelighed, hvor partnerskab mellem kirker vokser frem, han beskriver nødvendigheden, og arbejde med pagten med forankring i nadveren, som det teologiske begreb, partnerskab skal forstås udfra. 35 sider: "Mission, Partnership and Power: Perspectives from the Past, Features of the Future, and the Challenge of Covenant Communion" Hent pdf-fil og løs hele opgaven. Læs mere.


Missions vilkår i Europa. Storbyen snarere gave end problem [Engelsk] - Update 2012 Mdr:12
Calver, Robert
Christ is already present in the urban world...Church is the agent of God's mission in the city...Cities are more of a gift than a problem...Cities are extraordinarily successful and overwhelmingly destructive. David Harvey's recent book "Rebel Cities" is a Marxist critique of urbanism, and although secular, has more zeal for a healthy urban world than do many churches. Læs mere.


Missional Kirke - en introduktion - En anmeldelse - Update 2012 Mdr:12
Christensen, Jørgen
Antologien giver en grundig og undertiden ganske krævende rundvisning i et vigtigt teologisk værksted. På vejen gennem dens 11 artikler, hvoraf 10 har været udgivet tidligere, stifter man først bekendtskab med det internationale mellemkirkelige arbejde i både Kirkernes Verdensråd og det Lutherske Verdensforbund, som siden midten af det 20. århundrede har udviklet en ny forståelse af forholdet mellem kirke og mission, - et arbejde som fortsætter - med den britiske missionsteolog Lesslie Newbigin som stor inspirator og drivkraft... Læs mere.


Biskop K.H. Ting og kirken i Kina *** MÅNEDENS KOMMENTAR *** - Update 2012 Mdr:12
Jørgensen, Knud
For mange i og udenfor Kina var der noget gådefuldt ved biskop Ting. Han var venlig, lyttende og gæstfri, ikke mindst når man mødte ham i hans hjem i Nanjing sammen med hans livsfriske kone Siu-may Kuo. Men sjældent viste han sig hjertelig og åben, snarere afmålt, diplomatisk, ®a man of tempered steel, but well covered¯ har nogen sagt - prøvet stål, men vel tildækket; reserveret og politisk forsigtig. Nogen påstod, at han var hemmeligt medlem af Kinas kommunistparti, andre at han anså fundamentalister og 'evangelikale' som fjender af kirken... Læs mere.


Mission i Europa - på Kirkernes Verdensråds dagsorden - Update 2012 Mdr:11
Mogensen, Mogens S.
Men fælles for alle disse fora [i Kirkernes Verdensråds og Det lutherske Verdensforbunds regi] har det indtil for nyligt været, at man næsten udelukkende har drøftet mission i Afrika og Asien - og ikke mission i Europa. Den uudtalte præmis synes at have været, at Europa var det kristent kontinent, mens Afrika og Asien var missionsmarken.. Denne situation er ved at ændre sig i disse år. Kirkernes tilbagegang.. I lyset af denne formålsbestemmelse [Kirkeministeriets betænkning] for folkekirken, ville det være lige så absurd at præster ikke uddannes i mission - og evangelisering som en central del af kirkens mission - som at kommende læger ikke uddannes til at arbejde på sundhedsvæsenets målsætning om at "fremme befolkningens sundhed.. Læs mere.


Deltag i gruppen KirkenUpdate på Facebook - eller "synes om!" - Update 2012 Mdr:11
Red.
På Facebook er der mulighed for en kommentar her og nu. Enkelte solonyheder bringes af og til mellem KirkenUpdate's månedlige udsendelsestidspunkter, det samme gælder særlige temaoversigter - fx tro og politik i USA - i anledning af præsidentvalget Læs mere.


"Tillad også folkeslagene at blive disciple" - Update 2012 Mdr:11
Müller, Mogens
Omkring en ny, gammel forståelse af Matt 28,19-20
Var der slet ikke nogen missionsbefaling? Er Matthæusevangeliets afslutningsord i virkeligheden en tilladelse til også at lade ikke-jøder blive disciple? I de seneste danske bibeloversættelser har disse ord ganske vist levet op til den almindelige betegnelse for dem: "Missionsbefalingen". For siden den reviderede oversættelse af Det Nye Testamente fra 1907 har man oversat det græske mathete£sate transitivt, "gøre til disciple"...
Mogens Müller er professor i Ny Testamente, Københavns Universitet. Læs mere.


Missionsbegrebet - Folkekirkens Missions konference i Roskilde Stift - Update 2012 Mdr:11
Stiftsudvalget for Roskilde Stift
Stiftskonferencen i Roskilde førte en vigtig samtale om, hvordan vi kan tale om mission i dag. Det hele blev optaget. Så ærgrede du dig over ikke at kunne være med til konferencen, har du nu muligheden for at lytte med her... Læs mere.


Samtale fremmer forståelsen... - Update 2012 Mdr:11
Mogensen, Mogens S.
Redaktionen har bedt Mogens Mogensen om nogle overvejelser i anledningen af den dansk-arabiske dialogkonference i september 2012. Samtale fremmer forståelsen, siger man, og jeg tror det er sandt - og derfor er dialog mellem kristne og muslimer naturligvis meget vigtig. Både på globalt og nationalt plan, hvor det ofte kan knibe med forståelsen. I begyndelsen af maj og igen i slutningen af september blev der afholdt en Dansk-Arabisk dialogkonference, der mundede ud i fællesudtalelser med titlerne "Toward a better understanding" og "A Committed Partnership between Muslims and Christians". Læs mere.


Månedens kommentar: Nyorientering blandt USA's evangelikale? - Update 2012 Mdr:11
Kleinbeck, Tage
De evangelikale kristne har igen i den netop gennemførte amerikanske valgkamp spillet en stor rolle både i kandidaternes og mediernes bevidsthed. Afhængigt af definitionen opgøres antallet af evangelikale typisk til 70-80 millioner, altså en stor og dermed indflydelsesrig vælgerandel af USA's totale befolkning på 314 millioner. I 1970erne stemte mange af dem på Jimmy Carter - den første præsident, der betegnede sig selv som "born-again Christian". Siden svingede de næsten alle over til republikanerne..
Photo Credit: The Billy Graham Evangelistic Association Læs mere.


Udgivelse: Missional Kirke - en introduktion - Update 2012 Mdr:10
Jørgensen, Jonas Adelin
I den sidste halvdel af det tyvende århundrede er forståelsen af, at kristen mission er en deltagelse i Guds mission, vokset frem både blandt ortodokse, protestantiske og katolske kristne. Jeg håber, at denne bog kan blive startskuddet på en proces, der kan føre Læs mere.
til en bevidsthed om, hvad mission i Danmark indebærer. Det er afgørende, at lokale menigheder over hele Danmark reflekterer over dette. Denne bog er vigtig i denne sammenhæng. Den fortjener at blive læst og drøftet!


Moderne missionstænkning (Anmeldelse: Harald Nielsens bog om Erik W. Nielsen) - Update 2012 Mdr:10
Thomsen, Niels
Næppe mange udenfor det professionelle laug af missionsspecialister ved i dag, hvem Erik W. Nielsen var. Han døde i 1971, 57 år gammel, i London, og i den største del af sit arbejdsliv boede han i England. Alligevel er det med god grund, at Dansk Missionsråd har valgt at markere sine 100 år med denne udgivelse. Med sin internationale horisont, gennem sine mange bøger på dansk, ved sin deltagelse i den teologiske samtale om mission, og ved sin indsats i sin korte periode som generalsekretær i DMS blev han banebryder også herhjemme for den omstilling i forståelsen af mission, som kom i kølvandet af afkoloniseringen efter 2. verdenskrig. Læs mere.
#missionshistorie #generalsekretær #Dansk Missionsselskab


Helhed i mission - Samuel Escobars eksempel (Månedens kommentar) - Update 2012 Mdr:10
Nielsen, Andreas Østerlund
Forkyndelsen af evangeliet er kirkens mest afgørende diakonale og sociale bidrag. Det må være kernen i et "holistisk" helheds-perspektiv på mission. Et sådant perspektiv forudsætter imidlertid en "holistisk"-missional forståelse af evangeliet.
Diskussionen om forholdet mellem forkyndelse og diakoni / socialt ansvar er gammel, men ikke så gammel. Nogle vil faktisk sige, at denne skelnen i sig selv er en vestlig fejlslutning, som er fulgt i kølvandet på oplysningstiden. Læs mere.


Darell Guder - Missionens hvorfor og hvordan - Update 2012 Mdr:09
Jørgensen, Jonas Adelin
For nogle år siden udgav FKM - Folkekirkens Mission - et lille hefte med en dansk oversættelse af Darrell Guders foredrag på Missionskonferencen 2006 på Hotel Nyborg Strand. Ved oprydning hen over sommeren har jeg fundet teksten, og den er egentlig så god, at jeg gerne vil gøre den elektronisk tilgængelig igen. Jeg håber den kan være til inspiration! Læs mere.


Religion Gone Astray - Update 2012 Mdr:09
Aagaard, Anna Marie
Det er ikke verdens bedst underbyggede bog om religionsmøde, men den udmærker sig ved at have sans for majoriteters ofte skjulte vold i omgang med minoriteter. Den er uden spor af ideologisk had og frygt for "den anderledes anden". Alene dette gør den værd at investere tid i. Læs mere.


Danish Regulation of Religion. State of Affairs and Qalitative Reflections - Update 2012 Mdr:09
Aagaard, Anna Marie
..Læser jeg rapporten ret, bliver resultatet af det store forskningsarbejde, at kampen står mellem det sekulære og det religiøse; ikke mellem de forskellige religionssamfunds lære og fromhedspraksis. Den indsigt kan mennesker, der er optaget af "religionsmøde", lære meget af. Læs mere.


Syriens kristne - Månedens kommentar - Update 2012 Mdr:09
Nielsen, Harald
Det er meget svært at få klarhed over, hvor de kristne syrere, der omfatter 7-10% af den syriske befolkning, står i borgerkrigen, fordi det er så svært at få troværdige informationer ud fra Syrien. Ingen tør udtale sig. Mine kilder blandt de syriske kristne har været modstridende. Nogle ser borgerkrigen som et udslag af sunnimuslimernes forsøg på at vælte præsident Assad, der tilhører de muslimsk-kætterske alevitter. Andre er aktive i modstanden mod det siddende regime, og der er da også i ledelsen af det syriske modstandsråd kristne repræsentanter.. Læs mere.


Bogota - Løsning tur - retur - Update 2012 Mdr:08
Red.
Knapt 150 repræsentanter for godt 75 millioner lutheranere, heriblandt 4 fra folke-kirken, holder gudstjeneste sammen i Bogot , Colombia. Gudstjenesten bærer præg af både den lutherske arv fra Europa og de lokale traditioner. Vi synger tyske og la-tinamerikanske salmer, lytter til Ordets forkyndelse, deler fælles brød og fælles kalk. Fadervor på alverdens sprog fylder i et sprogligt virvar kirkerummet og indikerer både forskellighed og fællesskab på samme tid. Læs mere.
Vi er samlet til Rådsmøde i Det lutherske Verdensforbund (LVF), hvor organisatio-nens retningslinjer fastlægges.. (Kronik i Kristeligt Dagblad af Niels Henrik Arendt, Ulla More Bidstrup, Jørgen Skov Sørensen, Thorsten Rørbæk, deltagere i Det lutherske Verdensforbunds møde). [Billede af rådet - og præsentation]


Missionsblade og tidskrifter - Update 2012 Mdr:08
Red.
Inspiration til kirkeblade, undervisning, prædiken... Flere af missionsselskaberne bag Dansk Missionsråd udgiver informationsblade - kvartalsvis eller hyppigere. Det er blade, som i stigende grad er professionelt redigerede og velskrevne - med både underholdningsværdi og saglig dybde. Som regel modtagere selskabernes støtter bladene og de bruges til at sende ud til præster og menigheder som orientering - og naturligvis i håb om at vinde interesse for netop pågældende selskab. Læs mere.


Putin og Medvedev som kristendommens forsvarere? - Update 2012 Mdr:08
Jørgensen, Jonas Adelin
Putin har siden systemskiftet åbenlyst og gerne omgåedes ledere i den russisk-ortodokse kirke.. Dette nye nære forhold mellem russiske magthavere og den russisk-ortodokse kirke har båret frugt i flere omgange (i forskellig lovgivning),..Logikken bag denne lovgivning (Lov om Samvittighedsfrihed og Religiøse Foreninger - mod udenlandsk 'religiøs proselytisme' på russisk territorium 1997) var følgende: Ligesom den russiske hær er garant for folkets fysiske sikkerhed, og staten er garant for folkets retssikkerhed, sådan var den russiske ortodokse kirke det russiske folks garant for 'spirituel sikkerhed'. I parentes bemærket har vi her at gøre med en opskaleret version af den tænkning, som ligger bag visse populistiske danske politiske bevægelser om folkekirkens og kristendommens rolle i det danske samfund, og med tilføjelsen af et 'nova lingua', et nyt sprog, som 'spirituel sikkerhed'... Læs mere.


Dagspressen: Folkekirkens Mission - Update 2012 Mdr:06
Kristeligt Dagblad
Folkekirken lancerer ny missionsstrategi. Som noget historisk nyt bevilger Kirkeministeriet nu penge til en medarbejder, der skal gøre mission til omdrejningspunkt for folkekirkens arbejde Læs mere.


Kirkernes Verdensråd har fokus på mission - Update 2012 Mdr:06
Knud Jørgensen og Bach Nikolajsen
Kirkernes Verdensråd lagde i marts frem udkast til et nyt missionsdokument 'Together towards Life. Mission and evangelism in changing landscapes'. Udkastet blev indgående drøftet på en konference i Manila arrangeret af KV's Commission on World Mission and Evangelism. På grundlag af de mange kommentarer og indspil er man nu i gang med at revidere det første udkast. Det reviderede dokument vil dernæst blive lagt frem for KV's centralkomite på dets møde i Geneve i oktober. Under forudsætning af, at man her godkender dokumentet, vil det blive præsernteret på KV's generalforsamling i Busan, Sydkorea, i månedsskiftet september-oktober i 2013. [Kronik i Kristeligt Dagblad] Læs mere.


Erik W. Nielsen - indlæg ved lanceringen af Harald Nielsens værk om.. - Update 2012 Mdr:06
Red.
Ved lanceringen af Harald Nielsens bog 'Erik W. Nielsen og hans bidrag til efterkrigstidens missionsteologi" i anledning af Dansk Missionsråds 100-års jubilæum var der flere indlæg om Erik W. Læs videre: Hans Raun Iversen - Erik W. Nielsen som missionsteolog - Jørn Henrik Olsen - Erik W. Nielsen mødt gennem billederne - Jonas Adelin Jørgensen - Erik W. Nielsen - århundredets ukendte danske teolog Læs mere.


Kirker kan bruges til at opfylde 2015-målene - Update 2012 Mdr:06
Jørgensen, Jonas Adelin
Mens man anerkender, at fattige mennesker ofte er aktive deltagere i lokale trossamfund, betragtes dette som private og personlige anliggender, der er udviklingsindsatsen uvedkommende. Men i det globale syd, hvor målene skal indfries, er livets religiøse dimensioner uomgængelige, også når det gælder udvikling. Med andre ord: Vi bliver nødt til at se på hvilken rolle kirkerne spiller for udvikling.. Læs mere.


Sat7 Tyrkiet får ny direktør - vilkårene i Tyrkiet - Update 2012 Mdr:06
Johansen, Kurt
Næst efter Afghanistan er Tyrkiet det land i verden med færrest andel kristne. Af Tyrkiets befolkning på godt 70 mio. indbyggere er der i dag kun højst 260.000 kristne. Dette svarer til 0,4 procent. Flertallet af de kristne i Tyrkiet er ortodokse, men der findes også katolikker og et mindre antal protestanter. At der blot er få kristne i Tyrkiet er faktisk en ny situation... Læs mere.


Pinsebevægelsen som rodfæste for sociale og familiemæssige forandringer - Update 2012 Mdr:05
Jørgensen, Jonas Adelin
Hvis social forandring og nye kønsroller skal begynde et sted i det globale syd, så kunne pinsekristendommen meget vel være stedet.. (Artikel på Religion.dk) Læs mere.


Læs andre steder: Muslimer og kristne i dialog - Update 2012 Mdr:05
Red.
Tilbagevendende på KirkenUpdate har været konflikter mellem kristne og muslimer i Nigeria. Mission Afrikas Nyhedsbrev 2012/2 handler om dialogen mellem muslimer og kristne - i særdeleshed i Nigeria (men også herhjemme). Læs mere.


On Final Draft: Statement on Mission and Evangelism/WWC 10th Assembly - Update 2012 Mdr:05
Aagaard, Anna Marie
Anna Marie Aagaard har læst og præsenterer her i et ekcerpt det afsluttende udkast til Statement on Mission and Evangelism- forberedt til Kirkernes Verdensråds 10 samling i Seoul august 2012:
The lengthy document is divided in six chapters that hold quite a number of reiterations. Anyone familiar with the style and vocabulary of the WCC documents from the later decades will immediately recognize the draft as having emerged in central WCC circles.
The six chapters: 1.Together towards Life: Introducing the Theme; 2.Breath of Fire: Transformative Spirituality; 3. alt of Earth: Mission from the Margins; 4. Water of Life: Speaking the Truth in Love; 5. Winds of Change: Church on the Move; 6.Feast of Life; Concluding Affirmations. Læs mere.
Se også Knud Jørgensens og Jeppe Bach Nikolajsens rapport fra konference i Manilla: [Kronik i Kristeligt Dagblad]: Kirkernes Verdensråd har fokus på mission


Religionsdialog i limboet mellem kold og varm borgerkrig: Hwa nøtt er et te? - Update 2012 Mdr:05
Iversen, Hans Raun
..det (er) meget bemærkelsesværdigt, at historierne om de farlige muslimer er så godt som forsvundet fra dansk presse - i løbet af ganske kort tid, ja næsten fra den ene dag til den anden. Det nye politiske flertal er sikkert én af grundene. Men der er nok mange flere grunde. Jeg vil gerne foreslå, at de kunne have at gøre med, at Samtale fremmer forståelsen, som titlen lød på betænkningen fra biskoppernes islamudvalg for 12 år siden. Måske er der sket det, at rigtigt mange muslimer og kristne i mange forskellige sammenhænge har fået talt så længe og så grundigt med hinanden, at forståelsen er blevet så god, at de gamle pressehistorier preller mere og mere af?.. Læs mere.


DMR's medlemsorganisationers forståelse af udvikling/ DMR-U /DMR - Update 2012 Mdr:04
Red.
I efteråret 2011 besøgte Uffe Torm (DMR-U) og Jonas Adelin Jørgensen (DMR) en række medlemsorganisationer. Formålet var at klarlægge medlemsorgansationernes forståelse af udvikling og forholdet mellem DMR-U og DMR. Det er nu muligt at læse en rapport fra besøgene.
DMR-U kan man læse om her på hjemmesiden Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.
Netop nu er det seneste nummer af Ny Mission udkommet. Dets tema er Religion og Udvikling - Se introduktioner og læs artiklerne: Ny Mission nr. 22. Læs mere.


Forfulgte kristne - en kompliceret problemstilling - Update 2012 Mdr:04
Red.
I forlængelse af Mogens Mogensens kommentar: Det Mellemkirkelige Råd arbejder med problematikken, se Om Trosfrihed - forfulgte kristne:"Religiøs forfølgelse er et udbredt problem i store dele af verden. Mennesker bliver forhindret i at praktisere deres tro. At arbejde med dette tema er kompliceret, fordi det strækker sig over mange andre temaer også. Hvem bliver forfulgt? Er det kun på grund af religion, eller spiller etniske, økonomiske, militære eller andre forhold ind?" Her kan man også finde kort over begrænsninger i religionsfriheden - hvor Danmark for nogle måske lidt overraskede ikke uden videre er i top. Læs mere.


Kristendomsforfølgelse i Iran - Update 2012 Mdr:04
Mogensen, Mogens S.
..Her er det vigtigt at verdenssamfundet holder Iran og alle andre muslimske lande fast på FNs universelle menneskerettigheder, og ikke falder for muslimers argumenter om, at FNs menneskerettigheder er en sekulariseret udgave af den jødisk-kristne tradition, som ikke tager højde for den islamiske tradition. Men det giver ikke nogen mening, hvis danske myndigheder på den ene side skarpt kritiserer de brud på menneskerettighederne, som forfølgelsen af især kristne konvertitter i Iran i disse år er et tegn på, og på den anden side fortsætter med at sende iranske asylansøgere, der er konverteret til kristendommen, tilbage til Iran - og dermed tilbage til en forfølgelse, som i sidste instans kan koste dem livet. Læs mere.


Lyt til to foredrag om: International Missionary Photography Archive - Update 2012 Mdr:03
Red.
På DMR's studieudvalgsmøde den 27. februar 2012 holdt prof. Jon Miller, [om John Miller] USC, to foredrag om 'International Missionary Photography Archive', hvor han forklarede ideen bag arkivet og hvordan billeder kan bruges i missionshistorien. Læs mere.


Ny bog om Erik W. Nielsen under forberedelse - Update 2012 Mdr:03
Red.
I anledning af Dansk Missionsråds 100-årsjubilæum i 2012 udgiver Missionsrådet en bog om Erik W. Nielsen, blandt andet tidligere generalsekretær i Missionsrådet. Bogen lanceres ved en reception på Diakonissestiftelsen, Frederiksberg, fredag den 1. juni 2012. Det er allerede nu muligt at forudbestille bogen, og prisen er fastsat til 150 kr. plus forsendelse (30 kr.). Hvis du ønsker at forudbestille bogen bedes du sende en email til dmr@dmr.org Læs mere.


Findes der kristne lande? - Update 2012 Mdr:03
Jørgensen, Jonas Adelin
I modsætning til den europæiske trend, hvor lande i det seneste århundrede i stigende grad har erklæret sig som sekulære og religiøst pluralistiske, så har flere unge afrikanske stater gået den modsatte vej. I Zambia gjorde en revision af konstitutionen i 1996 landet til et kristent land. I de forløbne måneder har der i Liberia været en underskriftsindsamling for på samme måde at gøre landet til et erklæret kristent land...Hvordan skal denne udvikling vurderes? Læs mere.


Folkekirkens engagement i økumeni og mission forenes nu - Update 2012 Mdr:02
Red.
"Folkekirkens Mission" bliver en arbejdsgruppe under Folkekirkens Mellemkirkelige Råd, og det bliver dermed fuldt og helt en organisatorisk integreret del af folkekirkens arbejde. Konsulent Mogens S. Mogensen fortæller (på eftertanke.dk) om "Folkekirkens Mission"s rødder i Dansk Missionsråd og om bevægelsen fra at være en særlig folkekirkelig afdeling dér over at være en selvstændig organisation til nu at blive en del af Det mellemkirkelige Råd. Videre fortæller Mogens Mogensen generelt om den tætte sammenhæng mellem mission og det økumeniske arbejde, som voksede frem op gennem 1900-tallet... Læs mere.


Fremover begynder det missionsteologiske alfabet med M - Update 2012 Mdr:02
Frandsen, Kristen Skriver
Den netop nu fra Århus Universitet afgåede professor Viggo Mortensen har taget en god oplysningstidstradition op - den personlige encyklopædi, med én forfatter. Når det er et menneske med et enormt fond af viden, der gør det, kommer der den håndbog ud af det, som titlen lover. Fordi det er ét menneske, der ikke bare har komponeret, men også selv orkestreret hele værket, er det ikke bare under ouverturen, det generelle indledningsstof om mission og missionsteologi, man møder en tydelig holdning og grundsynsvinkel, men også i gennemgangen af de konkrete emner ordnet alfabetisk. Det bliver i og for sig lettere at orientere sig i sagen, også selv om man undertiden ikke er helt enig med forfatteren, netop fordi vinklen er så klar... Læs mere.


Måske bliver Gud rød? - Update 2012 Mdr:02
Jørgensen, Jonas Adelin
Der er forskere, der mener, at Kina vil være et overvejende kristent land om 30 år. Måske bliver Gud rød og Kina verdens nye kristne hjemland (Se om Liao Yiwu, forfatter til "God is Red".. Hvis det er rigtigt, at der er mindst 55 millioner kristne, så vil kristendommen påvirke alle sociale grupper i landet, ikke kun fattige bønder. (Artiklen rummer også en historisk oversigt). Læs mere.


Kommentar: Forfølgelse af kristne - Update 2012 Mdr:02
Frandsen, Kristen Skriver
Der finder forfølgelser af kristne sted mange steder i verden - i konfrontation med regimer og andre religioner. I Kina, Indien, andre steder i Asien. Men flest findes i dag i lande hvor verdens anden store religion, islam, er til stede. Således er det også i Sudan. Billedet er her, som de fleste steder, meget komplekst.. Læs mere.

Afbestil "KirkenUpdate Siden Sidst". Klik her og send. Lad emnelinien stå.